Nisam doista imao namjeru ali morao sam reagovati ne kako bih nahranio svoj ego nego jednostavno nemogu dozvoliti da neki elementi i konstrukcije iz prethodnog posta (uvazenog kolege) ostanu tek tako i neprokomentarisani (indirektno braneci svoju profesiju - nekog ko se bavi naukom).
1. Vremenski kontekst neke pojave neodredjuje njezinu savremenost (u kontekstu nase diskusije), taj fenomen je uslovljen nekim drugim obiljezjima (prevodim vam kolega; nesto je prije 20, 30 ili vise godina moglo imati karakteristike savremenosti pa cak i za danasnje uzuse-kriterije. Tadasnja farma je imala tada kvalitetniju i savremeniju infrastrukturu nego mnoge danasnje vase "savremene" farme, npr. pokretne trake za ishranu, vjestacka oplodnja, geneticki inzenjering itd. kada u pola tadasnje Evrope farmeri to nisu ni vidjeli),
2. Ko je taj koji moze tvrditi (sem vas kolega) da nesto od prije 20, 30 ili vise godina nije bilo ili jos uvijek je savremeno, odnosno da je sve ovo u danasnje vrijeme po definiciji savremeno- apsurd,
3. Ja sam skeptican u danasnje podatke, onim od prije 20, 30 i vise godina NASLIJEPO VJERUJEM. (posao mi je takav da se svaki dan bavim kojekavim podacima i odlicno znam kakve se sve malverzacije i konstrukcije mogu praviti i prave, a treba li uopce napominjati odnos ozbiljnosti, korektnosti, tacnosti, istinitosti, moralu, etici, kulturi i cemu sve ne, nekada i danas - besmislica),
4. Stavili ste pod znake navoda svjetski priznati naucnici, ja vas molim da pozorno pregledate dokumente koje vam saljem u prilogu ove 4. tacke (narocito pogledajte na jednom dokumentu u dnu sitnim slovima pise kada je vrseno istrazivanje ako ne vidite ja cu vam reci rad je objavljen 1953 godine). Sta zelim ovim reci? Postovani kolega samo cete na kratko moci vidjeti sta je uvazeni prof. dr. Fahrudin Hrasnica radio prije 60 godina, tada je isti profesor bio jedinica mjere za nauku u stocarstvu u Evropskim i svjetskim razmjerama posebno u dijelu genetike,Profesori Palian, Koncar, Maksimovic, Bajcetic itd. su imena evropskih razmjera. Prof. dr. Causevic (cije sam ja naucno unuce) inace asistent prof. Hrasnici je bio voditelja na dijelu projekta iz oblasti ovcarstva u to doba jednog od najvecih americkih projekata u oblasti poljoprivrede koje je americka vlada finansirala van SAD-a, njegov saradnik (koji je kod prof. Causevica magistrirao i doktorirao je sada glavni koordinator projekata iz oblasti poljoprivrede u Norveskoj za podrucje Balkana, itd. da ne zamaram vise.
Toliko o vasim "strucnjacima"
5. Ne ljutim se ni najmanje (sastavni dio mog posla je da svakodnevno slusam tudja oponiranja),
6. Dusebriznici, da kako nego tako ako mi savjetuju da se ne upustam u avanturu jer ce mi grla uginuti od hladnoce i promahe (parafraziram post),
7. Ja napisah da cu prostor ispod poda objekta zatvoriti, postovani kolega
Umjesto zakljucka
Svi oni koji dobro pamte (ja ne jer sam bio premlad) bivsu nam zajednicku drzavu mogu potvrditi konstataciju da je ista pored jos svega nekolicine evropskih zemalja bila jedinica mjere za razvijenost posebno u oblasti o kojoj polemisemo. No, nas je problem taj sto kada su drugi dozivljavali ekspanziju i renesansu u svim zivotnim sferama, jedan dio nas je brinuo brigu srednjovjekovne Evrope; sacuvati zivu glavu, po mogucnosti porodicu, kucu itd. I nikada ama bas nikada ih vise necemo dostici-na nasu zalost.
Ja vas molim da mi ako ne ovako javno, a ono barem na pp posaljete svoje reference samo da to nebudu prepjevavanja kojekakvih novinskih clanaka i televizijskih prica.