Izdavanje državne zemlje u zakup

Čekajte ljudi, vi plaćate 450- 700 Eura zakup državne zemlje !?!?!? Pa ko tu ima računa radit uopće ? U Hr je najskuplji zakup od države 225 Eura po hektaru, 1. klasa ! Al naš je zakon napisan tako da se cijena ne može dizati više od duplo za državnu zemlju, dakle sa 100 na 200 Eura i onda ima red kriterija po kojim se određuje tko ima bolje uvjete.

http://www.zakon.hr/z/133/Zakon-o-poljoprivrednom-zemljištu

Članak 36, uvjeti se gledaju REDOM i čim ja imam nešta a ostali nemaju svi otpadaju i ja dobijam, dakle svi damo duplu cijenu i onda se gledaju kriteriji od svih koji su dali duplo od početne cijene, prvokup ima onaj koji je već radio tu parcelu, prednost na prvom mjestu ima OPG pa onda firme druge. Ali i kod nas ispravljaju zakon da sve daju Todoriću i sličnim sad. Kod vas su očito opasno odredili da megalomani pokupe doslovno sve a imate zamlje pun k.

@ SteveO cuo sam da je u Boboti sve dodeljeno Todoricu, da niko iz sela nije imao prava na zemlju. i da ce ovih dana za azgreb da se zale.

@milanche87 pocetna cena je bila 22 ili 23 000 zavisno od parcele.

Čekajte ljudi, vi plaćate 450- 700 Eura zakup državne zemlje !?!?!? Pa ko tu ima računa radit uopće ? U Hr je najskuplji zakup od države 225 Eura po hektaru, 1. klasa ! Al naš je zakon napisan tako da se cijena ne može dizati više od duplo za državnu zemlju, dakle sa 100 na 200 Eura i onda ima red kriterija po kojim se određuje tko ima bolje uvjete.

http://www.zakon.hr/z/133/Zakon-o-poljoprivrednom-zemlji%C5%A1tu

Članak 36, uvjeti se gledaju REDOM i čim ja imam nešta a ostali nemaju svi otpadaju i ja dobijam, dakle svi damo duplu cijenu i onda se gledaju kriteriji od svih koji su dali duplo od početne cijene, prvokup ima onaj koji je već radio tu parcelu, prednost na prvom mjestu ima OPG pa onda firme druge. Ali i kod nas ispravljaju zakon da sve daju Todoriću i sličnim sad. Kod vas su očito opasno odredili da megalomani pokupe doslovno sve a imate zamlje pun k.
Kad bi tako kod nas bilo onda bi zemlju radili samo seljaci(paori)

Da, kad je koncesija u igri onda sve daju tom megalomanu šugavom, ali je on najvise dobio sa dobivanjem raznih propalih ekonomija sa zemljom za 1 kunu praktički. Sad vidim da su mu poceli davat i zakup, kod nas sada ima samo zakup na 50 godina, nema na manje, dakle odredi ti zivot neki nepismeni kreten.

http://pollitika.com/natjecaj-samo-za-agrokor

Nisam ni znao za to tok mi ti mucobieno nisi rekao, uglavnom prave natječaje da ce cijena opet bit najveca duplo od pocetna al ce prvi i najbitniji kriterij biti "gospodarski program", dakle sve i ništa, davat ce oni kome hoce a zna se kome hoće. Najgluplja stvar poslije toga je sto su izmislili neku Agenciju koja ce prodavat i privatnu zemlju, dakle ne mos ti prodat svoju kome hoces ili dat u zakup nego moras javit agenciji da bi prodao/dao u zakup i onda ona raspisuje natječaj za tu česticu i prednost ima suvlasnik i odmah nakon njega SUSJED koji ima njivu pored tebe, na ime ukrupnjavanja posjeda. Nekad se čovjek zbilja zapita dal ti idioti u minstarstvu uopće pale mozak kad dođu na posao, već je jednom Ustavni sud takvu glupost poništio i oni opet.

steve@ za tu drzavnu zemlju ne vredi ni aplicirati kada se unapred zna ko je dobija?
to ministarstvo sto te moze zakopati, ni Toma Nikolic sa asovom nemoze iskopati:osmeh:

Pa ne vrijedi sutit i poklopit se ušima, eto sad su se skupili ljudi i pisali minstarstvu i ostalim koje to mozda zanima, znaju oni da ce jašit seljake koji će šutit jer smo kao glupi, onda se skupi kritična masa koja popizdi i šalje prijave na sve strane, ako ti 100 ljudi pošalje prijavu, ne mogu ni oni šutit na to, vidit će EU šta rade pa će dobit packu.

