Ishrana tovljenika

Coce u pravu si za svoje potrebe tovim ako mozda jedan tovljenik za prodaju....

Ne vidim svrhu da kupujemo svi od istih dobavljača.Zato i postoji ovaj forum da iznesemo svoja iskustva,preporuke i kritike.Generalno moje iskustvo je da ono što je jeftino na kraju izađe najskuplje.Kupi kvalitetno neka je i skupo i dobro ćeš proći.Pitanje za sve forumaše:koliko Vas vodi pravu evidenciju o potrošnji hrane i svega ostalog?Pa ljudi dobar deo poljoprivrednika ne zna ni šta znači konverzija hrane.

Istog sam misljenja da je bolje skuplje nego jeftinije,nije uzalud skuplje...a interesuje me koji su prozvodaci kvalitetniji po vasim iskustvima...bez obzira na cijenu

Istog sam misljenja da je bolje skuplje nego jeftinije,nije uzalud skuplje...a interesuje me koji su prozvodaci kvalitetniji po vasim iskustvima...bez obzira na cijenu
Ako ti nas 10 odgovori kojom hranom hranimo i koja je najbolja,verovatno ces dobiti bar 5 razlicitih odgovora.Zavii koja ti je hrana pristupacna da je kupis,ali koju god da kupis,prvenstveno se pridrzavaj tabele pripreme hrane.
Ima dosta dobrih hrana koje bih ti mogao preporuciti ali takodje i dosta primedbi i sugestija za iste te hrane,pocesvsi od GEBI,SANO,YOSERA,INBERG i td,da ne nabrajam dalje.Pored svih ovih hrana,odlucio sam se za neku sasvim petu hranu.Sta da ti kazem?Sa nekom moras poceti,a vremenom ces i ti menjati i misljenja o hranama i proizvodjacima.Nek ti je sa srecom.

- - - - - - - - - -

Da li je bolje skuplje ili jeftinije,mozda je apsurdno o tome diskutovati,ali i ako je SANO hrana jedna od najskupljih,moze li mi iko obrazloziti ekonomsku opravdanost tako skupe hrane,kao i opravdanost njihovog proizvoda pod nazivom PREKERN?Toliko je skup da nema ali bas nikakve opravdanosti a ni koristi od njega,jer dok prasici njega jedu,prirast im je katastrofalno nizak?
Tako da MIKI,nemoj da se previse opterecujes cenom koncentrata i premiksa,jer i to je pomalo varljivo.

Dobro vece svim clanovima . Ja ranim sve sa MIlKIVITOM jest skup al vredi.
dobro vece i tebi.KOD MENE SE milkivitom hranilo pre pet do sest godina i nabavljali smo ga u Republici Srpskoj,a onda su tamo poceli da ga prepakuju,miksuju i sta sve ne.Isto se dogodilo sa Joserom.Sada je veoma mali broj Macvana na ishrani stoke tom hranom.Ako je originalno pakovanje,ok,ali ako je prepakivano kod nas ili miksovano,onda ZBOGOM BOSNO ODOH U SARAJEVO.

- - - - - - - - - -

Hvala na odgovorima i savjetima...probam izvuc pouku iz svega toga....
Mazalo koliko dode taj milkivit pozdrav
Miki.Mislim da je kod tebe u Brckom,ili tacnije receno na putu prema Bijeljini radnja gde mozes nabaviti MILKIVIT i to original pakovanje i kod Vas u RS JE MNOGO JEFTINIJI nego kod nas.

Josera se ne pakuje kod nas ,stize u originalnim vrecama od 25 kg,ja sam je davao dok je bilo mada ce opet poceti da se uvozi,na njihovim dzakovima postoje recepture,originalne,za svinje u kojima u opste ne ide kukuruz,po tim tablicama sam imao najbolje rezultate,soj sacma,jecam,psenica i premix,ima samo jedna receptura sa 10posto kukuruza,prasadima od 15kg pa nadalje uopste nisam davao kukuruz,nikad bolja prasad,,trenutno dajem Holandski Provimi,izuzetno zadovoljan,moze i bez kukuruza,mada ga sad ubacujem,istrosio sam zito i jecam,komsa Milan971je objasnio vec da Danci,Norvezani kao i NEMCI,holandjani i ne koriste kukuruz,tako da stojim iza toga da je psenica bolja za svinje od kukuruza,naravno sa odgovarajucim premixom.

@coci064
Znam da bez dobrog proteinskog hraniva nema ozbiljnog tova, koliko sam razumeo covek hoce da drzi amaterski za svoje potrebe.

U mom kraju posle susne 2012 i stradanja kukuruza, mnogi su svinje poceli da hrane psenicom,jecmom i tritikaleom i ne zale se. I sve vise prelaze na ishranu ozimnim zitaricama zato sto kukuruz u ovom kraju postaje lutrija, soja pogotovo.

Stocno brasno dajem svinjama svakodnevno izmedju obroka na podne, zaparim toplom vodom kad se ohladi sa tim ih napojim, nisam primetio da zaostaju u razvoju.

