Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zainteresovani za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta sada znaju ko i po kojim kriterijumima može da dobije pravo prvenstva dugoročnog zakupa, jer je Vlada Srbije usvojila uredbu koja ta pravila reguliše, izjavila je u utorak, 14. juna, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.
Uredba propisuje uslove i kriterijume za određivanje visine zakupnine, a u cilju osnaživanja lokalnih samouprava da kroz odgovorno gazdovanje privlače investicione projekte za novo zapošljavanje i očuvanje života u ruralnim područjima, rekla je Bogosavljević Bošković za "Tanjug" .
Kako je objasnila, pripremanjem ove uredbe posebna pažnja je posvećena proizvođačima koji kroz udruživanje u zadruge mogu da budu potencijalni investitori.
- Time se daje mogućnost da kroz udruživanje onih koji imaju ograničene resurse, te resurse stave u funkciju zajedničkog ulaganja - rekla je ministarka i precizirala da je minimalna vrednost investicije 500.000 EUR ili 3.000 EUR po hektaru.
Za opštine koje imaju manje od 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, vrednost može biti i manja od 500.000 EUR, a takvih, prema njenim rečima, ima oko tridesetak, pre svega na jugu Srbije.
Pravo prvenstva zakupa mogu da ostvare prvenstveno pravna lica koja podnesu investicioni plan. Plan dalje mora dobiti saglasnost relevantne komisije, a mora da sadrži opis ulaganja u poljoprivredno prerađivačke kapacitete. Saglasnost daje petočlana Komisija, koja ima tri obavezna člana, a to su ministri poljoprivrede, finansija i privrede.
Bogosavljević Bošković je objasnila da su pravila takva da u zakup može ići do 30 % državnog poljoprivrednog zemljišta u jednoj lokalnoj samoupravi, dok se preostalo zemljište daje u zakup ostalima, po pravu prečeg zakupa kao i po osnovu licitacije.
- Ovom uredbom o dugoročnom zakupu, Vlada nastavlja sa odlučnom reformom kada je reč o ključnim pitanjima u oblasti poljoprivrede - istakla je ministarka .
Ja sam plaćam sa svojim novcima i ne koristim tudje a i nemam računicu da plaćam 250 eura po kj kao ti i taj dotični!?Pa što nisi odrešio slamaricu?
Nemam ja ništa od eventualne njihove nesreće ili ne daj Bože njihove dece,al valjda svako ima pravo na deo kolača a ne samo pojedinci, neko treba da radi stotine i hiljade ha a neko ništa ili malo, uglavnom država je kriva , bacila je kosku i oni gladniji i proždrljivi više glodju ...dokle videćemo svi nadam seTe ujdurme sa drzavnom zemljom u raznim oblicima,resava samo CORKA,eventuano sipka,usvakom selu po nekoliko ''sposobnih'' koji se vrzmaju oko iste,al neka,sto bi rekao moj pokoni deda,''derane,ti sto se takvim stvarima bave,zavrse kao kerovi,a deca im najebu najvise,ludi su sorom isli'',nabrajao mi je po imence,primere,samo corka,sipka,ludara,i jos po nesto za tu bagru,...bo ih tito i poreklo lopovsko.
Ja sam uvek nakrivo , ali kad si se umešao i dao komentar morao sam da ti ogdovorim, a ne treba ti meni da polažeš račune, nit ja tražim samo se ljudi hvale da im plaćaš 250 eura, a za državnu znam da nemaš niti sam mislio na tebeNešto si danas krivo nasađen! Nemam ja državne zemlje ni,a i da imam,ne osećam se dužnim ni prema kome,samim tim ni prema tebi,da polažem račune,dali plaćam 20eura po jutru ili 400!
Govori se o zemlju 4 i 5 i 6 klase , peskovitoj ili podvodnoj koju pre 10 i više godina niko nije hteo da radi ili da kupi na večito , i kod nas je cena prave zemlje veća ,naravno državne više nema jer su je rasporedili , a privatna se plaća inkognito , morate dobro čitati šta se piše !?Nek placa ko koliko hoce ako ima racuna, nevidim razloga napada na neke clanove. Kod nas ak ne odresis dobro kesu neces zemlje ni raditi. Bez 250 eura po jutru ne mozes nista naci, pre neki dana sam cuo da su pojedinci placali i 350...
