Ishrana tovljenika

Ja planiram da posejem soju naredne sezone za ishranu dva tovljenika.Krenucu sa 30kg,dva praseta..pa polako,po recepturi.
Da li bih mogao da kuvam soju,jer u mom kraju niko nema ekstruder, da bih sirovu soju preradio u griz ili sačmu.
Da li neko ima iskustva sa kuvanjem i koja je procedura?
Da li je bolje da je kuvam,ili pečem?

Ja planiram da posejem soju naredne sezone za ishranu dva tovljenika.Krenucu sa 30kg,dva praseta..pa polako,po recepturi.
Da li bih mogao da kuvam soju,jer u mom kraju niko nema ekstruder, da bih sirovu soju preradio u griz ili sačmu.
Da li neko ima iskustva sa kuvanjem i koja je procedura?
Da li je bolje da je kuvam,ili pečem?

Bolje ti je da peces lakse se melje.
Nadjes staro bure od bojlera, zavaris kroz njega po duzini jednu cev da ti posluzi kao osovina. Napravis vratanca pomocu kojih ces sipati soju u bure i prazniti. To bure kao kad peces prase okreces na vatri. Soja se u buretu ravnomerno ispece i nemas problema.
Kad budem slikao ovo moje bure sa kojim ja radim postavicu slike.

Poslednja izmena:
Hajde ,molim te,ako ti nije problem.Meni su rekli u drugoj temi da je bolje kuvati soju nego peći, u smislu kvaliteta, a ne tezine operacije.
Kuvanje mi izgleda jednostavnije, stavim u posudu za koncentrat koliko hocu da spremim 20kg,na 100kg koncentrata i dovoljno je da ključa 15minuta u vreloj vodi.Tako su mi rekli da je bolje nego peći soju.A i meni izgleda jednostavnije.

Kako se melje posle to što skuvaš, odnosno ispečeš? Na prekrupač, ili na neku vodenicu..mlin?

Hajde ,molim te,ako ti nije problem.Meni su rekli u drugoj temi da je bolje kuvati soju nego peći, u smislu kvaliteta, a ne tezine operacije.
Kuvanje mi izgleda jednostavnije, stavim u posudu za koncentrat koliko hocu da spremim 20kg,na 100kg koncentrata i dovoljno je da ključa 15minuta u vreloj vodi.Tako su mi rekli da je bolje nego peći soju.A i meni izgleda jednostavnije.

Kako se melje posle to što skuvaš, odnosno ispečeš? Na prekrupač, ili na neku vodenicu..mlin?

Ispecena soja se odlicno melje, mi ovde svi pecemo soju niko je ne kuva...
Meljem na obican mlin onaj sto ima skoro svako seosko domacinstvo.

Mlin za zimnicu,onaj ručni?Ili neki drugi mlin?
Zaista ne znam, ovo mi je prvi put da planiram da uzmem dva praseta od po 30kg, pa vec sada razmišljam o svemu.

Posejaću ,za dva tovljenika, 20ari kukuruza. (to je oko 1500kg kukuruza,okrunjenog).

Posejaću stočni ječam (ali ne znam koliko velika parcela u arima mi je potrebna da zasejem sada u Oktobru stočni ječam (ili tritikale).U koncentratu ide procentualno 15% ječma (ili neke druge žitarice),ali nikada nisam sejao ječam, pa ne znam da li se tih 300-400kg ječma (za dva tovljenika) može dobiti sa 10 ili 20ari parcele.Ispoštovao bih prolećnu prihranu sa 15-15-15.

Isto tako nisam siguran da li sa parcele od 10ari mogu da dobijem dovoljno soje, da bih imao za dva tovljenika u toku od 10meseci tova.To bi bilo oko 400kg soje (za dva tovljenika).Da li se ta količina može dobiti sa 10ari parcele?

Izmedju obroka planiram detelinu,bundeve,eventualno kuvane krompire, ako to ima smisla, jer ne znam koliko i šta se time dobija.Mislim da bi detelina i bundeva sjeseni bila dovoljna za izmedju obroka.Plus po dvorištu, oko 50ari veliko dvorište, mogle bi da špaciraju..ima uvek nekog voća..šljive, kruške, jabuke, ringlovi..

Mlin za zimnicu,onaj ručni?Ili neki drugi mlin?
Zaista ne znam, ovo mi je prvi put da planiram da uzmem dva praseta od po 30kg, pa vec sada razmišljam o svemu.

Posejaću ,za dva tovljenika, 20ari kukuruza. (to je oko 1500kg kukuruza,okrunjenog).

Posejaću stočni ječam (ali ne znam koliko velika parcela u arima mi je potrebna da zasejem sada u Oktobru stočni ječam (ili tritikale).U koncentratu ide procentualno 15% ječma (ili neke druge žitarice),ali nikada nisam sejao ječam, pa ne znam da li se tih 300-400kg ječma (za dva tovljenika) može dobiti sa 10 ili 20ari parcele.Ispoštovao bih prolećnu prihranu sa 15-15-15.

