Izdavanje državne zemlje u zakup

Naravno da smo culi, ali necemo o imenima javno :osmeh: Jadne svinje, taman se priviknu na obor, pa ih sele u drugi i tako u krug :haha:
Онда је сточарима а Бога ми свињама једина шанса Брижит Бардо. Наташа је тренутно констернирана. :haha:

То је ваљда по предлогу новог закона о пољ.земљишту. Јел неко можда има линк?

Bice protesta bogami ako ukinu pravo preceg zakupa stocarima,ako se boje malverzacija neka dodje inspekcija fino na svaku farmu i utvrdi broj godeda,svinja itd. i resena stvar a ne ovako uostalom za cega postoji inspekcija.Ovo moze da se desi samo u Srbiji gde su politicari curani koji nemaju pojma ni o cemu a najmanje o poljoprivredi.

Mogla bi i da izađe jedna takva inspekcija da vidi kakva je njiva jednog stočara na državnoj njivi, jednostavno se ne vidi da li je nešto posejano od silnog sirka.

Bice protesta bogami ako ukinu pravo preceg zakupa stocarima,ako se boje malverzacija neka dodje inspekcija fino na svaku farmu i utvrdi broj godeda,svinja itd. i resena stvar a ne ovako uostalom za cega postoji inspekcija.Ovo moze da se desi samo u Srbiji gde su politicari curani koji nemaju pojma ni o cemu a najmanje o poljoprivredi.
Ne ukida se pravo preceg,to je neko pustio buvu iz asocijacije neke.

Ako bude ukidanja nije za stočare nego prečeg zakupa po svim osnovama.Kad je došlo gur-guzici(kriza) genijalci Mlađa i Vule su pronicljivo primetili da je prosečna izlicitirana cena zemlje oko 350e što je lepa kinta za budžet ali avaj 90%državne zemlje nije ni išlo na licitaciju već po početnoj ceni po raznim prečim pravima dodeljeno raznim tajfunima i lokalnim tajfunčićima koji su za sitnu korupciju lokalnim komisijama obezbedili razne uslove potrebne za preče pravo(lažni sistemi za navodnjavanje,susedne parcele HB brojevi u hiljadama komada ...)Kod nas su prvi put i sitni stočari dobili po desetak ha ali su svi redom bez mehanizacije i ostalog za ratarenje pa je najveću korist kod nas imala prokredit banka kojoj su stočari redovni pacijenti.Kakva je godina možda bi bolje prošli da nisu ni dobili tu ritinu.
Naš lok tajfnčić(Mića res-trejd)ima oko 2000 slov.dvehiljade HB brojeva.Gde stoje tolike krave nije jasno jer su nakon privatizacije kombinata sa novih staja skinute metalne konstrukcije i otišle u staro gvožđe(vidi se sa puta preko od voćnjaka) a svako ima nekog svog Miću:sta:

A i zasto stocarima preceg zakupa???Ja kao ratar sam gradjanin drugog reda???Ratar da licitira nenormalne cene, a stocar dobija po osnovnoj.Jednom zaradjuje na zemlji i drugi put na stoci, pa neka i plati.A izgovor da nemaju stocari dovoljno zemlje....Pa onda neka drze toliko stoke koliko mogu da prehrane.Ako oce vise nek kupuju stocnu hranu od ratara i mesaona stocne hrane.I oni treba da zive od necega.
A o svakakvim mahinacijama da ne pricamo.Zasto dobija neki tajfun sa 50km daljine u mom ataru 500ha zemlje???A ja budala sto ovde zivim i nisam tajfun ili stocar.O obradi kako obradjuju zemlju i da ne pricamo.I sada znam takve koji ce ove godine dobiti zemlju a ni svoju vlastitu nisu u stanju da redovno obradjuju.
Treba ukinuti pravo preceg zakupa!

Pravo prečeg stočarima treba odmah ukinuti kao što je ukinut i PIO kao uslov za dobijanje subvencija.Niko nikog ne tera da mora držati više stoke nego što može.Ja apsolutno tvrdim ,da se na 90% površina dobijenih na osnovu stoke, sve što se proizvede ne daje stoci.To je favorizovanje jedne grupe u odnosu na drugu ,a da su istinski jako usko povezane i zavise jedna od druge.U svakom slučaju ili bar limitirati i stočare kao što smo i mi limitirani na 50ha po gazdinstvu.
Još pored svega na stranu sve mahinacije....

