Izdavanje državne zemlje u zakup

Jedno pitanje . Pošto nam još uvek nisu stigli ugovori o zakupu državnog zemljišta , a tu je već i 31.04. poslednji dan za registraciju . Da li je istina da se ti ugovori mogu naknadno predati Trezoru , naravno i zbog subvencuja .

Mozes ubaciti tokom godine kad hoces al subvencije neces dobiti, ja sam prosle godine ispusio za 36ha ubaceno u registar u maju, mada je pre toga postojalo neko obecanje da za nas nece vaziti zakonski rok 31.03 jer nismo mi krivi sto nece ugovori biti potpisani na vreme, al jednostavno drzava bez novca=prazno obecanje.

Juce kada sam obnavljao gazdinstvo i pitam za drzavnu zemlju kaze kad dobijemo ugovore mozemo doneti da upisu zemlju u registar ali od subvencija nista!Lepo nas drzava izradila fine ce pare ustedeti za subencije!

Drugari treba mi mala pomoć.Opštinsko udruženje poljoprvrednika ,u čijem sam i ja upravnom odboru, hoće da promeni uslove licitacije tj. konkursa po pravu prečeg zakupa.Stoga bih molio da mi svako ko zna da je pravo prečeg po osnovu stoke,navodnjavanja,odvodnjavanja ili objekata ograničeno u nekoj opštini tj. limitirano na bilo koji način javi na pp samo u kojoj je to opštini odrađeno.Posle toga ćemo se mi obratiti toj opštini da nam službeno dostavi papire kako bi ih priložili kod naše opštine prilikom zahteva koji mi radimo.
Unapred svima hvala.

Nek se javi neko iz opstine Subotica, ako se dobro secam tamo su procentualno smanjili svakom po pravu preceg, menu su tako rekli u asocijaciji poljoprivrednika!

Upravo mi stiglo ljubavno pismo od opstine uteram im m... u roku od 8 dana da uplatim drzavnu zemlju i da spremim garantne listove banda hohstaplerska::jako_besan::

Nerazumem,jel ti to traze da platis unapred za narednu 2015 god?
Za ovu godinu,a zemlja je izlicitirana jos 10.01.2014 i tek sada smo dobili da uplatimo a sto se ugovora tice ko zna kada cemo njih dobiti,a za 2015 cemo platiti do kraja septembra jbg kod nas tako puno "pametnih" radi u opstini da je to strasno.Kad smo pitali koja je budala donela odluku da se arenda plati do kraja septembra predsednik komisije za izdavanje kaze pa JA sta fali za rok placanja?I kada smo mu objasnili da u to vreme jedino mozda mozemo pare od suncokreta da dobijemo on kaze pa jbg ja to nisam znao,a sada je vec kasno taj datum je prihvacen od strane min.poljo.

Licitiranje zemljišta bez „sumnjivih lica”
Obični paori, koji žele da zakupe zemljište u svojoj katastarskoj opštini onoliko koliko im je potrebno za normalan život, moći će da na licitacije idu bez bojazni da će se takmičiti sa „sumnjivim licima”, lokalnim moćnicima koji, uz pretnje otkazom, teraju svoje radnike da licitiraju za njih. Takvim mustrama, koje su dobro razradile svoj “biznis” u mnogim vojvođanskim mestima, u kraj bi trebalo da stane nov zakon o poljoprivrednom z...emljištu, ako parlament da zeleno svetlo sadašnjoj verziji ovog dokumenta.
Naime, Nacrtom zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako je za “Dnevnik” rečeno u Upravi za zemljište Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predviđena je novina koja reguliše maksimalnu površinu koja se može dati u zakup u prvom krugu javnog nadmetanja (osim za suvlasnika). Po novom, registrovana poljoprivredna gazdinstva koja u vlasništvu imaju od pola do hektar njiva, u zakup će moći da uzmu najviše pet hektara. Oni koji imaju u vlasništvu od jednog do pet hektara, moći će da se nadmeću za najviše 20 hektara, a vlasnici pet do 20 hektara njiva, imaće pravo da licitiraju do 50 hektara. Do 100 hektara moći će da uzmu registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju u vlasništvu od 20 do 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a na najviše 200 hektara moći da računaju poljoprivrednici koji u vlasništvu imaju preko 50 hektara oranica.

I šta su sa ovim rešili?Ko ima daj mu više ,a ko nema daj mu manje.Pa dali tamo ima iko normalan?

Opšte je poznata stvar. Kod nas je tarifa hiljadu evra koliko velike gazde daju manjim poljoprivrednicima da im potpišu ovlašćenje za licitaciju u njihovo ime. Svi znaju ko za koga licitira nema tu nikakvih tajni. Raspodelu parcela vrše obično vlasnici firmi za otkup gde većinu zemlje dobijaju oni koji sa njima posluju kroz razmenu, lager ili otkup. Totalni kriminal na koji se niko u državi i ministarstvu uopšte ne obazire što jasno ukazuje da je posao organizovan sa najvišeg nivoa. Možda za početak ne bi bilo loše ukinuti licitiranje sa ovlašćenjem. Šta mislite da u prvom krugu sva registrovana gazdinstva dobiju jednaku površinu a ako neko nije zainteresovan za to što ostane neka ide drugi krug i licitacija. Nemam ništa protiv da neko poseduje hiljade hektara ako ima dovoljno novca i prodavaca od kojih bi kupio. Državna zemlja je vlasništvo svih gradjana i trebalo bi da je svima dostupna. Suština propasti naše privrede je u tome kada su pojedinci društvenu i državnu imovinu protivpravno ili za tri evra proglasili svojom. Na taj način su akcionari i zaposleni jednostavno ostali bez svoje imovine brutalnom kradjom. Ne bi valjalo da se ista stvar dogodi u poljoprivredi i da se jedno jutro probudimo sa informacijom kako je prijatelj partije dobio svu državnu zemlju po tri evra za hektar sa obrazloženjem da su svi ostali glupi i nesposobni za taj posao i da njemu treba dati pošto je on jedini pametan.

Po meni jednostavno ,a delotvorno rešenje je traženje u jednom od uslova da imaš u vlasništvu posed poljoprivredne mehanizacije.E tu klauzulu nek ubace i smanjiće fiktivne zakupe za 50% što je već nešto.
Ovo što se ovim predlaže je jasna i ne dvosmislena pobeda gazda poput Matijevića,Kostića,Miškovića,Todorića.....

Nije ni ovaj zakon los samo sto se ne postuje. Prijave se fiktivno da zive na nekoj adresi, a od mehanizacije nemaju ni bicikl. Banke, opstine, poreske i inspekcijske institucije sve ih treba uposliti u proveri onog ko licitira. Na kraju bih uveo i klauzulu da ako sugradjani ne potvrde da se bavis iskljucivo poljorivredom duzi niz godina sve ostalo pada u vodu. Komisije za izdavanje zemljista su korumpirane i one ne rade svoj posao. Tacno se zna sta i ko radi u svakom mestu i treba samo dobra volja da se to sve isproverava.

Sve je to lepo, ali dok se ne izadje na ulice nista se menjati neće! Kakve inspekcije, znamo kako to kod nas ide!!
Po meni treba igraniciti na 30Ha u prvom krugu!
Kontrola mehanizacije nebi bila losa, ali sto se neko ko nema nista od mehanizacije nebi mogao baviti zemljoradnjom? Teoretski i po zakonu je to dozvoljeno !

Nazad
Vrh