Vidim da se tu gradi punom parom i citam o raznim teorijama i ostalom , pa hajde da i deda nesto napise , onako , dobronamerno , moze ?
Sve je to lepo zamisljeno , radite , trosite materijale ali nisam zadovoljan !!!
Ovcarnik od BOSNIA , mi nikako nije dobar , zasto ??
To je kao cardak ni na nebu ni na zemlji , puno drveta utroseno , nema dobru statiku , resetkasti pod ce da mu pravi probleme - promaja , amonijak iz djubra ispod poda ce se dizati prema gore i gusiti ovce , tesko ce se cistiti kada se zastopaju resetke , nemoze se strojem u ovcarnik , od mokrace ce trunuti grede koje nose celu konstrukciju , problem uvoza hrane ................
Ovaj ovcarnik sto ga radi Il de france , mi je bolji jer je na zemlji i imat ce bolji pristup , ciscenje , hranjenje i staticki je dobar.
Ne ne mudrujem vec ja to vidim ovako , a obisao sam puno farmi u Njemackoj , Belgiji i Nizozemskoj .
Treba uciti od njih , jer ispred nas su u svemu.
Da ne pisem mnogo i ne polemisemo , evo par linkova najpoznatije firme koja izradjuje opremu za uzgoj ovaca i koza ,
gde se moze videti i oprema za ovcarnike ali i ovcarnici i kako ih treba izgraditi , cirkulacija vazduha , osvetlenje i niz drugih faktora koji uticu na zdravlje ovaca i njihov prirast.
Pogledajmo i mozemo izvuci dobre zakljucke iz ovih materijala ;
http://www.allie.de/pdf/download/2010/PatSuWRi10D_Spz_Schafe.pdf
http://www.allie.de/pdf/download/2010/PatSuWRi10DoP_Web.pdf
Zamolio bih vas da ovaj moj komentar ne shvatite krivo , vec je pisan sa dobrom namerom.
Oni su poceli i zavrsiti ce ali oni koji ce tek poceti da grade neka se bolje informisu i neka razmisle o nizu faktora ;
- smjestaj , kubikaza zraka , osvjetlenje , oprema , dovoz hrane , ciscenje - masinsko , pokretne ljese , odvajanje janjaca , odvajanje siljezadi , odvajanje ovnica za tov i ........................
Da jos komentarisem i pod u ovcarniku !!!
- zemlja , nije dobra jer se napije mokracom i uvijek se isparava amonijak , posle svakog ciscenja mora se dovoziti sloj zemlje kojeg smo kod ciscenja izbacili
- resetke , skupe i nisu prakticne jer se brzo zapune senom ili slamom i od njih nikakove koristi , trunu
- betonski pod je najbolji jer ; moze se cistiti strojem , izvrsiti dezinfekcija posle ciscenja, ...............
Eto , tko ce zeljeti razmislit ce , pogledati ove prospekte u pdf formi i normalno doneti i zakljucak.
Topla voda je davno izmisljena .
Sretno u gradnji.
deda