Gospodo draga niste baš skroz u pravu..... Ali da ne bih uzaludno tipkao sat vremena jedan post koji će za čas završiti u arhivi i brzo biti zaboravljen,napisaću samo ovo.
Zabraniti manipulatorima i tajfunima izdavanje državne zemlje po pravu prečeg!
Inspekcija (ili komunalci ili već neko...) da vodi računa kako se zemlja obradjuje i dal se uopšte obradjuje!
A o tom ko su oni i kako se dovijaju da dodju do zemlje kao u slučaju sela @drobi-a (ustvari kao i svakom selu Vojvodine),o tom ne bih jer to svi mi vidimo i znamo šta se i kako se radi. Ako se ukine pravo prečeg nagrebaće i običan stočar koji se taman malo okrljo i pokušava da se domogne drž. zemlje a ne može od ovih tajfuna koji su puni ko brodovi! Što ovih lokalnih koji su se naglo digli zbog naglo povećane površine zemlje i par dobrih godina sa dobrim cenama,što ovih velikih tajfuna koji vedre i oblače....
Ne smetaju stočari koliko ovi gore pomenuti....

Da li je stočarima zabranjeno da redovno uzimaju zemlju u zakup???Kod nas jako mali atar ,5000 stanovnika 150ha drrž zemlje.Stočari dobili pola po 13500ha i normalno došli na licitaciju.isterali nam cenu na 40 000 po ha.Prost račun 53/2=26,5 a ja pošto nemam sa čim da delim glot 40.D sada je radio 10ha i imao 15 HB brojeva ,oće li sada sa 30 ha da poveća broj grla na 45.Danas vidim vozi novog rusa pitam odakle kažu prodao nešto krava dao učešće i uzeo rusa na kredit jer je jesenas platio oranje(o mom rođaku je reč)Kako je tu država pomogla razvoj stočarstva u Srbiji :sta: On je i do sada jedva stizao da obradi i tih 10 ha većinom detelina i silažni kukuruz zbog obaveza oko stoke,a kako će 30ha.Tako što će ukinuti i ostale krave jer je to STVARNO težak posao ,kupiće priključke za rusa i živeti ko gazda a ne da bude rob kravama.Ovi moćniji stočari sa 50 muznih grla nisu uzeli kredit već za keš kupili polovne zap traktore pa pozajmljuju priklučke dok nešto ne stigne za prodaju od stoke.Ovo su primeri iz Šajkaša i Mošorina gde je zabeležen najveći broj muznih grla prema broju stanovnikau Vojvodini.

Ja nisam da se ukine pravo preceg za PRAVE stocare, ti ljudi i treba da budu privilegovani.
ja sam sad osparto i cekam vrsidbu, pa posle dignem sve 4 u vis do suncokreta, da na zimu godisnji odmor od 4-5 meseci milina jedna i sad ja treba da budem u ravni sa jednim tako reci robom koji ne zna ni za nedelju i sve ostalo.
samo treba smanjiti kvotu da mogu aplicirati i ostali sa 5 krava, al to ustvari i nije bila poenta da se pomogne PRAVI stocar, nego da se nameste igranke za vece igrace!
nazalost koska je bacena izmedju stocara i ratara a neko treci koristi PRAVO PRECEG zakupa.
hehe, pa smesan smo narod do kraja!

To pravo preceg ne postoji nigde na svetu. Stocarima treba pomoci na sasvim drugi nacin kao sto se to radi u Nemackoj ili Austriji, kroz subvencionisanje hrane i mleka.
Nek mi neko odgovori sta ce se desiti, a desice se ako ovako ostane, kad se i dobar deo ratara preorientise na stocarstvo i kad u jednom selu se broj krava ili bikova poveca 3x. Mislite da ce onda biti dobro i onim stocarima koji se bave ovim poslom vise godina. Desice se veca steta nego korist, a da ne pricamo o zloupotrebama davanja u podzakup. Kod nas u opstini od 100 % zemlje koju su stocari dobili 85 % su dali u podzakup ili je zemlja dobijena nekim vidom prevare sa grlima.
Nek neko kaze da kad stocar dobije zemlju i na njoj poseje repu ili psenicu da ce na taj nacin povecati mlecnu proizvodnju.

Па добар део скоро сваког атара и треба да се преорјентише на сточарство, пошто нам стоке фали. Стока нама је потребна из разних разлога, да сад не ширим. Да парадокс буде већи, највећи део стоке је јужно од реке, а тамо и нема државне земље, барем нема квалитетне. Тако да треба добро погледати ефекат те мере права пречег за сточаре, посебно због летећих крава, а вероватно и осталих животиња. Проблем је што то нема ко да провери, нема инспектора. А нема их очигледно смишљено. И опет долазимо до намерних системских грешака. са једне стране дозвољавају се манипулације, а са друге стране нема ко да контролише. Тако да у таквим околностома, џаба ми тупимо дал треба та мера или не, јер то онога ко треба да прави неку стратегију, сагледава стање и прави планове и програме, очигледно не занима.