Ona najveca izlicitirana cena od 47000 dinara po hekaru koju pominje Zmaj od Nocaja, dodje jos i "jeftino" spram nasih cena, jer to izadje 230 eura po jutru, a verovatno su vece parcele u pitanju.
kakva zemlja ......takva i cena i to je previše, ne moeže se uporedjivati sve bez razmišljanja , kod nas ono što je prava zemlja i ne ide na licitaciju ili se menja zakup, a sad ja treba da vam pričam istoriju zakupa državne zemlje u opštini Novi Sad 9 godina !?Cu 47000 rsd po hektaru je prava sitnica za ove nase... Ispod 70000 rsd proslu licitaciju u Boki i Sutjeski niko nije mogao da uzme zemlju.... Kada bude iduca licitacija mislim da ce sva drzavna zemlja otici pravom preceg ... Ima stocara i jos se prave farme ...
A biće i selidbe stoke.
Одсек за привреду и развој Општине Кањижа, расписује јавни позив свим физичким и правним лицима, којим обавештава:
- власнике система за наводњавање, одводњавање, рибњака, пољопривредног објекта, стакленика, пластеника и вишегодишњих засада (воћњака и винограда који су у роду) на пољопривредном земљишту у државној својини и који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу најмање три године (у даљем тексту: инфраструктура) и
- власнике домаћих животиња, који су и власници, односно закупци објеката за гајење тих животиња на територији јединице локалне самоуправе на којој се право пречег закупа остварује, који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статуту најмање једну годину (у даљем тексту: сточарство),
да доставе потребну документацију ради доказивања права пречег закупа на пољопривредном земљишту у државној својини на територији општине Кањижа за 2017. годину, до дана 31. октобра 2016. године.
http://www.kanjiza.rs/ujlap/site/index-sr.html?id=993
Ajte ljudi molim vas, da li ovo znači, da licitacije neće biti pre novembra u idealnim uslovima, a i da će se opet izdavati samo na godinu ?
Ne sumnjam u tvoju dobru volju i pozdravljam inicijativu, ali ukidanjem PIa kao uslov i ukidanjem ogranicenja hektara koji se mogu licitirati omoguceno je prakticno da par ljudi koji imaju pare uzmu svu zemlju. Nadam se da ne mislis da je ovo nebuloza.E dobro, jeste li se lepo isprozivali, a ? Mogli bi onda probati i nešto da uradimo.
Molim sve ozbiljne i zainteresovane seljake da napišu svoja saznanja o predstojećim licitacijama u njihovom kraju. Termini, dužina zakupa, kvalitet zemljišta...
Neformalna grupa ozbiljnih i institucionalizovanih ljudi mi je ponudila saradnju u cilju: pomoći seljaku da dođe do državne zemlje. Oni su akademske glave i veze oni nemaju šta zakup državne zemlje znači u praksi i kako izgleda. Ali imaju altruizma za probati pomoći. U najgorem slučaju ta pomoć će biti uputstvo za učešće na licitacijama...
No ako bi Bog dao, moglo bi se tu još ponešto korisno izroditi.
Da se razumemo, sigurno neće biti poziva na proteste i slične aktivnosti, a ni kojekakvih lamentiranja i apela da "država pomogne".
Ko je razumeo, taj shvatio, pa ako ima volje neka napiše koje slovo.
P.S.
Ne ulazim ni u kakve rasprave van teme i ne komentarišem nebuloze. Pozdrav.
U Vrbasu su toliko ažurni da još uvek nisam dobio ugovor za izlicitiranu zemlju pre tri godine tako da od njih sve mogu očekivati samo ne da će nešto uraditi na vreme.U Vrbasu ce navodno po prvi put biti licitacija na vreme e sad sta im to znaci nemam pojma ali ajde neka im bude pocetna cena 30000din/ha zemlja 2,3,4 klasa licitira se na 1 godinu.Po pravu preceg su stocari vec podmireni i od 1200ha ostalo je svega 270ha za ratare i to ce izgleda pokupiti dvoje troje jakih koji su spremni da daju i 70000din/ha.Novina je sto vise ne moras biti u PIO da bi mogao da licitiras drzavnu zemlju vec moze da dodoje i kurta i murta na licitaciju,a takvih u nasem gradu pun ku..rac.
Ne sumnjam u tvoju dobru volju i pozdravljam inicijativu, ali ukidanjem PIa kao uslov i ukidanjem ogranicenja hektara koji se mogu licitirati omoguceno je prakticno da par ljudi koji imaju pare uzmu svu zemlju. Nadam se da ne mislis da je ovo nebuloza.