Izdavanje državne zemlje u zakup

Upravo je to ono što sam pisao već par puta.Stočar na osnovu prava prečeg dobije 100ha po početnoj ceni i onda ima "lufta" da na nekoga licitira još 100 po cenama koje običan ratar ne može da prati i plati.
Po meni su stočari jako favorizovani na ovaj način licitacija.

Nisu svi stočari tako povlašćeni. Ja sam 2011-2012 imao 13 umatičenih grla a opština je zahtevala minimum 15 da bi mogao da dobijem po početnoj ceni. Sad kad imam broj, nema zemlje. Mada i od onih što su dobili nije bilo nikog ko je dobio ha po grlu. Uglavnom su dobijali oko 50% umanjene površine. Kažu svima ističe 2015 zakup pa će biti deljeno na ravne časti. Živi bili pa videli :)

Kod nas stocari koji su uzeli zemlju,nisu imali prava na licitaciju ostalih parcela!
Nemaju zvanicno,ali i sam znas koliko je stocara licitiralo,ali na druga imena,po meni bi trebalo zabraniti da se izdaje punomoc drugom licu kako bi licitirao na tudje ime,jer umanjenje Ha po gazdinstvu nema nikakvog smisla dok se ne ukine ova mogucnost.Opet njih par pokupe svu zemlju (konkretno u nasem ataru) i do zemlje se ne moze doci po nekoj razumnoj ceni.

Uprvavo tako.Ne licitira na ime preko koga je uzeo pravom prečeg već na neko drugo koje prijavi.Ovakav način je čista diskriminacija jedne strane i potpuno ne ravnopravan položaj.

Nemaju zvanicno,ali i sam znas koliko je stocara licitiralo,ali na druga imena,po meni bi trebalo zabraniti da se izdaje punomoc drugom licu kako bi licitirao na tudje ime,jer umanjenje Ha po gazdinstvu nema nikakvog smisla dok se ne ukine ova mogucnost.Opet njih par pokupe svu zemlju (konkretno u nasem ataru) i do zemlje se ne moze doci po nekoj razumnoj ceni.

Punomoć znači samo da nosioc gazdinstva ne mora lično da bude prisutan.Pravo na zemlju ima gazdinstvo koje ispunjava uslove a ne osoba koja licitira.I kod nas su neki koji su već dobili po pravu prečeg ,licitirali na drugo gazdinstvo u familiji to znamo.

Prica mi jedan kolega iz Zednika kako je bilo 2 struje, prva su mali seljaci do 20ha koji su "podelili" zemljiste medjusobno I ostavili par stotina ha velikima, pa se onda sastalo nekoliko velikih I ostavili 100-200ha maloma, kaze dosta im je I to. Taj je kolega izasao sa 3 gazdinstva na licitaciju planirajuci da po svakom licitira maksimalnih 50ha.

A to sto ratar licitira na 5 imena u 5 opstinato je posteno ?! Trebalo je sve ograniciti na 20ha i stocare i ratare,da svi dobiju po malo ili bar da ne mogu preterivati neki.....
A za zednik katastrofa....cene su dignute bas dosta retko koje su parcele otisle po pocetnoj,koje su pocele sa 20 isle su do 100% i onda su ljudi odustajali,dok parcele sto su pocetna 30 su neretko zavrsavale sa 52-58hiljada..

