Jagode-opšta tema

Ne verujemo dok ne vidimo fotografije :osmeh:

Salim se. Ako si albu stavljao u plastenik, kako ti se pokazala?

Imam je u plasteniku . Prosle godine sam bio zadovoljan, stigla je rano i bila je dobrog kvaliteta, jedino sto treba vise nege nego ostale sorte. Narocito prtiv botritisa. Tu sam imao malo problema, al se nadam da cu ove godine te probleme resiti .
A sto se slika tice i toga ce biti .:osmeh:

Kako kleri podnosi plastenik? Posto planiram da je ubacim u polu plastenike oko 12000 kom. Pozdrav za komsije iz Makedonije :ppozdrav:i sve Jagodare.

Da li je neko probao da stavi tunele sa agrilom. Ja planiram da probam da od pruca napravim lukove i da izdignem toliko samo da ne lezi na jagodama. Prosle godine mi je izmrzao cvet koji je bio blizu agrila a i lisce ce biti suvlje. Mozda gresim, sta vi mislite.

Nisam to radio ali mislim da će biti bolje. Em neće ležati direktno na jagodama, em ćeš dobiti malo veću zapreminu ispod.

Ne znam koliko ce to biti efikasno !! Ja mislim da ako ima vazduha izmedju agrila i biljke onda se taj vazduh hladi na vanjsku temperaturu i moze doci do veceg izmrzavanja cetova.Onda sta ce ti agril !!!! Ovo sto se tebi desilo prosle godine se desava svakome, ali to se desava na mali broj cvetova, dok drugi, veci deo cvetova ostane nezamrznut odnosno spasen. Ako budes podigao agril bojim se da ne napravis vecu stetu !! Pazi ovo je samo moje razmisljanje, znajuci kako agril deluje, a ti vidi sta ces i kako ces.

@ vladam

Mislim na zapreminu vazduha ispod agrila.
Sunčani zraci ne zagrevaju direktno vazduh ispod folije ili agrila, nego se zagreva zemljište. Zemljište kasnije otpušta toplotu koju folija ili agril zadržavaju i na taj način se prostor ispod folije (u plastenicima i tunelima) ili agrija greje. Pošto je agril tkani materijal (agrotekstil) on sadrži u sebi pore koje propuštaju vodu i gasove. Pri niskim temperaturama u tim porama se formira led koji deluje kao izolator, ali cvetovi na kojima leži smrzavaju. E sad ako već praviš te lukove i zezaš se oko toga, možda je bolje napraviti mini tunele. Samo što njih moraš luftirati i ima više posla

@ TONI SKVAR

Od postavljanja agrila može biti štete jedino u slučaju kao što je bilo pošle godine. Naime, pod agrilom su jagode ranije cvetale i kad je naišao mraz od -5-7 ti cvetovi su propali jer agril ne može da zaštiti od tolikih mrazeva. Oni koji nisu pokrivali su bolje prošli jer jagode nisu bile još iscvetale.

Ipak mislim da je Nebojsa upravu. Uradi cu jedan deo sa izdignutim agrilom a jedan klasicno, pa cu videti sta je bolje.

Спомињете агрил и ниске тунеле, може ли варијанта да се тунели прекрију обичним најлоном од пластеника, да сад не купујем агрил?

@ TONI SVAKAR

Kako vi prolazite sa uvozom jagoda i cenama? Tu vam je i Grčka a i Turska..

Pretezno uvoze iz Grcke . Momentalna cena je oko 6 EUR. koja cena coveceee !! Bolo glava !
Ja sam prosle godine prve jagode izvadio na pijacu negde oko 10 Aprila i cena je bila 4 EUR.Zato sam se odlucio za prosirenje nasada za ovu sezonu.

Ipak mislim da je Nebojsa upravu. Uradi cu jedan deo sa izdignutim agrilom a jedan klasicno, pa cu videti sta je bolje.
Ja sam kod mene vec ispostavljao lukove od pruca pa sad moram da ih vadim:sjasi: posto sam odustao od niskih tunela sa folijom, mnogo je jeftinija varijanta agril, posto sam svake godine je pokrivao agrilom tako cu i ove godine. Moja ti je preporuka da sklonis lukove ako hoces da imas neiskidan agril. Kod mene je 23gr. i kad pocnu vetrovi jaci listovi znaju da ga probiju a kamoli prut, posto se vrsi trenje i na tom mestu probije se. Nebojsa je u pravu mnogo je manje posla sa agrilom nego sa folijom, a sto se tice izmrzavanja meni je prosle godine agril spasao 90% jagode i jos jedno on je mac sa dve ostrice.

- - - - - - - - - -

Pretezno uvoze iz Grcke . Momentalna cena je oko 6 EUR. koja cena coveceee !! Bolo glava !
Ja sam prosle godine prve jagode izvadio na pijacu negde oko 10 Aprila i cena je bila 4 EUR.Zato sam se odlucio za prosirenje nasada za ovu sezonu.
Jel ti jagoda na otvorenom ili u plastenicima kad je tako rano stigla. Neznam Nebojsa dal bi nam odgovarala u to doba i kod nas da dodje::novac::.

Imam jagodu i u plastenicima i na otvorenom. Prosle godine jagoda u plastenicima je rano stigla zato sto je bilo suncano vreme kod nas dole u Makedoniji. Jednostavno zalomilo se !

Nazad
Vrh