Jagode-opšta tema

I ja sam polovinu ocistio isprskao bakrom i pokrio agrilom. Ostalo kad prodje ova kiša.

Sent from my iPad using Tapatalk

KAko je krenulo ja cu jagodu ocistiti u aprilu:haha:. Sneg pada li pada, na kopaoniku pao preko 30cm:kisa:.

Kod nas za sad, fala bogu, ne pada. Videcemo za dalje

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Edvarde, nebitno je, kojim god da oprskas dobro je, ja sam poceo da prskam u zadnje vreme Nordoxom, jes skuplji al ima najacu koncetraciju bakra, ali neces ni sa jednim promasiti. Kod mene napadalo preko 20cm snega:udri::udri::udri::udri:::pomoc:;::pomoc:;::pomoc:;

Postovani forumasi, do sada sam se pojavljivao uglavnom na forumu na temu sumske jagode. Evo me sad kod vas da se druzim sa vama posto sam planirao i ugovorio sadnju Senga Sengane na 50 ari u Ratini,Kraljevo. S obzirom na vremenske uslove, sneg i kisa ubise,a bankove jos nisam digao, zanimaju me vasa iskustva kada je u pitanju prolecna sadnja frigo sadnica A+ i kad ste ih najkasnije sadili??

Vidim da trazite firmu koja je davala 0,85 evra za Senganu, ja sam sa njima sklopio ugovor. Radi se o 2 firme, jedna iz Beograda, druga iz Ratine, inace francuska firma, rade zajedno na ugovaranju proizvodnje Sengane i otkupu iste. Do sada sam sa njima radio sumsku jagodu Reginu i bio sam zadovoljan cenom i uslovima. Ukoliko nekoga detaljnije zanimaju uslovi i kontakti, moze da me kontaktira preko privatne poruke (koliko razumem da ne bi bilo da nekog reklamiram).

Pozdrav za jagodare ja sam Sinisa.Prosle godine sam zasadio jagode na 30ari za pocetak da probam pa ako bude sve kako treba prosirio bih proizvodnju.Najvise me brine trziste to mi je i najveci problem bar tako ja "mislim".Zanima me dali neko razmislja o udruzivanju ili organizovanom otkupu
u okolini Novog Sada.

- - - - - - - - - -

Kolika ti je bila ugovorena cena sumske jagode.I koliki prinos si imao po zivicu.

Ovo za Senganu je za okolinu Kraljeva (tu je hladnjača). Nisu nešto zadovoljni ozbiljnošću proizvođača u tom području, te mi se čini da bi pristali (uz neki dogovor) da sarađuju i sa jačim proizvođačima van Kraljeva (moj utisak). Daju sadnice A+, ili A za prolećnu sadnju, plaća se posle 1. godine berbe (sada razmišljam - ove, ili iduće, nisam pitao), minimalna (i maximalna vrv) zagarantovana cena je 85 evrocenti. E sada, ja nisam siguran koji je prinos Sengane, te koliko 1 radnik može da je nabere. Ko zna neka peva, nećemo mu ništa.

A ti Aco, očisti sneg pa oprskaj, ima da budu ko bombona
:haha::haha::haha::haha::haha: E svaka ti dala za ovo:ppozdrav: Ovako moje iskustvo sa zengom je bilo: Prva moja parcela sa jagodama je bila na 55 ari, od toga na polovini su bile Selena i Edi, a na drugoj polovini Zenga. Kada je stiglo na berbu, isti broj radnika je Selenu i Edi obrao do dorucka, da kazemo nekih 3h branja, a ostatak dana su provodili u zengi i nisu uspevali da zavrse tih 25 ari, nego su i sutrasnji dan dovrsavali redove. Selenu i edi sam prodavao po 60-70 dinara, a zengu po 40, i onda me razumete sto sam alergican i na samu pomisao na zengu. Zenga je veoma rodna sorta, lagano izbaca po 1kg, u nekim uslovima i vise, ali poenta je berba jer su plodovi 10-ak grama, mozda 1berba ima malo krupnije plodove ali na kraju su plovi kao sumska jagoda. Dobra njena strana je sto nemas klasiranja, pustis radnike da beru bez peteljke i ne razmisljas. Tu mozes da das i po kg berbu, nekih 30-ak dinara. Da izuzezmemo proslu godinu gde je cena konzumne jagode druge klase bila i 25dinara, A cena konzuma i 40-50, sve prethodne godine cena konzumen se kretala oko 1e, i sa tom cenom sam ja prezadovoljan i nikad ne bi krenuo da radim Zengu. ALi ako se to nastavi i naredne 2-3godine, plantaza se stalno sire, kupaca sve manje, necemo ni imati gde da prodamo jagodu, onda se terba okrenuti Zengi, posto pocinje da raste traznja za njom.

Vidim da trazite firmu koja je davala 0,85 evra za Senganu, ja sam sa njima sklopio ugovor. Radi se o 2 firme, jedna iz Beograda, druga iz Ratine, inace francuska firma, rade zajedno na ugovaranju proizvodnje Sengane i otkupu iste. Do sada sam sa njima radio sumsku jagodu Reginu i bio sam zadovoljan cenom i uslovima. Ukoliko nekoga detaljnije zanimaju uslovi i kontakti, moze da me kontaktira preko privatne poruke (koliko razumem da ne bi bilo da nekog reklamiram).

