Jagode-opšta tema

i ja sam sad sa mojim zivicima koji su isterale jagode posadene u augustu popunjavo ono stose isusilo od tih vrucina nije puno nekih 500kom e sad kako mu bude imaju lep koren a i vlage ima ma nekse snalaze mozda ce i malo porasti akom nedode zima i nepadnu u:spavam:
:spavam:

Stavio sam ja na forumu oglas za pelcere. Do jagode koja je posadjena pocetkom avgusta.
Tako su se ozilili da su bilji nego one sto sam proizveo od frigo sadnica za avgust.
Takodje sam greske nasadjivao pre par dana.
Sutra cu ubaciti slike frigo sadnica i sadnica koje smo rasadjivali i prodavali iz svog rasada.

Meni su ove gusenice dosta izbusile lista, juce sam ih prskao sa Cikord 20EC. Imao li je neko ovu gamad i kako je se resio?

I-LP-SGUA-LV.043.jpg

Kod mene se pojavljivale u mladoj jagodi i pustao sam kroz sistem insekticid Galenikin ne mogu se tacno setiti imena.
Odradio je dobro posao.

Citao sam na forumu da veliki broj proizvodjaca pusta isnsekticid kroz zaliv, pa sam probao i dobro je odradio posao.
Nisam imao vremena da isprskam preko lista.
Sta je efikasno doraditi kroz zaliv u prolece kako bih se grinja suzbila?

Pozdrav jagodari nadam se da su zavrsene sve pripreme za zimu.

Mi smo u malim problemima mom muzu je od proslog mjeseca smanjena plata na minimalac...trenutno smo u situaciji da mu se vise isplati sjediti kuci nego davati pare na benzin,hranu i ostale troskove koje ima na poslu

Prosle godine smo zasadili 3000 sadnica jagode ove godine jos 7000.
Kako je ova godina bila naopaka sama po sebi sve sto se je zaradilo se je dalo u novi zasad
Citajuci po netu jedna sadnica daje oko 500 gr u prosjeku to mi nismo ove godine uspjeli mene interesuju vasa iskustva koliki je procenat kod vas u prosjeku i naravno koliko je otprilike potrebno zasaditi da jedna cetveroclana porodica moze normalno zivjeti :sta:

Moje misljenje oko HEKTAR jagoda , mada ni to nemozes odraditi sam vec uz pomoc radnika (branje, skidanje stolona i ostalo)
Ja verujem da ovde niko ne zivi samo od proizvodnje jagoda vec ima i drugi priliv novca
Da li je to rad u firmi ili ima posadjeno jos nesto pored jagoda.
Mala ispravka poznajem jednog ima oko tri hektara zasadjenih jagoda ali i radi sa proizvodnjom kontejnerskih sadnica
Ne radi nigde sad bas neznam celu situaciju zena deca i ostali da li imaju neka primanja
Poznajem ga od ranije kada je imao oko 70 ari i tada je ziveo od jagoda
Za mene je licno veliki rizik da se bavis samo jednom kulturom jer zna nekad jagoda debelo da podbaci
a ulog nije mali
Toliko od mene

Imam nekih 200 sadnica kleri (ako se ne varam) i nisam sekao brkove pa su se sad dosta rasirili,što sam i hteo, jer hoću da zasadim i na drugo mesto. E sad ima dosta što nisu u zemlji nego na foliji pa nemaju ni razvijen koren a neke su se dočepale zemlje pa su se ukorenili. Ja sam uzeo nekoliko posekao i stavio u saksiju sa supstratom i stavio u plastenik. Da li da sve tako stavim u saksije pa na proleće da presadim u zemlju ili neka stoje tako na foliji, mada mislim da neće razviti koren ako tako ostanu na foliji. Ako treba da stavim u saksije da li da stavljam u supstrat, zemlju ili mešavinu?
Evo slika kako to izgleda
4nvbp.jpg

Moje misljenje je da to i nije kako se bas pise po forumima.
Ako na jedan hektar zasadimo 40 000 sadnica i to jagoda koje iznesu rod od 900 gr, 1000 gr i preko te mase po sadnici
dolazimo do kolicine plda po ha od koje se coveku zavrti u glavi.
Plus na to ko radi par hektara, meni zvuci malo nestvarno.
I ako smanjimo malo prinos i odbijemo zastitu, djubrivo, dnevnicu dolazimo do ogromne zarade.
Mi pored jagode koju gajimo, bavimo se i povrtarstvom, ratarenjem.
Imamo solidne prinose, a ulazemo svake godine u frigo sadnice, prodajemo proizvedene sadnice u kucnoj radinosti.
Sve u svemu moje misljenje je da je sve ovo u jednoj meri, malo i preduvano.
Jer da je to bas tako svi bih gajili samo jagodu i bili milioneri.