Ja na to gledam ovako,moji su imali 47ha po pravu preceg na osnovu krava,i bilo im to dovoljno,placali smo srednju cenu iako je sve na licitaciji otislo po pocetnoj,sada kad bi da se ljudi nateruju oko cene i kad bi stocar dobio po pravu preceg i imala smisla srednja cena sad ce nam ukinuti,e sad sta,zemlje nema dosta,smanjiti stoku,ili rasprodati pa se prebaciti na ratarstvo,mehanizacija je jaka,ali onda vise moje ne interesuje 50ha onda se ide na povrsinu 150ha i to je to,ko ce tu da ispasta opet ratari njima ce manje zemlje ostati,za 20 godina ako se ovako nastavi bez stajnjaka moce slobodno da drzava prodaje deo zemlje ionako nece nista vrediti,mada vec i sad ima zemlje u katastrofalnom stanju.A za malverzacije u svakom se selu zna ko manipulise,zabrani mu ucestvovanje za drzavnu zemlju,stavi ga 5 godina u pasivni status ali tako da zemlju koju radi ne moze drugom izdati pa da ispadne da nista nije uradjeno,velika novcana kazna i resena stvar.

Komsija Igore!Nemam ja nista protiv tebe kao stocara, takvi kao Ti i tvoja porodica i treba da dobijete zemlju.Cela porodica vredno radite generacijama.
Problem je u tajfunima i favorizovanim pravnim licima,protiv kojih mi obicni smrtnici(seljaci,ratari i stocari) nista na mozemo.Nedavno nam je direktor jedne firme otvoreno rekao: mi(oni,firma) dobijamo vise stotina ha sa pravom preceg zakupa po osnovnoj ceni, svu ostalu zemlju u okolini sto ide na licitaciju mozemo da izlicitiramo i za 100.000 din/ha i na kraju ce nam prosek bit 50-60.000 din.Plus jos dobjaju subvenciju na krave.Gde moze ratar tu da dodje do zemlje???

Па у Суботици се неко бунио, и тамо је сточарима било ограничено право пречег закупа. Када би се свуда неко бунио и пријављивао манипулације, мање би криминала и било. Али, не пријављује се из разноразних разлога. Идеално за муфљузе разне феле. И тако нам је како нам је.

Za svaku malverzaciju se sazna,kao i za podzakup kao i za pomenuto neadekvatno obradjivanje....a ogranicenja za hektare bi dobro dosla.Kod nas se nesto prica da nece biti do septembra licitacije,a pitanje i onda sta ce da bude.

Ма сви знамо да се у локалу мање више све зна. И проблем је управо у томе, ајд што знамо, него што појединци који су ухваћени у противправној радњи неће да одустану. Разумем да си нешто урадио, и ако ти се лепо каже одступи и нећеш бити кажњен ни на какав начин, он ипак неће и тера силу. Ти си свестан какве то законске и финансијске реперкусије повлачи за њега и избегаваш да га упропашћујеш на тај начин. И тако бахатост и сила имају право изнад закона и људскости. И шта ту има више да причамо. Креће прича `јел знаш ти ко сам ја` и остале сличне **greška. Онда се људи повлаче, креће апатија и мржња, и све то због неке бахате и саможиве будале. И управо се овде види нерад и криминализација државних структура, и то пре свега локалних. Они све знају, а апсолутно ништа не предузимају.

A i zasto stocarima preceg zakupa???Ja kao ratar sam gradjanin drugog reda???Ratar da licitira nenormalne cene, a stocar dobija po osnovnoj.Jednom zaradjuje na zemlji i drugi put na stoci, pa neka i plati.A izgovor da nemaju stocari dovoljno zemlje....Pa onda neka drze toliko stoke koliko mogu da prehrane.Ako oce vise nek kupuju stocnu hranu od ratara i mesaona stocne hrane.I oni treba da zive od necega.
A o svakakvim mahinacijama da ne pricamo.Zasto dobija neki tajfun sa 50km daljine u mom ataru 500ha zemlje???A ja budala sto ovde zivim i nisam tajfun ili stocar.O obradi kako obradjuju zemlju i da ne pricamo.I sada znam takve koji ce ove godine dobiti zemlju a ni svoju vlastitu nisu u stanju da redovno obradjuju.
Treba ukinuti pravo preceg zakupa!

Pozdrav prijatelju,predji u stocare i ZARADI dva puta pa ces resiti problem.

Nazad
Vrh