Bas htedoh da dodam, kozara je zapravo ova Kanadska Reneta sto imam.
Sto se prskanja tice, ja te moje kod kuce uglavnom oprskam kada prskam nesto drugo pa imam hemije, ali ne prskam uvek i napamet. Recimo da godisnje jabuke prskam 5 mozda do 7 puta, jedino sto stvarno prskam kad vidim jesu vasi za koje se desi da moram dva puta u razmaku nedelju dana da bi ih suzbio.
Poslednji put su prskane drugom polovinom jula, znaci skoro pa dva meseca. Tako je bilo i proslih godina tj ne prskam protiv trulezi i uopste bolesti skladistenja. Sve koje iole krenu da trule bacam na gomilu za kompost, ostale stavimo u gajbice pa drzimo napolju na terasi ali da ne kisnu, jedan deo u frizideru. Mogu vam reci da jako dugo opstanu na terasi dok ih frizider isusi (imam onaj na princip klime, suvi, nema leda da se formira).
Treba takodje i pri konzumaciji birati one koje su krenule da trule (sto ne bude puno), kao i one kojima je za truljenje stvorena predispozicija jer imaju rupu od crva ili fizicko ostecenje (nabodu se na kosenu travu kad padnu, grad, ptica).
Na 6 stabala starih 5 godina cu ove godine imati sigurno preko 100 kila sto je daleko vise nego sto meni treba, pa mi nije ni zao da nesto propade, iskoriste to insekti i priroda na kompost gomili, nije bas da je baceno.
Takodje bih dodao da se na stablima vide problemi, bude plamenjace, bude po plodu nekad ozegotina i slicno, ploda sa crvom, sto gljivicnih oboljenja sto insekata al ne marim, ako vidim da je neka grana cela bela i listovi losi ja je odsecem, dovoljno dobro se drze da i dalje imaju odlican porast, kolicinu i kvalitet plodova zadovoljavajuc za licne potrebe. Hteo sam samo reci da ni stabla ni plodovi nisu kao u komercijalnim zasadima jer se manje tretiraju ali im nista ne fali.