Izdavanje državne zemlje u zakup

pre 3 ned u b topoli ko m.b kerovi se dogovorili uzese amlo nadmeto sa pasom iz sela a on uzo i za druge mane zapalo celo 1.6 ha u dva parceta j ih djavo u prkno
ja cekam drugio krug ako me sta zapadne idem i ja s nekim ako ne inspekcija pa se pasu jedi kolko os
i da od svih prisutnih samo nas troica drzimo lopatu pa u svinjac

molim prevod, pocinje da lici na neki kinezki jezik...... Hvala!

Pozdrav Gorane.Ako je prethodni post namenjen meni onda da ti kazem da sam konkretno izneo svoj slucaj. Verovatno ces i ti tako razmisljati ako vam zabrane da drzite stoku u pojedinim delovima sela kao sto je vec bilo reci. Pozdrav jos jednom znamo se i privatno.

Upravo je to ono što sam pisao već par puta.Stočar na osnovu prava prečeg dobije 100ha po početnoj ceni i onda ima "lufta" da na nekoga licitira još 100 po cenama koje običan ratar ne može da prati i plati.
Po meni su stočari jako favorizovani na ovaj način licitacija.

Moj predhodni komentar se odnosio na ovaj post.Pozdrav!

Zanimljivo je čitati kako pišete ko ima pravo prečeg zakupa i ko je favorizovan, ko nije. A šta mi ostali da kažemo kada u našoj katastarskoj opštini nema državne zemlje? Mi nemamo šta da licitiramo. Primetio sam da zadnjih godina gde je državna zemlja , ljudi kupuju i novu mehanizaciju, njihova gazdinstva ojačavaju, a šta će biti sa nama za par godina? Dali ćemo mi postati njihove sluge???

Jel Gorannikica a ko tebe tera da se baviš stočarstvom pa da je onda država obavezna da ti da 1ha/grlu?

Zamena teze, drzava je stvorila taj ambijent da bi podstakla stocarstvo koje je u katastrofalnom stanju, nije morala al tako hoce. nebi trebala da postoji ljubomora na relaciji stocara, jer svako moze da koristi to pravo i biti privilegovan. (samo sto se tad odrices svoje slobode i potpisujes sopstvenu presudu, no to sad nema veze)
ista stvar kao i sa subvencijama u ratarstvu, drzava je postavila uslove ako hoces i mozes ti ih uzmi, ako neces niko te ne tera, al nemoj biti ljubomoran na drgog sto uzima i pricati kako je neko privilegovan i peljesi drzavu!
drzava je postavila uslove a ne mi, i to sto neko fiktivno drzi krave i to je drzava omogucila!!!!

Zanimljivo je čitati kako pišete ko ima pravo prečeg zakupa i ko je favorizovan, ko nije. A šta mi ostali da kažemo kada u našoj katastarskoj opštini nema državne zemlje? Mi nemamo šta da licitiramo. Primetio sam da zadnjih godina gde je državna zemlja , ljudi kupuju i novu mehanizaciju, njihova gazdinstva ojačavaju, a šta će biti sa nama za par godina? Dali ćemo mi postati njihove sluge???
Jbg sta da ti kazemo to znaci da se je i vas pra pra pra deda bavio sa tom delatnoscu. Ako niste generacijama povecali posed jbg. Sta drugo nego ako mezes pokri se koliko si dugacak.U nemackoj nema isto drzavne zemlje i oni samo kupovinom mogu da povecaju posede. Kupuje se samo ako neko bankrotira i zemlja ide za debele novce ali tada ide celo imanje....

problem je kada stocari daju zemlju u podzakup a ne kada rade tu istu. umesto da prodaju tu robu za pare kada je vreme proguraju je kroz **greška a mleko ili meso im placa ko kad i koliko hoce. po meni tu nije nista zlatno a nesto nema ni prebogatih stocara

- - - - - - - - - -

vecina to radi jer je navikla i zato sto to rade generacijama a ne zato sto je to neka lova.

- - - - - - - - - -

i nikada mi nije bilo jasno to oko teladi...imaju vrhunske krave a telad najjeftinija. svi zivi ih ucenjuju i odredjuju cenu njihove robe u njihovom dvoristu.

