Izdavanje državne zemlje u zakup

Jutros gledam na vestima da ce se izdavati neka državna zemlja kod Leskovca nesto preko 1000 hektara. Kažu za ovu zemlju ima zaineresovanih i iz južnog Banata. Pa nije mi jasno gde će čak tamo

Kod nas većina državne zemlje je uzorana zimska brazda i dobar deo posejan a licitacija je za 10-15 dana pa neznam dali se to uzima u zakup tako posejano i izorano:haha:

Иста ситуација и код нас. Тако је било и прошле године, па је било ко те тукао по ушима да сејеш. :haha: Само код нас нису баш толико порадили као код вас.

Epa ljudi ja sam bio danas na toj licitaciji sa namerom nesto da se uzme,ali i ovde ste vi ODOZGO umesali prsti,taj covek je iz dolova ali vuce poreklo iz nase krajeve,godinama radi do 500 ha kod nas,tako sto zeleznicom doprema masine,ali ovog puta je izvisio uzeola je mlekara blace svu tu zemlju.Sta reci godinama se ovde uzimala drzavna zemlja do 15000 ha,a sad su lokalni a i odozgo tajkuncici terali i do 50000 ha i to zemlja klase 4-6,i sta nama sitnim ostaje,sipak ovoliki.Kao limit je bio po 50 ha,dzabe je toliki kad cela porodica dodje da licitira po toliko.Ja ne znam dal je ukinut ili ne onaj zakon pre 2 godine koji na prvoj licitaciji dozvoljava samo ucesce mestane tog sela,tako sam i ja uzeo 10 hektara,a ovako,nikad nece da moze.

@talianu
To je Miskovic, pa zar nisu orali i kod vas isli neki dan za Lokve, kod nas na farmi im je mehanizacija, orali su u Nikolince, B. Karlovcu...

@talianu
To je Miskovic, pa zar nisu orali i kod vas isli neki dan za Lokve, kod nas na farmi im je mehanizacija, orali su u Nikolince, B. Karlovcu...
Nemam pojima koliko znam niko nije počeo da ore dražavnu zemlju,međutim vidim neki dan gungulu u Alibunaru 2 fenda ,2 klasa(nepoznati vlasnici) i 5 traktor (poznati vlasnici iz Alibunara) jure gore dole svi sa plugovima baš sam se zapitao šta rade:sta:. Kao da jure ko će pre ući na neku parcelu.

Kod nas većina državne zemlje je uzorana zimska brazda i dobar deo posejan a licitacija je za 10-15 dana pa neznam dali se to uzima u zakup tako posejano i izorano:haha:

Nista lepse od toga lepo uplatis na sve njine table koje su posejali i onda fino na licitaciji prvo da daju po 1000evra da odustanes ili ih teras do besvesti dok im se i j...ne preznoje od muke!

Da uplatis i cekas dok oni skinu usev, a tebi lezi lova na njivi koju drugi radi. Raspitajte se kod inspektora kako to ide.

Licitira se u vidjenom stanju pa ma sta bilo zasejano i ko god posejao. Niko nikog ne tuce po usima da obradjuje nesto za sta nema ugovor.

Kod nas je pre par godina bio slučaj kada je na snazi bilo pravo prečeg zakupa ako si komšija. Neki momci su uzeli posejanu pšenicu zajedno sa parcelom.
Epilog je bilo puno oštrih reči i reagovanje policije na licu mesta ali opet bez većeg incidenta.Stvarno ne znam kako se završilo ali koliko sam čuo da su ipak uspeli da se dogovore i vretili zemlju a uzeli ne posejanu.

kod nas je licitacija za prolece,imam pravo preceg zakupa pa me zanima kako se kretala kod vas pocetna cena zemljista 2 i 3 klase?

Ajd da pojasnim, ako licitiras drzavnu zemlju, i dobijes da radis, a dodjes na njivu i ono vec posejano, mozes da se slikas. Da platis moras, ovome sto je posejao ne mozes nista, a drzava ti produzi ugovor za godinu vise. Sta ce drzava da radi sa njim, to nije tvoj problem. Znam iz sopstvenog iskustva.

@marko22 ti kupujes parcelu sa datumom naznacenim u ugovoru i sa stanjom kakva se nalazi tog dana (ako te neko ne upuca u medjuvremenu), a ako ti je neko usao u njivu posle zakupa tj recimo posejao a ti pre toga izlicitirao, moras da podneses prijavu, inspektori izadju na teren prave uvidjaj protiv NN lica, bla, bla i ti posle toga mozes slobodno da radis tu njivu..

Recimo kod nas je bio slucaj covek izlicitirao parcelu desetak hektara koja je fizicki spojena sa zadruznom zemljom velicine 40-ak ha koja je do tada to radila, greskom radnika ili vec koga ne znajuci oni pripreme i poseju psenicu na celoj povrsinu. Covek koji je izlicitirao nije pravio problem uredno platio zakup i mudro cekao leto, rano je poceo da skida zito sa "svog" izlicitiranog dela parcele sa vlagom preko 20 medjutim to vide ljudi iz zadruge i prijave ga policiji, posle obustave zetve, rasprave sa policijom i kontaktiranjem advokata ustanovilo se da pravo skidanja ima ko je i obradjivao a on je bio duzan da prijavi da mu je neko usao u posed.. sve se zavrsilo relativno ok i fer bez suda.. morao je zadruzi da prepusti ostatak parcele da pokosi, ovrseno zito da preda na njihovo ime, dok su mu oni dali pare za zakup koji je platio

A kako je zadruga mogla da dokaže da on tu zemlju nije pospremio još jednom i posejao svoje seme?

Nazad
Vrh