Uvek je lakse odrzavati manje povrsine i odraditi maksimalno
Ja radim na dvadeset ari (da ce bog da sledece godine posadimo jos 50 ari)
Na vecim povrsinama dolazi do gubitaka u kolicini ili kvalitetu
Ali do jednog hektara moze se doci do lepe zarade
Najbitnija je prodaja, da se ulozen trud dobro naplati
KAo sto "Janos" rece, ulaze svake godine u nove zasade koji dosta kostaju
pa je tesko zaraditi veliku svotu para

@Janos
Ima jagoda koje su davale oko kilogram ploda po biljci ali opet kazem na maloj porsini
Kod drugara oko okucnice 10 ari prosek prosle godine 1 KG ove 520 grama (trulez , mraz)ostavio da rode i za sledecu godinu
To nikad neces dobiti na povrsinama od hektar pa navise

@nebojsa i drugi iskusni jagodari

Interesuje me koliko hloroza moze da utice na rodnost frigosadnica? Naime, nekoliko frigo sadnica je pocelo da zuti u sredini, pa me interesuje da li ce to na prolece moci da se razvije ako na pocetku vegetacije dodam gvozdje ili ce uvenuti bez obzira?

Koji to preparati sadrze gvozdje, ja jedino znam za Sequestrene? Treba mi ime proizvoda.

Hvala!

@ polke

Ne znam stvarno koliko to procentualno utiče na smanjenje prinosa ali utiče sigurno. Sekvestren je po meni preterano skup. Imaš npr. Ultrafero (špansko, ne znam ima li ga još), Brexil combi (Valagro), Super elements (Efthymiadis Grčka), Rexolin (Yara)... Ima i nešto relativno novo na tržištu a to je Trazex (Meksiko), ima pored gvožđa i dosta visok procenat ostalih ME a relativno je jeftin

@ mali lala

To što ostane na foliji neće preživeti a verovatno ni oni živići koji su slabije ukorenjeni. Jeste kasno, ali ta varijanta sa plastenikom možda i može da uspe pa probaj ako te ne košta puno. Samo moraš ih malo zaštititi jer je koren u saksijama osetljiviji na niske temperature nego kad je u zemlji. Oni živići koji su ti se malo bolje uhvatili između redova preživeće pa ih možeš presaditi na proleće

Poslednja izmena:
Zaštitita od prolećnog mraza?

Da li neko zna na koji način se efikasno jagode mogu zaštititi od prolećnog mraza?
Čuo sam za AGRIL. Da li neko prodaje polovan agril, za površinu od 15-20 ari.
Čuo sam i za neko srestvo kojim se jagode poprskaju u proleće radi zaštite od mraza, ali neznam koliko je to efikasno. Ima li neko iskustva sa tim?
Unapred hvala

@ polke

Ne znam stvarno koliko to procentualno utiče na smanjenje prinosa ali utiče sigurno. Sekvestren je po meni preterano skup. Imaš npr. Ultrafero (špansko, ne znam ima li ga još), Brexil combi (Valagro), Super elements (Efthymiadis Grčka), Rexolin (Yara)... Ima i nešto relativno novo na tržištu a to je Trazex (Meksiko), ima pored gvožđa i dosta visok procenat ostalih ME a relativno je jeftin

@ mali lala

To što ostane na foliji neće preživeti a verovatno ni oni živići koji su slabije ukorenjeni. Jeste kasno, ali ta varijanta sa plastenikom možda i može da uspe pa probaj ako te ne košta puno. Samo moraš ih malo zaštititi jer je koren u saksijama osetljiviji na niske temperature nego kad je u zemlji. Oni živići koji su ti se malo bolje uhvatili između redova preživeće pa ih možeš presaditi na proleće

Ako naiđe mraz kao što je bio prošle godine -6, -7, ne pomaže ništa. Ne znam baš tačno do koje temperature štiti agril, ali mislim da je tu negde -3 maksimalno -4, ako neko zna tačno neka me ispravi. Plus, cvetovi na kojima agril leži obično stradaju. A te kojekakve vodice su samo bacanje para. Nisam koristio, ali na jednom seminaru je bilo reči o tome i prof. sa polj. fak. kaže da nema šanse da se tačka mržnjenja spusti za više od 0,1-0,2 C.

Orošavanje je tek posebna nauka. Princip zaštite orošavanjem je u tome da se stvara tanak sloj leda koji služi kao izolator a voda prilikom mržnjenja oslobađa toplotu i na taj način se cvet štiti od smrzavanja. E fora je u tome da moraš imati jako fine orošivače koji daju jako malu količinu vode na sat i orošavanje treba da traje sve dok temperatura izađe iz minusa i dok se sav led ne otopi. Nije baš jednostavno a ni jeftino i nisam čuo da to na jagodama neko radi

Nazad
Vrh