Izdavanje državne zemlje u zakup

Igore pa zar u subotici ne treba licitacija da bude krajem juna,pocetkom jula?

u pravu je jedan i drugi po meni ako imas 20 krava i svoje registrovane zemlje 100 ha ti imas dovoljno zemlje ako imas 100 krava i sto ha treba ti jos 50 ha da ti se da ali da se zna ko hrani krave porodica ili zaposljava nekog pa samo da je prijavljen preko omladinske zadruge a ne onako sa ulice pokupljen i sve velike poljoprivrednike registrovati kao preduzeca i amin sta ce ti 1000 kj zemlje i jos treba i valjda tata i sin sve obradjuju(ivkovic 100+)
i na kraju kaki si ti seljak koji u dvoristu nema stoku ili svinjac bicu gospodin (ratar) znam ljude koji radi 10 kj i ima 20 krmaca i par krava a ne meni treba 1 000 000 ha zemlje
ima zemlje za sve samo treba uvest red i goli otok pa da vidimo onda "znas ti ko sam ja" samo kod nas to tesko generalno u celom svetu su se promenuo sistem vrednosti mislim na ono davno kad je bio jedan tv u seoskoj sali a ti klinac pa neces ustat starijem da sedne pa ti prisije sljagu pa jos kuci od cace dobijes po usima da se naucis reda
a zna se kako je danas

Ivkovic najmladji kaze da su oni profesionalni ratari i da svaki ratar treba da radi bar 500kj i ni jednu kokosku da ima,jer treba ostaviti prostora i drugima da zive i sticu tj. da drze kokoske,svinje...

Ne znam nisam pametan ali ipak je to previse i na neki nacin gusenje drugih,no ne znam svi mi imamo zelje za povecanjima povrsina ali neki ljudi preteraju,mi imamo oko 100komada goveda sa junicama i teladima,radimo oko 50 ha nesto nase nesto privatni zakup zakup i 47ha drzavne,sve radimo sami mama muze,i ima kompletno radno vreme kao da je zaposlena pored toga svaki dan kuva rucak bar jednom jer nekad i vecera bude kuvana,tata brat i ja,radimo namirivanje,ciscenje,zemlju,i sve sto je potrebno,stariji brat kad dodje leti kuci sa fakulteta(teologije u hrvtaskoj) takodje pomaze njegov je deo sminkanje i sisanje zapustenih stvari oko ograda itd,em to voli,+ silaza,zetva ako treba da uleti,sestra je princeza jako je razmazena e vala ona nista ne radi sad je sedmi razred ,ali realno kad razbacimo na nas sve stoku i zemlju mislim da smo skroz fer i prema drugima i da ne radimo previse zemlje.A sto se tice ove teme bas ta drzavna zemlja nas malo i podigla na neki veci nivo u smislu mehanizacije da bi mogli da sad radimo 500jutara,ida placamo druge da rade,ali onda to sve ide u smeru ne poljoprivrednog gazdinstva nego firme,i ti postajes tolko veliki da dzabe sto imas sve dobre masine i kao bavis se poljoprivredom a ustvari samo obilazis njive i radnike,i racunas narucujes,prodajes,smisljas kako da ne platis porez itd...,sve u svemu vise ekonomises nego sto se bavis proizvodnjom u smislu da uzivas u poslu koji radis kolko je to moguce.Naravno ovo je neko moje misljenje sto ne znaci da je ispravno,i da neko drugi mora da misli ovako.
A kad ce biti licitacija ne zna se al kako sam ja cuo septembar.

Poslednja izmena:
Osnovni razlog zbog koga miskim da drzava treba da ostavi pravo preceg a po nekim pricama i hoce, po meni da stocarima da zemlju u zakup na barem deset godina je ta sto mi imamo stajnjak koji mozemo da koristimo na drzavnom zemljistu,time povecavamo nivo humusa a samim tim i plodnost i sto je najbitnije KORISTIMO zemljiste posto ovo sto se sada kod nas radi se zove EKSPLOATACIJA zemljista gde se jako malo ilii skoro nista ne unosi stajnjaka plodnost opada i na nasoj plodnoj zemlji nivo humusa je opao od pedestih godina proslog veka sa 8% na 2,5% sto se katastrofalan podatak o kome treba dobro da se razmisli ne mi nego politicari,ja sam na primer ove godine radio analizu i nivo humusa mi je u proseku 4,5% dok mi je komsija koji se bavi suvim ratarenjem isto radio i ima 2% a tako je verujem i vecini ratara,i jos mislim takodje da treba da se ogranici i to pravo preceg da 50ha i onda biu svi podjednako bili tretirani..I naravno da ne trebaju tajkuni da dobijaju vec prvenstveno mali i srednji poljoprivrednici a vecima koji vec imaju sta ostane posto oni vec i onako imaju previse i nikad im nije dosta..To je moje misljenje.

