Jabuka

pozdrav svima. treba mi jedan savet od vas.
ispred kuce imam jedno stablo sumatovke, koje je prepuno vodopijama. pa me interesuje, dal bih ja smeo sad da ih posecem?

slike.php
[/URL][/IMG]

Posadio sam 10 komada jabuka kozara i molio bih za pomoc. Visoke su 1,2 m a ja bi ih prerezao na 0,9 recimo da bi mi prve ramene grane krenule nize. Sa slike se vidi da bih u tom slucaju ovaj deo koji je olistao morao da isecem i sve ove grancice koje su krenule na stranu da bih ostavio jedan vrsni pupoljak koji ce da nastavi da tera na gore. Ali uz stablo su odrveneli pupoljci i ne daju znakove zivota, ako ja odsecem ovo sto je vec krenulo da li ce ono sto ostane krenuti kasnije i treba li uopste to tako raditi??

Trebao si to već orezati...tako da što ti je sad zeleno,bilo bo mnogo nože odnosno na tim "nevidljivim" pupoljcima,,,
A da sad to uradiš...ne znam...

Ako je na divljoj jabuci ja ne bi skracivao.
Za visokostablasice je karakteristicno da su ramene grane postavljene visoko jer imaju siroku krosnju i ispod nje mora biti prostora za kretanje i razne radnje

Nije mi se činilo da ima toliko rodnih pa sam malo škrtario u rezidbi.Zadovoljan,kako je cvetao.Poslušao sam Voćara Amatera kao orezuje i đubri kruške i primenio na jabukama.

- - - - - - - - - -

Ako neko prepozna insekta sa poslednje slike bio bih zahvalan za info.

Pomažu mnogo,ima po koja ali zanemarljivo.Taj dan kada sam stavljao imao sam utisak da je RB na svakom drugom cvetu doduše bilo je otvoreno nekih 10-15% ,juče sam obišao i vreme nije bilo naklonjeno RB ali bukvalno ni jednu nisam video na cvetu a čaše su pune.Neki moji poznanici sede u traktoru svako podne i štrikaju sa Lanateom,kažem im da nisu normalni ali njima tako lakše .Što se neke moralne odgovornosti tiče ne bih ni komentarisao,na mom voćnjaku tj pored njega je 20 košnica zbog njih još nisam koristio insekticide,mada nisam imao problema sa insektima nikada samo sa rutavom bubom.

- - - - - - - - - -

Više ih ima u tamno plavima,u svetlo plavima i belima upola manje.Takođe više vole u čaše koje su izložene suncu većim delom dana nego one u senci.
Više ulaze u čaše između dva drveta kada je zakačena na žici nego bliže stablu.Bolje rade na feri nego na Negro bombone.

Talianu, sta si promenio u rezidbi i djubtenju?

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Saveti od Voćara amatera
1.Letnja rezidba tera na rod,zimska na porast.Naravno nisam uzeo zdravo za gotovo ali sam letos izbacio pola grana koja bih inače mogao zimus rezati.
2. Treba azot tempirati za cvetanje.Deo azota sam bacio u krajem januara a deo ću sada za koju nedelju.

Nazad
Vrh