Ja sam protivnik preteranog koriscenja piretroida u bilo kom zasadu, jeste da imaju najsire delovanje, deluju u malim kolicinama...
Jako korisno sto si ovo naveo, a ja sam bas citajuci na sta deluju preferirao cipermentin I
kozak ili to karate zeon.
Posle ovog sto si naveo koristicu ga samo po jednom u ranijim fazama u precvetavanju ili plod kao lesnik.
E sada pitanje, procitao sam na forumu da mnogi za zimsko prskanje plavim uljem dodaju I cipermentin. I to mi je ostali nejasno da liima osnova sobzirom da ulje deluje inskticiodno.
Svako ima neke svoje ideje kako i sta treba, necu da ulazim u to sada... Ali, kolko sma citao po zapadnim savetnicima i preporukama (a i nasim), a i koristio u prethodnih 20 i kusur godina na jabuci i breskvi, ne secam se da sam video da se ijedan preprat na bazi piretroida koristi za zimska prskanja (ne znaci da se i ne koristi, ali se ja ne secam da sam video preporuku)...
U tzv zimskim prskanjima ide ulje, bakar (ili vec napravljena kombinacija toga) u komabinaciji sa nekim od organofosfata na primer koji su generalno otrovniji pa se koriste u najranijim delovima vegetacije, a u tom periodu ionako nema korisnih insekata, tako da nije veliki problem da se unisti skoro sve zivo sto gmize...
Imas dole medju mojim linkovima, grupu fajlova za jabuku, breskvu i tresnju, pa potrazi neka americka i nasa uputstva za kosriscenje.. Dace ti gomilu preprata i supstanci koje se koriste u raznim fazama razvoja, onda nadjes sta postoji kod nas od toga, prilagodis dozu prema nasim preporukama (u americi se koriste malo vece doze i drugaciji nacin dozirnja (koriste kolicinu preprata po hektaru ili akre-u, a ne ko mi koncentracju po litru tecnosti, sto je po meni pravilnije nego kod nas), ali koncentracija moze da se prilagodi nasim pravilima..
Ulje samo deluje vise mehanicki nego sto je hemijski insekticidno ko vecina drugih pesticida/insekticida, tj ulje mehanicki pokrije insekte i njihova jaja, napravi sloj tako da prakticno ugusi neke insekte/pauke (generalno deluje na vasi, na jaja i na stetne pauke) ali posto je za to dejstvo veoma bitno da se vocke doslovno "okupaju" i da uvek nesto malo prodje nepokkriveno i promakne, onda je bolje dodati i neki insekticid koji ce da mu poveca dejstvo...Mi smo uglavnom neki od organofosfata korsili za to (azinofos-metil, hlor-pirifos i slicne)...
evo par konkretnih linkova za neke preporuke pa prelistaj malo i dace ti neke ideje kako, sta i kad da radis:
https://www.dropbox.com/s/u7p4ilq6332jj02/Midwest Fruit Pest Management Guide 2018.pdf?dl=0
https://www.dropbox.com/s/psksmg2se...ion-Guide-Pennsylvania-2012-2013-pdf.pdf?dl=0
- - - - - - - - - -
Zato ili belis. Belis je efikasniji. Takodje ako je do sada naparavljen propust imaces jako malu efikasnost za trulez ma cime radio.
I ja se slazem sa prethodnim, piraklostrobin+boskalid imaju najbolje dejstvo na sve trulezi od svih fungicida, ali mislim da je steta koristiti ga u ovom periodu (mnogo je skuplji, odlican je za Venturiu u pepelnicu u rotaciji sa strobilurinima i/ili DMI prepratima pa ga treba koristiti umereno, 2 do maks 3 puta godisnje) vec je po meni dovoljno Captan i Kumulus koristiti (koji delujeu zadovoljavajuce i na pege, a deluju i na trulezi) pa bi trebali da odrade posao kako treba...Ako su Captan i Kumulu vec korisceni u prethodnih par letnjih prskanja, onda bi to trebalo zadovoljavajuce da zastiti plodove od svih letnjih bolesti, ukljucujuci kasnije i trulez...