Amaterski gajim svinje za svoje potrebe, malo za prodaju u nameri da povecam, nisam merodavan da nekog savetujem samo sam napisao kako ja radim.

Za stocno brasno sam i ja rekao da je dobro. Za ozime strnine se slazem, ali samo za stocni jecam i tritikal koji je dobijen ukrstanjem psenice i razi. Da psenica bude osnova u hrani nije naj bolje resenje u svinjarstvu pise u svakoj literaturi o proizvodnji svinja.

Za stocno brasno sam i ja rekao da je dobro. Za ozime strnine se slazem, ali samo za stocni jecam i tritikal koji je dobijen ukrstanjem psenice i razi. Da psenica bude osnova u hrani nije naj bolje resenje u svinjarstvu pise u svakoj literaturi o proizvodnji svinja.

Slazem se sa tobom. Nisam ni ja mislio da psenica sluzi kao osnovno hranivo, vec ozimne zitarice. :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Josera se ne pakuje kod nas ,stize u originalnim vrecama od 25 kg,ja sam je davao dok je bilo mada ce opet poceti da se uvozi,na njihovim dzakovima postoje recepture,originalne,za svinje u kojima u opste ne ide kukuruz,po tim tablicama sam imao najbolje rezultate,soj sacma,jecam,psenica i premix,ima samo jedna receptura sa 10posto kukuruza,prasadima od 15kg pa nadalje uopste nisam davao kukuruz,nikad bolja prasad,,trenutno dajem Holandski Provimi,izuzetno zadovoljan,moze i bez kukuruza,mada ga sad ubacujem,istrosio sam zito i jecam,komsa Milan971je objasnio vec da Danci,Norvezani kao i NEMCI,holandjani i ne koriste kukuruz,tako da stojim iza toga da je psenica bolja za svinje od kukuruza,naravno sa odgovarajucim premixom.

Isto i Svajcarci, seju kukuruz samo za silazu, u zrnu se ne koristi.

kad sam pričao sa jednog čoveka o ishrani rekomije ide se npr 70kg pšenica i 30kgkukuruz do 60kg praseta.pitao sam zašto,kaze da bi mu se razvila mišićna masa.u tiletovo vreme su bili brend na zapadu.

Citam ova poredjena u hranama i premisksima kod nas i nemaca holandjana danaca koja nisu moguca,oni hrane onom hranom koju mogu najvise i najjeftinije da proizvedu imaju vise hladnih dana i duze vegetacije.Burazer mi radi u danskoj na farmi krava dve godine i kaze kod njih nemoze da sazri kukuruz zbog mlo toplih dana vec ga koriste samo kao silazu za krave,zato koriste jaecam psenicu tritikal za ishranu krava i ko tivi svinje, prinos psenije je preko 11t po h tako i tritikala samo su loseg kvaliteta nisu za industiju i kiriste za ishranu zivotinja,Cene ulaganja su po hekraru su slicne nasim a prinosi duplo veci i dobijaju jeftiniju hranu, kaze da istu psenicu koriste i za grejanje kuce jeftinije i lakse nego bio masas

sad ce bit da zajebajem...koliko km to izade ....jbb
To je negde oko 60 KM.

- - - - - - - - - -

Citam ova poredjena u hranama i premisksima kod nas i nemaca holandjana danaca koja nisu moguca,oni hrane onom hranom koju mogu najvise i najjeftinije da proizvedu imaju vise hladnih dana i duze vegetacije.Burazer mi radi u danskoj na farmi krava dve godine i kaze kod njih nemoze da sazri kukuruz zbog mlo toplih dana vec ga koriste samo kao silazu za krave,zato koriste jaecam psenicu tritikal za ishranu krava i ko tivi svinje, prinos psenije je preko 11t po h tako i tritikala samo su loseg kvaliteta nisu za industiju i kiriste za ishranu zivotinja,Cene ulaganja su po hekraru su slicne nasim a prinosi duplo veci i dobijaju jeftiniju hranu, kaze da istu psenicu koriste i za grejanje kuce jeftinije i lakse nego bio masas
u PRAVU SI KOMSIJA.ZBOG TOGA NE TREBA INSISTIRATI NA TABELAMA ZA ISHRANU STOKE KOJE SE BAZIRAJU NA ZAPADNOM SISTEMU PROIZVODNJE ZITARICA.
NAJBOLJE JE KADA SMO U MOGUCNOSTI DA KOMBINUJEMO SVE ZITARICE U ISHRANI STOKE.JA OD OVE GODINE SEJEM I STOCNI GRASAK I VEC SAM DOGOVORIO,TJ OBEZBEDIO,DA CIM GA,BOZE ZDRAVLJA I SRECE,OVRSEM,NOSIM GA NA ANALIZU I JEDAN PRIJATELJ,TEHNOLOG CE MI NAPRAVITI TABELE ZA ISHRANU STOKE PO KVALITETU I ZITARICAMA KOJE CU IMATI,TU MISLIM NA KUKURUZ,SUNCOKRET I JECAM,A NARAVNO I PSENICNE MEKINJE.

Nazad
Vrh