Pa iskreno nikakvo,ja sam teo da pocenem nesto sam,al nema od toga nista...otisle moje dve parcele oko 25 ha ukupne povrsine preko 50hilj.
A tata jednu sto je uplatio 10 ha otisla za 58 takodje tako da nema tu racunice za nas...da smo dobili relano na svu stoku imali bi 55-60ha nebi ni isli na licitaciju,al dzabe kad mi koji imamo stoku nismo dobili a neki koji nemaju ni pola dobili 3x vise,a one price o proseku ne piju vodu,radi za 30hilj 30ha i sad uzmes jos 10 po 60 i racunas prosek znaci zaradu sa 30 ha stavljas u gubitak na onih 10 pa ko je tu lud...onda bolje ni ne raditi nego raditi tako.Jeftinije ispasti da se uzme po 1400kg psenice privatna,ako te natego neko sad,onda gledaj da mu vratis i to je to dok svi ne propadnemo.
A i za to ovlascenje,zna se ko kome licitira i obici parcele kad pocnu da se rade,nije tvoj traktor na njivi,pasivni status bez diskusije i kaznu da sve zvoni,kakve usluge itd.,ako nemas mehanizaciju bas nikakvu sta se trpas,ima ko ima mahanizaciju pusti ga da radi,al ne svi bi da budu biznismeni,i da sede u kolima i od kuce da rade zemlju,i na kraju oni koji se stvarno time bave ostanu izigrani i bez zemljista.

Poslednja izmena:
Punomoć znači samo da nosioc gazdinstva ne mora lično da bude prisutan.Pravo na zemlju ima gazdinstvo koje ispunjava uslove a ne osoba koja licitira.I kod nas su neki koji su već dobili po pravu prečeg ,licitirali na drugo gazdinstvo u familiji to znamo.
Pavo na zemlju ima nosilac poljoprivrednog gazdinstva,stim sto moze dati punomoc da bilo ko drugi licitara umesto njega..I samim tim ogranicenje po Ha gubi sav smisao jer nekolicina pokupi i babe i rodjake kojima se nikada ne javi samo da bi uzeli zemlju na njih (normalno ako ispunjavaju uslove)a ostali mogu samo da nateruju cene i skacu sebi u stomak,ne bi li dosli do tih par Ha koliko hoce da obradjuju.

Znam da je bilo prijava za rad tuđih traktora na licitiranim njivama.Sve se završavalo običnim,kući pisanim ,ugovorima o pružanju usluga.E sad da je neko hteo da to istera moglo se lako jer treba tražiti izdavanje računa od izvršioca radova koji su većina u PDV-u.Pa proveriti tok novca i gotova stvar.Opštinarima je bitno da cene budu što veće da bi oni imali što više da rasipaju.Jedna od glavnih stavki opštinskih budžeta počinje da bude od zemlje.Po zakonu taj novac bi se trebao vratiti u poljoprivredu kroz razne podsticaje,uređenje puteva i otresišta......ali to niko ne radi.

Nekad se i sam pitam da li je u redu da registrovane farme imaju pravo preceg pri zakupu. Na taj nacin veliki sistemi Miskovic, Matijevic i ostali slicni zakupe velike povrsine najbolje zemlje po pocetnoj ceni. Proizvodjac koji u gradu nemoze da registruje farmu jer navodno zagadjuje okolinu takodje proizvede stotinak svinja i dvadesetak junadi nema to pravo, a drzava ga priznaje kao proizvodjaca i daje mu subvencije za iste. Apsurd.

Meni nije jasno da li izdavanje crkvene zemlje podleze nekim pravilima, zakonu, ili je to proizvoljno, i kako se dogovore.
Negde se ta licitacija crkvene zemlje odrzava svake godine i javna je(kao i za drzavnu zemlju), a ima negde se nije odrzala po nekoliko godina, rade isti likovi.

Danas KO Donji Grad otisle sve po pocetnoj ceni, jest da je dva dana trajao dogovor ,ali vredelo je. Za sad samo Zednik nije uspeo da se dogovri, pa su tamo isli i preko 50000 hiljada.

pre 3 ned u b topoli ko m.b kerovi se dogovorili uzese samo se ja nadmeto sa pasom iz sela a on uzo i za druge mene zapalo celo 1.6 ha u dva parceta j ih djavo u prkno
ja cekam drugi krug ako me sta zapadne idem i ja s nekim ako ne inspekcija pa se pasu jedi kolko os
i da od svih prisutnih samo nas troica drzimo lopatu pa u svinjac

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh