Njoko u pravu si
Bojčetiću stalni radnik + 3 po potrebi ( njegova žena+ njegov brat sa suprugom)+ ja ,iz kuće niko ne radi jel iskreno nema ko.
Druže ko još ima radno vreme 8 sati? Taman se zagrejete ,kod nas radni dan krene u 7 a u bere se do mraka to je negde do 19h istovar je posle ne retko i do ponoći.Verujem da nemate takvo radno vreme i mislim da je to veliki razlog. Cena je 2000 na dan+ 200 din svaki sat posle 19h,+kutija cigara za svakog+2 obroka.
Imam 3 sorte tako da ima lufta malo kada se trefi da radimo dan za danom (2 dana zaredom),3 dana nam se nije desilo u nekom proseku padne 4 dana u nedelji radna, u proseku 3,5-4 t na dan u početku berbe a pri kraju oko 2,5-3 tone na dan,s tim da se prvih sat nameste gajbe "na ruku".
Prvo se krene probirna samo 1 klasa ostalo se ne dira,to ide najbrže i uglavnom nema šetanja od kraja do kraja reda jel ih ima,ako uleti u ruku neka kojoj nije mesto ide dole,na zemlju.
Drugi krug ide sve u gajbe ito ide malo sporije a razlog je što su već ređe na drvetu pa ima više šetnje,svi sve rade nema podeljenog posla jedino što žene idu kući sa vožnjaka jel imaju decu tate su na istovaru.
p.s bio sam sa čovekom koji ima 16 ha jabuka i neku italijansku fest platformu kaže 10 radnika oberu 1 kj (0,57 ha)bez po muke na dan.
- - - - - - - - - -
Mogu potpisati da se u berbi najviše vremena gubi u šetnji ,pogotovo ko nije uverziran dok odloži punu gajbu i ode po praznu može nabrati 2 gajbe.
A veruj ima onih koji se šetaju po 50 m i donesu 1 gajbu.Napunjena gajba kada se odlaže mora pravo u prikolicu nema dva puta da se hvata.