Najbolje bi bilo da se stocarima dodeli zemlja besplatno jer imaju stajnjak, a ratarima koji ne koriste stajnjak da se naplati porez ako stajnjak ne kupuju od stocara. U stajnjaku je buducnost poljoprivrede i bez stajnjaka nema proizvodnje. Kod nas u opstini stocari su drasticno podigli prinose na drzavnoj zemlji zahvaljujuci stajnjaku. Inace ako se zaorava masa posle zetve to nije dobro jer tu masu treba dati stocarima da ga pretvore u stajnjak. Mleko je trenutno deficit u evropi i treba proizvoditi us sto vecim kolicinama jer Holandija, Nemacka, Austrija su zemlje koje ne znaju da proizvode mleko i mi tu imamo sansu. Inace mleko se moze isplatiti kao ne tako davno puzevi jer oni su deficit.
Moj predlog svim ratarima je da pod hitno predju u stocare i da konkurisu za drzavnu zemlju i tako zahvaljuci stajnjaku pomognu drzavi a i sebi.
Kod nas u selu se spremaj barem 4-5 ratara da ozbiljno zagaze u stocarstvo i to u mnogo vecem obimu nego sto su to do sad radili dosadasnji stocari.

Ako će ljudi počinjati da se bave stočarstvom samo zbog državne zemlje, ...eš i ljude, ...eš i državu. Lično mislim da stočari neće đubriti državnu zemlju stajnjakom jer će tu zemlju Bog zna ko raditi posle njih, ali treba im dozvoliti na 5 ili 6 godina zakup zbog zasnivanja lucerišta. Znate i sami da je to robija svaki dan, ceo dan, cela porodica. Ja iako nisam stočar dao bi im blagu prednost u odnosu na nas ratare. I da, uvesti maksimum od nekih 40-50 ha po gazdinstvu da se radi, jer sve preko toga je glad i nikad dosta.

Te kvote su prevazidjene, ako neko planira da uzme 200ha uzece i sa kvotom od 30-50ha.
Ljudi koji hoce da se bave stocarstvom zbog zemlje, ne prave zapat nego papire za nepostojecu stoku.
kod nas su neki zavrsili u fijoku a neki u pasivu.

Za muljaze postoje inspektori i Boze moj pet godina pasivan status pa da te vidim dal ces muljati,sto se tice stajnjaka ja bi ga prvi bacio na drzavnu zemlju samo kada bi bio zakup na barem 5-6 godina jer bi ga u tom periodu iskoristio.

Uvek se jave par budala da nesto izmuljaju sa papirima i onda zavlada haos oko stavova uslovno receno podeljenih grupacija proizvodjaca.Da se odmah ogradim niti imam drzavne zemlje u zakupu,niti za to ima mogucnosti kod mene.Hocu samo da kazem da svako onaj ko se ozbiljnije bavi stpcarstvom ima itekako potrebe za ovakve zakupe.Ako se uzme u obzir cinjenica da za jedno muzno grlo treba oko jednog ha obradive zemlje,lako se shvati da ne moze svako da ima dovoljno zemlje u svom vlasnistvu za svoje potrebe.Ali kazem za svoje potrebe,a ne za konkurisanje ratara ili kakve malverzacije.Zato se slazem da bude i limita u zakupu,ali pre svega kontrole zakupa.Sve moze da se iskontrolise,samo je pitanje da li je to u interesu nekih krupnih igraca na nasoj sceni.Jer ovde najveci poljoprivrednici postadose oni koji nikada nisu ni imali ikakve dodirne tacke sa zemljoradnjom,a i sad je nemaju.Ne zna ni gde se nalazi zemlja na koju je stavio tapiju,vazno da prima subvencije.Pa u vremenu kada ce,jos malo,pa da nam instaliraju kamere po kucama kako bi nas lakse kontrolisali,dovodimo u pitanje kontrolu pravih od virtuelnih poljoprivrednika.

Obrni okreni, ispada da najvise boli nepravda, sto se nepravilnosti ne sankcionisu i sto ti ljudi ubrzano napreduju hvatajuci krivine.

Ipak ne bi trebalo da bude ukinuta bar po recima Golubovica,bar je tako rekao na rtv-u..To je navodno neko samo pustio buvu iz neke asocijacije.

ja mogu reci da kod nas nema vise ono ako si medjas sa dr. zemljom da imas prednost (mislim na male parcele od par kj)trebaju novci opstinama koliko guzicara tamo sedi treba njima plata p. im m. mi dva dana vozili seno livadsko skapavanje kud luda tem. tu seno tesko j. i seno(gde je meni plata i kolima uredjaj)

ja mogu reci da kod nas nema vise ono ako si medjas sa dr. zemljom da imas prednost (mislim na male parcele od par kj)trebaju novci opstinama koliko guzicara tamo sedi treba njima plata p. im m. mi dva dana vozili seno livadsko skapavanje kud luda tem. tu seno tesko j. i seno(gde je meni plata i kolima uredjaj)
Nemoj tako. Šta misliš da je njima guzičarima lako sedeti u klimatizovanim kancelarijama. Pa dali ti znaš koliko je klima nezdrava, još naročito ako se neredovno održava. Pa ti ljudi rizikuju svoje zdravlje rati tebe, mene a ti tako. A što se tiče tvog sunčanja, kažu ko se sunca krije bolje da ga nije

Lako je dok imaju od koga da uzmu za bagatelu i da dodju i sepure se i prosipaju gluposti pred kamerama.Nikad mi nece biti jasan onaj paor koji dozvoli da mu na njivu dodje bagra politicarska i da se sa njim slikaju i da lazu narod.Ja bi to sa mog poseda oterao u tri majcine sve javno pa neka narod vidi za koje olose glasa.

Nazad
Vrh