Jagode-opšta tema

kako ne znas nista o jagodama kad si ih posadio, jesi li siguran da su to jagode:)..salim se..i ja pocinjem, cekam samo da mi jave za frigo sadnice posle praznika..vec sam ugovorio s jednim poznatim restoranom prodaju..samo jos da ih posadim:)

podjes na sajt zeleni hit zelenihit.rs u lijevom donjem uglu imas brosuru skola gajenja jagoda, moze da ti pomogne, a vjerovatno imate i savjetodavnu sluzbu koja je duzna da besplatno pomogne i obidje jagodnjak..bar je kod nas tako

Slaba ce ti vajda biti od skole, ako sam ne mozes da uvidis problem ili nedostatak.
Par godina se ucis, pa kad naucis sve ti se smuci.

Zemljak, znaci i ti si posadio zengu. :osmeh:

Ja ti prijateljski savetujem da procitas ove dve teme, jer ces iz njih mnogo nauciti (ako ce ti biti lakse, ja sam ih po dva puta procitao):

http://poljoinfo.com/showthread.php?5304-Jagode-opšta-tema

http://poljoinfo.com/showthread.php?497-Jagode

@Nenadcg

U Leskovcu postoji poljoprivredna savetodavna sluzba, ali ne verujem da su u obavezi da obidju jagodnjak. Ranije je kod njih bar analiza zemljistva bila besplatna, sad se i to placa jer drzava ne daje pare.

Jeste posadio sam zengu prosle god,procitacu ove dve teme,pa ako imam nekih problema tu ste vi da mi pomognete.Ima u Leskovcu poljoprivredna savetodavna sluzba ali je vrlo slabo.

pitanje ti je u sorte jagoda pošalji mi na pp telefon da se čujemo za zivići

- - - - - - - - - -

ceci hvala,ali imam ja tamo i ljude,ali sem zenge u naš kraj nema druge sorte to je problem vec sam i ja nakupio oko800 zivića mozda ijače pozdrav

znam da nema druge sorte jer kod nas se samo sadi zenga toje industrijska jagoda tako sam cuo pozzz :D

Interesuje me da li neko zna postupak pravljenja "KONTEJNERSKIH SADNICA" OD FRIGO ŽIVIĆA. Ja sam prošle godine u Avgustu posadio frigo živiće tako da bih ove godine od njih proizveo kontejnerske sadnice za dalju sadnju. Ako bi neko mogao da mi da detaljno postupak (sve po redu: kad se skida stalon od matične biljke, ušta se stavlja, čime se prehranjuje, kad se sadi, itd ...).
Unapred hvala
Da li neko zna efikasno srestvo za suzbijanje krtica???

@ ceci

Druze ja sam postavljao foliju u leskovcu na blizu 2h, imaju 2 nove sorte, koje su mozda bolje od zenge, prosle godine su se pojavile. Mozes se raspitati kod Brace iz fungojuga hladnjace, on i jos jedan momak su posadili blizu 2h pa mozes se i sa njim savetovati oko svega :ppozdrav:

Ako nekog interesuju sadnice nek se jave slobodno :haha:

neki prethodni i sledeći postovi obrisani. koristite privatne poruke!

Poslednja izmena od urednika:
pozdrav Jagodari.
Nov sa u ovome.
Posadio sam jesenas (tacnije 1.sep.) nesto malo jagoda.
I one su lepo napredovale. Solidno su porasle :)
Dali sad na prolece treba da ih osisam do kraja.
I kad je najbolje vreme za to?

@ genca

Čim se vreme malo stabilizuje, recimo u martu, poskidaš sve stare i propale listove a ostaviš samo one nove koje je počela da tera.
Prelistaj malo teme o jagodi. Ima dosta napisano ali naćićeš i puno toga korisnog.

Ne mogu da uzmem subvencije za jagode, posto parcele koje mi odgovaraju za sadnju ne mogu da registrujem na moje gazdinstvo.
Zanima me da li mogu traziti povracaj za KPK, pumpu ili slicne stvari bez obzira na to, ili ne moze ni to jer se parcela gde ide KPK ne vodi na moje gazdinstvo. Nisam uspeo da nadjem stare uredbe na internetu i vidim kako je bilo ranijih godina.

Mislim da to nema veze. Bitno je da samo imaš registrovano gazdinstvo i da imaš prijavljenu odgovarajuću proizvodnju na tim parcelama koje su ti prijavljene. Ne verujem da bi ti dali povraćaj na sistem kap po kap ako si prijavio pšenicu kao usev. Prijaviš na te parcele jagode ili neko povrće i mislim da neće biti problema. Prelistaj uredbu pa vidi. A to da neko kontroliše na koju si parcelu postavio sistem, nema šanse. Ne stignu da iskontrolišu ni ono što moraju.

pa hoce li uopste biti subvencija za jagode ove godine sve su nesto smanjili ?

@ Nebojsa

Dali za zaliv, foliju treba od prodavca samo racun na placenu robu ili jos nesto?

Nisam čitao poslednju uredbu a znaš da se to nešto uvek menja i nikad ne znaš na čemu si. Treba videti uredbu. Ranije je meni prolazilo samo sa računom (ili otpremnicom) ali ko će ih znati. A znaju već i ovi trgovci šta sve treba

Hvala na odgovoru Nebojsa. Ja koliko vidim, najnovija uredba je za 2012. godinu. Ko zna sta ce biti precizirano kad izadje nova.

U subotu će biti seminar u NS pa će biti i neko iz min. poljoprivrede pa ćemo videti šta kažu

U poljoprivrednoj strucnoj sluzbi u Leskovcu su mi rekli da je po staroj uredbi subvencija za opremu za navodnjavanje bila 40%. Ne znam sta sve ukljucuje opremu za navodnjavanje, ali ja sam pitao za pumpu, trake KPK i spojnice i rekli su da je za to mogao da se trazi povracaj. Bitno je samo da se prilikom kupovine navede broj poljoprivrednog gazdinstva i uzme fiskalni racun. Ne zanimaju ih gde ce se to koristiti. A rekli su mi i da lokalna samouprava (Leskovac) daje plus neke subvencije za nabavku opreme za navodnjavanje. Ja to ne mogu da koristim jer nisam iz Leskovca, ali posto ima Leskovcana na forumu, mozda im ova informacija znaci.

Nazad
Vrh