Poslednja izmena:
Kod nas toga nema, svi koi su dobili i rade tu zemlju. zato je drzava kvotirala na min. 15 krava muzara verovatno smatrajuci da su to malo ozbiljniji farmeri i da nece toliko biti zloupotreba...mada zasluzuju i on domacini od 5-10 krava. al jbg.
Al je zato bilo drugih zloupotreba, bahati i alvi ljudi blizu vlasti (DS-a) imali su samo papiroloski krave i to po 100kom. :haha: al brzo se razotkrilo! u opstini Alibunar.

Poslednja izmena:
Pozdrav kolege, forumasi...
Posto se ova tema proteze na zavidan broj stranica, da ne bih sve citao (inace sve ostale teme iscitavam od pocetka, ovde ima i starijih datuma kada je verovatno vazila druga zakonska regulativa) zanima me samo da li na licitaciju drzavne zemlje, po pravu preceg, na muzne krave, i sve subvencije koje se dobijaju na iste, morate imati registrovanu farmu ili moze i PG? Da li na "obicnom" PG mozete imati 15 umaticenih krava?

Imam pitanje:Stočar po pravu prečeg ove jeseni predaje dokumentaciju.Odobri mu se pravo prečeg.Pre licitacije 2014 godine njemu se dodeljuje recimo 60-70ha.Limit po gazdinstvu je u opštini 50ha/gazdistvu.Ima li taj stočar koji je dobio po pravu prečeg 60-70 ha još da uzme u istoj KO tih 50ha ili nema.

Moram da proverim to i kod nas u opštini.Jer uzeli su recimo 80ha na to gazdinstvo(pravo prečeg) i opet došli na licitaciju i na isto gazdinstvo uzeli još 25-30ha.Znači licitacija je u istoj KO i iste godine,a limit je 50ha po gazdinstvu.

Pozdrav kolege, forumasi...
Posto se ova tema proteze na zavidan broj stranica, da ne bih sve citao (inace sve ostale teme iscitavam od pocetka, ovde ima i starijih datuma kada je verovatno vazila druga zakonska regulativa) zanima me samo da li na licitaciju drzavne zemlje, po pravu preceg, na muzne krave, i sve subvencije koje se dobijaju na iste, morate imati registrovanu farmu ili moze i PG? Da li na "obicnom" PG mozete imati 15 umaticenih krava?
Ne treba farma, samo PG i 15 umaticenih.

- - - - - - - - - -

Moram da proverim to i kod nas u opštini.Jer uzeli su recimo 80ha na to gazdinstvo(pravo prečeg) i opet došli na licitaciju i na isto gazdinstvo uzeli još 25-30ha.Znači licitacija je u istoj KO i iste godine,a limit je 50ha po gazdinstvu.
Ovako je kod nas u opstini Alibunar, hektara koliko imas grla i pojavis se na licitacili i uzmes jos max 30ha, ako je tabla veca od 30ha, celu dobijes.

Čast izuzecima ali to pravo treba što pre ukinuri jer kod nas u Sremu kako je taj vid prečeg zakupa stupio na snagu krupna stoka počela da leti, mahinacija ima jako puno. Stočarstvu treba generalno pomoći ali očigledno treba naći drugi način, kroz nabavku jeftinije hrane, priplodnog materujala i plasmana kako žive stoke tako i njihovih proizvoda.

Evo kod nas u Vrbasu nikako da se odrzi licitacija jer pojedini stocari nisu zadovoljni dobijenim pa sada koce nas ratare da i mi dobijemo koju mrvicu.A bezobrazni su svi do jednoga i po meni to pravo precega isto ukinuti pod hitno jer navise zloupotrebe ima od strane svih stocara kad dodju na licitaciju svi imaju farme po 100+ i vise grla a kada im udjes u stale to je bruka jedva imaju po 30-50grla i krave samo sto nepocrkaju od gladi jer zemlju koju dobiju ili daju u podzakup ili svu hranu prodaju pa im goveda krepavaju od gladi.A sada posto su im smanjili na 60% hektara u odnosu na umaticenu stoku farma sava kovacevic ostatak stoke prebacuje na farme milovic,vujacic,lavrnja i idu sa njegovim kravama da licitiraju drzavnu zemlju.A gosn lavrnja je inace poznat od prosle godine ima jedan snimak ovde na forumu kada je u Kucuri uzeo drzavnu zemlju(75ha)pa ga mestani Kucure bili blokirali u obradi te zemlje inace nema ni kuceta ni maceta a od sve poljo mehnizacije ima trkacko biciklo i od ove godine cak i farmu!I onda kazu treba stocarima dati pravo precega?????

Nazad
Vrh