@kole: šta važi kod vas ? Kako vi prodajete točno tamo zemlju privatno ? Nije kao za auto pa da prodam kome hocu i pošto hoću ?

Jeb& i to pravo preceg zakupa ko vec ima 50 njiva kojekakvih noralno da ce biti "preci" nego neko ko ima par njiva i opet ce veci vise dobijati.

Da ali kod nas nema veze koliko njiva imas, ako imas prvokup, znaci da si vec radio njivu onda ju i dobijas, ako nisi radio dosad nego neka ekonomija propala onda dobijas jer imas stoku, pa skolu za to, imas kriterije na onom linku sto sam postao i tim redom se bira.

A zasto je pravo precega glupost? Onaj ko prodaje zemlju, daje je za novce i pajin ili mikin novac mu isto vrede. Ima kod nas duz gde 5 hektara cini ukupno 17 parcela, duzine 350 metara! Parcela gde ne mozes prskalicom od 8 metara prskati sa svim diznama, ili dva hedera kombajna pokose i komsijsku njivu!

Kod nas nema bas tako sitnih njiva ali mi nije normalno da meni drzava zapovjeda kome cu prodati svoju zemlju, ako imam 2-3-5 hektara hocu prodat svom rođaku, priajtelju, briga me tko je sa strane, na te njive manje od jutra bi mozda i primjenjivao zakon ali opet, drzava bi trebala imat agenciju koja obavjestava susjedne vlasnike da se njiva pored njih prodaje i to je to, onda nek oni zovu i probaju dat najvise vlasniku jer njima ipak vise vrijedi pola jutra uz njih da povecaju njivu nego nekome tko nema nista u blizini pa sad ide kupit 1-2 jutra.

Pravo prvokupa kod nas vrijedi samo kad se radi o drzavnoj zemlji, za privatnu toga nema, još. Prodaje se kao auti ili bilo sta drugo, oglasi sam pa prodaji. A znaci kod vas morate javit negdje u drzavu da prodajete njivu pa oni oglasavaju ili kako točno ?

Ma i kod nas se trguje kao sa cipelama ,ko da više njemu prodaš .Kod nas ti dosta zavisi od lokalne vlasti.Malte ne u svakoj opštini ima razlike.
Kod nas(našoj opštini) te niko ništa ne pita može prodati kome hoćeš.Mada postoji navodno neki zakon da moraš ponuditi prvog komšiju tj mora dati saglasnost da nije zainteresovan za kupovinu.Meni do sada niko nikad nije pravio problem a nisam nikad tražio saglasnost od komšija sve sam posle ugovora i prenosa uknjižio .
Iskreno ja lično bi uveo pravo preče tj da moraš nuditi komšiju samo na parcele manje od 1 ha. Jel glupo je da ja kupim svu zemlju od rođaka ukupne površine 12 KJ i imam dve parcele od 40 ari na skroz različitim stranama .Radije bi se dogovorio sa komšijama pored da ih oni otkupe ili pak uzmu u neki zakup od mene ili neko treće rešenje.
Ja sam svim komšijama gde imam male parcele nudio ili da kupim ili da kupe ili da menjamo. Za sad ni jedan nije hteo nijednu soluciju.

Kod nas većina državne zemlje je uzorana zimska brazda i dobar deo posejan a licitacija je za 10-15 dana pa neznam dali se to uzima u zakup tako posejano i izorano:haha:

Da, problem se sa ljudima dogovorit, tako je to i kod nas, sve misli da ga hoces zajebat i ne shvaca da olaksava i tebi i sebi kad imas vece i grupirane parcele. Meni je isto ok da se susjed mora obavijestit recimo preporučeno sa povratnicom pa kad susjeda oba znaju sve onda da se drzava makne pa ko hoce nek nudi.

Isto je za nas, bio gazda domaci Kurta ili strani Murta. Apsolutno me ne dotice, zasto se uzbudjivati oko toga. Ti bi vise voleo da to uzme Viktorija Ili MK ?

Nazad
Vrh