Jabuka

Jabuka nije bez veze kraljica voća. Mi uz jabuku ( i vrlo malo kruške) imamo višnju na 4 puta većoj površini od jabuke i "spasimo se" kad se prebacimo sa poslom u višnju. Jabuka i kruška su vrlo zahtjevne što se tiče zaštite, a berba je priča za sebe. Tko ima moderan nasad sa kvalitetnim sadnim materijalom (boja ploda, bujnost stabla...), mrežom i navodnjavanjem tom je poso nešto lakši (pogotovo kod berbe), al ipak je jabuka kraljica oko koje stalno treba "titrat". Što se tiče ratarstva, kojeg isto tako radim, pa to je pjesma u odnosu na voćnjak (pri tom naj više mislim na jabuku). Npr. na 100-ak kj sam čovjek odradi 90 % posla i da se pri tome samo par puta dobro oznoji i par puta malo zadrema na njivi u sezoni.

Kod mene je solidno ajdared, truba na Greniju. Pocupacu ga, koliko me nervira ta sorta.:zli: (obican, nije celendzer)

I ja juče obišao kod mene na GS manje nego lane,po nekoj proceni koliko me sećanje služi za dobrih 30% ZD i jonagold previše.
Malo mi se ne sviđa kod GS i taj rod što ima nekako je pobegao gore.

A moja sadnica kosta 0.75e/kom :osmeh: Samo prut je sadnica, racunao i racunao i zakljucio da mi ovo najvise pase.

U CH cena 4,95 chf, nešto preko 500din kg, uzeo za probu i poređenje.
na 4 i 5 slici levo moj GS iz Srbije a desno iz CH,boja je nešto zelenija i ima izražene bele tačkice. o ukusu kasnije kada završim probu.

Od svih jabuka što saam video u marketu nekako mi je PL na oko prva došla pod ruku,stvarno prelepo izgleda.

Ma gde prodat, treće klase koja se dobija prebiranjem za izvoz ima koliko hoćeš po 20 din,i dok nje ima ostala jabuka ćuti u magacinima

@Talianu Green star nije Greni smit, samo mu je jedan od roditelja Greni smit. Iako je po izgledu slicna, ova sorta ima sladak ukus. Inace i PL i green star su klupske sorte sto znaci da se ne mogu gajiti bez odgovarajuce licence (barem ne legalno) a samim tim i poredjenje cena sa standardnim sortama nema puno smisla, posto se iste kontrolisu odredjenim mehanizmima od strane vlasnika sorti. Uglavnom vlasnik sorte, proizvodjace uslovljava odredjenom minimalnom VP cenom ali im za uzvrat garantuje zatvorena trzista jer kad kupite licencu ona vazi samo za odredjena podrucja i van njih ne mozete prodavati jabuku, niti neko drugi moze da istu prodaje mimo vas na vasem trzistu. Npr. ukoliko imate licencu za Srbiju, ne mozete prodavati tu jabuku nigde van njenih granica. U suprotnom gubite licencu za proizvodnju (povlaci krcenje zasada) i rizikujete placanje velikih penala.

Pozdrav,nov sam ovde i zanima me Vaše mišljenje i iskustvo u vezi voćnjaka...naime jedan poznanik se seli u inostranstvo i ponudio mi da se staram o voćnjaku...voćnjak je površine jedno jutro sve sadnice su jabuke,dve godine stare....e sad večito pitanje....jel vredi raditi?..dali se može zaraditi jedna prosečna plata od tog voćnjaka?...hvala

Nazad
Vrh