Druze slobodno ovde napisi o kojim je firmama rec,koji su uslovi i sve ostalo sto znas, za to i sluzi ovaj forum, da delimo dobra i losa iskustva i informacije. Moja predpostavka je da je firma iz Beograda ATP, za sadnice i ostalo a firma Sicoberry za otkup. Toliko ja imam prikupljene informacije do sada. Sto se tice prolecne sadnje ja sam sadnju zavrsio 15 aprila i nije bilo lose, ako okasnis prolecnu sadnju, samo ces kasnije brati jagodu i moraces vise da je isforsiras da pripremi rod za sledecu godinu, Ako ne posadis do 20 aprila, ne bi ti bas savetovao da ostavljas rod, jer je to mac sa dve ostrice, ako jesen bude normalna imace vremena da pripremi rod za sledecu godinu, ali ako rano krenu minusne temperature, lako je moguce da nece moci da spremi rod kako treba.

Hvala na informacijama. Nadam se da cu stici da uradim sve sto treba do 10. - 15.aprila.

Firme koje su organizovale su Frigoland iz Beograda i Sicoberry iz Kraljeva,a za prolecnu sadnju bila nam je ponuđena sadnica ATPa. Sadnice nisu bile iskljucivo od jednog dobavljaca, vec smo mogli da biramo. Uslov je bio da su beuvirusne,sertifikovane A+ ili A (opet je na proizvodjacu bilo da izabere) sa svom pratecom dokumentacijom.

Dobro, a ostali uslovi kakvi su, oni placaju sadnice i ostali materijal, pa sam vracas kroz robu, ili sve sam finansiras, potrebne kolicine ? Na koliko se vezuje ugovor? Da li je 0.85e zagarantovana cena ili minimalna cena koju ce placati a pratiti trzisnu cenu ako bude veca.

Da, bez ikakvih problema je izbacivala 1kg po zivicu, a to ti pricam o licnom iskustvu, i to na parceli gde nisam imao ni navodnjavanje, ni prihranu, ni neku posebnu zastitu. Ako saberes, od prve berbe pa do kraja berbe, neki prosek, mislim da radnik ne moze da predje 70-80kg za 12h, jer se ona bere bez peteljke.

Dobro, a ostali uslovi kakvi su, oni placaju sadnice i ostali materijal, pa sam vracas kroz robu, ili sve sam finansiras, potrebne kolicine ? Na koliko se vezuje ugovor? Da li je 0.85e zagarantovana cena ili minimalna cena koju ce placati a pratiti trzisnu cenu ako bude veca.

0,85 je min zagarantovana cena. Davali su sadnice, vraća se kroz robu u I godini ili II u zavisnosti od sadnje. Poslao sam ti brojeve telefona, pa ih slobodno kontaktiraj.

Ja sam ih danas kontaktirao i čovek kaže da zasada imaju zasade u okolini kraljeva tamo imaju i hladnjaču. A za druge delove Srbije je problem prevoza do te hladnjace ili da se zasadi vise da bi se njima isplatilo da dolaze.
@radashin
Vidi da li ima kod tebe zainteresovanih za ovaj vid sadnje, pa napravimo veću količinu. A i ne bi bilo loše da se ode do te firme da se porazgovara.

Sent from my iPad using Tapatalk

ja skoro priča sa jednog hladnjačara malog,zenge nema više po hladnjačama sve prerađeno ostale samo konzumne ima i on,i nudi ih ali kaze svi ostali nešto beze od njih,stoji mu u hladjači i nimakac,i spomenu neke tri konditorske fabrike i kaze svi mi tu plasiramo robu.

Ovaj Frigoland je na Zvezdari mislim. Raspoloženi su za saradnju, samo ih zanimaju veće količine (zbog transporta).
Razgovaraću s ljudima kod mene, da li ih zanima da sade pod tim uslovima.

Pricao sam ja sa vlasnikom firme. Trenutno imaju potrazivanja a oko nekih 150t godisnje, stim sto uvek ima mesta za prosirenje ali dok se ne sakupe ozbiljniji proizvodjaci, nece siriti ugovore o izvozu.Deluje mi ozbiljno i korektna prica, tako da nije to lose. Uslovi su da jagoda bude bez virusna, Da je zasad podignut na foliju a uzmedju bankova slama, zbog prljavstine. Mada iskreno vecu perspektivu vidim u sumskoj jagodi, nesto me to kopka, vec e meseca, ali odo da potrazim temu o sumskim jagodama, da ovde ne mesamo babe i zabe:haha:

Pozdrav svima. Zasadio sam nesto malo jagoda za probu. Neznam skoro nista o tome. Interesuje me da li sve listove od prosle godine treba ošišati ?
Da li je to dobro uraditi ovako kao na prvoj slici?
Na drugoj slicici je kako sam ja to uradio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh