Izdavanje državne zemlje u zakup

Sve te firme jako puno brinu o radnicima, u većini slučajeva na jednog radnika ide 2-3 traktora. O pomenutim ivestitorima nebi da trošim tastaturu sve je to jedna velika muljotina. Drzava ako hoće već jedan deo zemlje da ide investitorima što to ne uradi sa mladima pa da im da na 30 god i barem 30 ha pod ulovom da ti mladi sebi uplaćuju pio i zdravstveno preko poljoprivrede.

Prosta racunica ako 100ha zaradi 50k evra (necemo ulaziti koliko je zakup da bi se to odbilo od 50k) taj radnik ima platu godisnju maks 4000e. Sto ce reci da Matijevicu ostane 46k-zakup. Bolje da taj radnik licitira za sebe ili da podeli sa Milovanom nego da Matijevic uzme. Drugim recima sam nek se otpusti jer tih 4000e ce zaraditi uvek.

Код великих произвођача раде на ефективне сате. Маса радника отишла код других да раде а мало ко се усрећио.
Под ефективно мислим рад од 8 сати. Не рачуна пут и паузу. Тако да негде зараде исте паре за 1/3 мање рада.
Ако сам добро прочитао један од услова да особа има најмање 0.5 хектара на свом имену. Вероватно да би и ту истерали који динар. Мени ово личи на позивницу само за велике произвђаче.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Prosta racunica ako 100ha zaradi 50k evra (necemo ulaziti koliko je zakup da bi se to odbilo od 50k) taj radnik ima platu godisnju maks 4000e. Sto ce reci da Matijevicu ostane 46k-zakup. Bolje da taj radnik licitira za sebe ili da podeli sa Milovanom nego da Matijevic uzme. Drugim recima sam nek se otpusti jer tih 4000e ce zaraditi uvek.
Taj radnik da tako razmišlja bio bi samostalan.Na žalost nekima je lakše da rintaju za druge i da zna da ima ma koliku platu ali da je sigurna.Taj otpusti glavu čim izađše iz kruga firme a mi i kad spavami sanjamo probleme i rešenja.

I kupi pola savske obale. Nista nisu pogresili kada je u novinama bio naslov.....Od cobana do hotelijera.

Taj radnik i da da otkaz i ode na licitaciju proterao bi ga neko ko radi 500ha,a ima apetit na 700ha. Uvek jaci ker ... bilo i bice.
U startu je bio kriminal kada su kod kupovine kombinata automatski dobijali i svu drzavnu zemlju koju je taj kombinat dobio na koriscenje. Lako je tako biti pametan kada hektar dobijes za par stotina eura.

Ne znam kako je po drugim Matijevicevim kombinatima,kod nas direktor nema fiksnu platu,nego je placen po ucinku. Zato ovaj nas zagrebo ko macka po limenom krovu,bori se za svaki pedalj

Da vam dam jedan savet grebite i vi. Vi ste rentabilniji od Matijevica. On ima radnike od kojih 50% boli ona stvar. Kradje hemije, semena, vestaka da ne govorim. Uvek mozete platiti 1000din/ha vise od njega. Njemu je prednost kada prodaje ostvaruje vece cene od nas, ali verujte da vise fasuje na fus pristup nego sto je razlika prodaje kod cene robe.
Inace posto sam dobio pp koliko radim drzavne napisacu. Ovde 0ha. Razlog je sto kod nas su lose parcele sve sto je vredelo su ili dobili stocari ili je otislo u restituciju. Drugi razlog je sto za te povrsine (100+ha) treba mi ozbiljnija mehanizacija koju nemam. Da je kupim pa da posle 2g izvisim od zemlje sta da radim sa tim gvozdjem. Lepse mi polako sa dve brazde moje nego se lomatati po vukojebinama drzavnim.

U toj borbi sa licitiranjem drzavne zemlje, obican ratar, za sta smatram i sebe, moze samo da izgubi pare,jer u tom nadmetanju sa velikima izvuku ti koji dinar vise i ti si dobio povrsinu a preplatio si je. Radis 3 ili 5g na granici rentabilnosti. Sad gledam ljudi se osilili bile 3 dobre god, ce da poginu za zemlju, alo ljudi znam par njih koji se nisu izvukli posle 2012, mnogi su to zaboravili. Obradjujem oko 120h a drzavne 0h, to je moj limit, nije sve u povrsini, radite na kvalitetu zivota,izvlacite pare iz poljoprivrede ulazite u nesto drugo,oplodite novac,napravite zivot laksim. Najgore je platiti hektar 80 000 i napraviti sebi zlo. Takodje znam i ljude koji rade vise od 1000h i glume neke velicine,ali to je samo privid,kad malo udjes sa njima u problematiku,vidis da oni zive 100puta gore od tebe i da imaju gore probleme i strahove od tebe. Matijevice ,Kostice i sad ima novih veleposednika, misljenja sam da niko od njih nije dobio toliko zemlje bez politike i politicara, ali takvi ako ti daju,bogami moras i da im vratis i da im vracas ceo zivot, ne bi bio ni u njihovoj kozi. Gledajte na zivot pozitivno

Neznam kako je kod vas,kod nas uglavnom ako je ponuda veca za duplo od pocetne,onda si sam sebe diskvalificirao.
Tako npr pocetna cijena je 100e/ha,ako ponudis 200e/ha onda ispadas.
Jer svatko ko ima para dao bi 5x vise i odnio svu zemlju.
Ovako je to dostupno malima,da ne kazem slabijima.
E sad,do sada se pisao nekakav gospodarski plan,i samo da si napisao da ces kroz 50 godina imati 1 kravu po hektaru,dobio bi zemlju.
Sad ce se to nadam se i kontrolirati,jer 99% onih koji su na 50 godina uzeli u zakup "na rijec",kravu nisu niti vidjeli,a ne da bi je i kupili...

Ево како су решили делом државну земљу. Нису ванземљаци у питању.
9a856ac31f39923d90668c603a3244ae.jpg

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Zahtevi se salju upravi za poljoprivredno zemljište.Na sajmu uprave za polj zem ima aplikacija.U toj aplikaciji se pise ponuda i skeniraju se potrebni papiri za licitaciju.6.1 ce biti rezultati licitacije ko je dao bolju ponudu.Bice tabela sa cena po ha koliko je ko ponudio.

Nazad
Vrh