Meljem na elektricni mlin, te rucne mlinove mozes da vidis samo u muzeju.
Može kuvana soja da se samelje u prekrupaču,na neko sitnije sito?Koliko sitna soja mora da bude?
Ja bih ipak kuvao, kao što su mi već preporučili u temi 'Recepture za spremanje koncentrata'.Rekli su da bi proces bio dobro odradjen,dovoljno je da se soja kuva u ključaloj vodi 15minuta.
Za dva tovljenika treba ti 1400kg kukuruza kada bi ih hranio samo kukuruzom, znaci svinja treba da pojede 7kg kukuruza za kilogram zive vage.
Planiram 50%,odnosno 50kg za jednog, odnosno 100kg za dva tovljenika kukuruza.
Posto ti planiras da pravis koncentrat, dodavajuci jecam, soju itd onda svinja treba da pojede 3-4kg kvalitetnog koncentrata za kilogram zive vage.
Dodao bih 15-20% ječma po tovljeniku. I 20% kuvane (samlevene)soje ,po tovljeniku.
zavisi do koje kilaze planiras da tovis?
Išao bih 200-250kg.
Jecam u najboljim uslovima radja 1 dzak po aru, dzak jecma ima oko 46kg.
Znači da bi mi za dva tovljenika bilo dovoljno 10-maximalno 15ari stočnog ječma.
Za soju ne znam nikad je nisam sejao jer zahteva agrotehniku koju ja ne mogu da ispostujem i trazi kvalitetno zemljiste.
Ja imam parcelu pored vode..tih 10ari je idealno, preko cele godine je zemlja vlažna.Čak i u Avgustu mesecu u onim najgorim danima, vlaga je konstantna.
Zemljište je kvalitetno, jednim delom nešto peskovito,pomešano sa plodnom zemljom.
Od agrotehnike ne planiram apsolutno ništa osim da špartam više puta izmedju redova i da ručno počupam travu izmedju biljki..jer necu da bacam nikakve herbicide.
To je sve što planiram od agrotehnike.
Moraću da pročitam šta joj je potrebno od veštačkog djubriva, šta se baca..i to ću ispoštovati.
@The Big Bang
Ako smem da se ukljucim u diskusiju ,onda bi imao par recenica da dodam, naime za takav extenzivan tov pozeljno bi bilo obrocno hranjenje na vlazno (pomije),pa posle preko dana kao sto je i pisano.Jos samo toliko da dodam ,da u slucaju vlaznog hranjenja mogla bi se soja kuvati i izgnjeciti i na taj nacin hraniti.Stim vise jer,prziti soju nije tako jednostavno kako to izgleda,jako je bitna temperatura i vreme za koje se przi.Mogu se neki proteini izgubiti ako se prepece, a ako se nedovoljno przi neki proteini nece biti svarljivi .Zato preporucujem kuvanje soje za dva svinjceta.Toliko od mene automehanicara
Hvala na savetima.Upravo sam i ja mislio da je kuvanje i lakše, a vec su mi rekli da je i bolje kuvati nego peći soju.
Kuvana soja se posle kako preradjuje, tj sitni..isto se melje ili se drugačije priprema, tj,. sitni u smešu koncentrata?
Što se 'vlažnog obroka' tiče..toga imam slabo..ali bih mogao da pripremim i izvesnu količinu krompira,pa da kuvam i mešam sa bundevom,tj tikvama, kada stignu sjeseni.A mogu i samo bundevu da kuvam,to bi bio vlazni,a detelina suvi obrok, tj izmedju obroka?