Jagode-opšta tema

IMam nekih 20a albe do godine treca berba. Bokora u pm! Na koliko da ih ostavljam u prolece?

Ostavi 2-3 bokora bar po onome sto sam cuo. Kod mene jako dobro napreduju ali i problemi. Oplevili ih ponovo od trave kad imamo i sta videti. Ajd sto su izbacivale stalone spolja nego sto su ispod folije brdo stolona se razmnozilo pa cupaj redom . Jedino sam primetio vasi na nekoliko sadnica u jednom redu i moram ih sad poprskati i da predjem i bakrom

Ja sam u proleće ostavljao cetiri bokora dvogodisnje sadnice Rumbe po meni je malo dva bokora Alba bude krupna i u trecoj godini.

Poslato sa HUAWEI Y560-L01 uz pomoć Tapatoka

Plasim se ili da je ne "ocerupam" previse pa da joj osakatim prinos, ili da joj ne ostavim puno pa da bude sitna. Ima i kod mene na nekoliko mladih biljaka crnih vasi.

Zavrseno sisanje..
f8c2267568a6828f1e99fe3054819f13.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Meni je alba u 4. godini bez ikakvog rascupavanja ni te ni prethodnih godina, bila solidne krupnoce. Slucajno mi se Milutin Karas nasao na njivi i nije mogao da veruje da jagoda u 4. godini moze biti tako krupna.
Ja nisam nikad to radio. Nije mi se dalo a nisam imao ni problema sa prodajom nesto sitnijih jagoda. Medjutim trziste se menja pa se treba prilagodjavati

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока

Ma mnogo bre ima........ 10-12 bokora. A grm masivan i sumovit. Paralelno sa tim su lisne drske poprilicno tanke. Raschepicu je s proleca :D pa koliko god da rodi, to joj je zadnje.

Samo ti poskidaj te matore vratove iz sredine i ostavi mlađe sa strane bokore.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka
nece da bude tako, drugar...otkidati treba nove bokore ,prirasle sa strane, jer oni daju sitne plodove..to su oni bokori koji izgledaju kao da su zalepljeni za bokor tkz slabo pozicionirani bokori....mozda grijesim ,ali ne vjerujem

nece da bude tako, drugar...otkidati treba nove bokore ,prirasle sa strane, jer oni daju sitne plodove..to su oni bokori koji izgledaju kao da su zalepljeni za bokor tkz slabo pozicionirani bokori....mozda grijesim ,ali ne vjerujem
Zorane znas kako kazu "Mlađe slađe",ali citao sam negde postupak skidanja bokora i iz sredine se seku bokori a mladi sa strane sa novim korenom se ostavljaju.Naravno gledas da su ravnomerno raspoređeni na vise strana.I tamo su govorili da se ta operacija radi u oktobru mada sam ja radio u prolece.

Pod tim "mladi"mislim na dobro ukorenjene bokore ne na one male priraste sa strane.

cim sam napisao pomislio sam da mislis na one dobro ukorijenjene,i onda si u pravu...dobro je sto smo razjasnili zbog drugih koje to interesuje..pozzzz

- - - - - - - - - -

Zorane znas kako kazu "Mlađe slađe",ali citao sam negde postupak skidanja bokora i iz sredine se seku bokori a mladi sa strane sa novim korenom se ostavljaju.Naravno gledas da su ravnomerno raspoređeni na vise strana.I tamo su govorili da se ta operacija radi u oktobru mada sam ja radio u prolece.

ja sam to nekad davno,prije tridesetak godina,dok jos nije bila folija aktuelna,radio sa asovom.....svaki bokor presjeces sa asovom....to se radilo u kasnu jesen....jednu,dvije godine i nisam vise...pustim sve bokore ,ispocetka krupniju prodajem skuplje a kasnije sitniju jeftinije...pravilan postupak je kako si ti naveo,rucno secenje sa ravnomjernim rasporedjivanjem bokora...ko ima zivaca neka radi

kakav je rezultat bio nakon proredjivanja? pred kojom berbom se to radilo, treca, cetvrta?

U drugoj ostavljao cetiri bokora tamo gde je bilo vise.Bila je krupnija sad sto se tice prinosa nemam pojma posto sam imao i jednogodisnje koje sam jako kasno posadio. Evo ti slika pa proceni sam.
501c4255d4db1ba34c001ff77a90ad33.jpg

Poslato sa HUAWEI Y560-L01 uz pomoć Tapatoka

Pitanje za one koji sami prave sadni materijal od stalona. Da li skidate u proljece cvijet sa jagoda gdje zelite da pravite sadni materijal (da bi prije istjerali staloni i imali na vrijeme sadnice)? I koliko kvalitetnih sadnica moze da se dobije od jedne biljke, tj. koliko biljaka treba forsirati za recimo 1000 sadnica?

Danas žena skidala stalone sa albe(kontejnerske sadnice zasadjene u avgustu) i kaze da je videla zelenog crva na mestu gde je zakinula unutra. Kaže debeli zeleni crvi. Šta treba raditi, čime prskati?

Nazad
Vrh