Isto tako nisam siguran da li sa parcele od 10ari mogu da dobijem dovoljno soje, da bih imao za dva tovljenika u toku od 10meseci tova.To bi bilo oko 400kg soje (za dva tovljenika).Da li se ta količina može dobiti sa 10ari parcele?

Izmedju obroka planiram detelinu,bundeve,eventualno kuvane krompire, ako to ima smisla, jer ne znam koliko i šta se time dobija.Mislim da bi detelina i bundeva sjeseni bila dovoljna za izmedju obroka.Plus po dvorištu, oko 50ari veliko dvorište, mogle bi da špaciraju..ima uvek nekog voća..šljive, kruške, jabuke, ringlovi..

Meljem na elektricni mlin, te rucne mlinove mozes da vidis samo u muzeju.

Za dva tovljenika treba ti 1400kg kukuruza kada bi ih hranio samo kukuruzom, znaci svinja treba da pojede 7kg kukuruza za kilogram zive vage.
Posto ti planiras da pravis koncentrat, dodavajuci jecam, soju itd onda svinja treba da pojede 3-4kg kvalitetnog koncentrata za kilogram zive vage.
zavisi do koje kilaze planiras da tovis?
Jecam u najboljim uslovima radja 1 dzak po aru, dzak jecma ima oko 46kg.
Za soju ne znam nikad je nisam sejao jer zahteva agrotehniku koju ja ne mogu da ispostujem i trazi kvalitetno zemljiste.

Pitao sam jer mi ujak pravi sojin griz a i trenutno mi je dosta jeftiniji od sacme.

Griz kupim za 60 dinara a sacma je 80.
Znaci nece im skoditi ako odjednom promenim?

Pa nemoj bas odjednom vec postepeno u tri puta smanjuj sacmu, a povecavaj griz

@The Big Bang

Ako smem da se ukljucim u diskusiju ,onda bi imao par recenica da dodam, naime za takav extenzivan tov pozeljno bi bilo obrocno hranjenje na vlazno (pomije),pa posle preko dana kao sto je i pisano.Jos samo toliko da dodam ,da u slucaju vlaznog hranjenja mogla bi se soja kuvati i izgnjeciti i na taj nacin hraniti.Stim vise jer,prziti soju nije tako jednostavno kako to izgleda,jako je bitna temperatura i vreme za koje se przi.Mogu se neki proteini izgubiti ako se prepece, a ako se nedovoljno przi neki proteini nece biti svarljivi .Zato preporucujem kuvanje soje za dva svinjceta.Toliko od mene automehanicara :ideja:

Meljem na elektricni mlin, te rucne mlinove mozes da vidis samo u muzeju.
Može kuvana soja da se samelje u prekrupaču,na neko sitnije sito?Koliko sitna soja mora da bude?
Ja bih ipak kuvao, kao što su mi već preporučili u temi 'Recepture za spremanje koncentrata'.Rekli su da bi proces bio dobro odradjen,dovoljno je da se soja kuva u ključaloj vodi 15minuta.

Za dva tovljenika treba ti 1400kg kukuruza kada bi ih hranio samo kukuruzom, znaci svinja treba da pojede 7kg kukuruza za kilogram zive vage.
Planiram 50%,odnosno 50kg za jednog, odnosno 100kg za dva tovljenika kukuruza.

Posto ti planiras da pravis koncentrat, dodavajuci jecam, soju itd onda svinja treba da pojede 3-4kg kvalitetnog koncentrata za kilogram zive vage.
Dodao bih 15-20% ječma po tovljeniku. I 20% kuvane (samlevene)soje ,po tovljeniku.

zavisi do koje kilaze planiras da tovis?
Išao bih 200-250kg.

Jecam u najboljim uslovima radja 1 dzak po aru, dzak jecma ima oko 46kg.
Znači da bi mi za dva tovljenika bilo dovoljno 10-maximalno 15ari stočnog ječma.

Za soju ne znam nikad je nisam sejao jer zahteva agrotehniku koju ja ne mogu da ispostujem i trazi kvalitetno zemljiste.
Ja imam parcelu pored vode..tih 10ari je idealno, preko cele godine je zemlja vlažna.Čak i u Avgustu mesecu u onim najgorim danima, vlaga je konstantna.
Zemljište je kvalitetno, jednim delom nešto peskovito,pomešano sa plodnom zemljom.
Od agrotehnike ne planiram apsolutno ništa osim da špartam više puta izmedju redova i da ručno počupam travu izmedju biljki..jer necu da bacam nikakve herbicide.
To je sve što planiram od agrotehnike.
Moraću da pročitam šta joj je potrebno od veštačkog djubriva, šta se baca..i to ću ispoštovati.

@The Big Bang

Ako smem da se ukljucim u diskusiju ,onda bi imao par recenica da dodam, naime za takav extenzivan tov pozeljno bi bilo obrocno hranjenje na vlazno (pomije),pa posle preko dana kao sto je i pisano.Jos samo toliko da dodam ,da u slucaju vlaznog hranjenja mogla bi se soja kuvati i izgnjeciti i na taj nacin hraniti.Stim vise jer,prziti soju nije tako jednostavno kako to izgleda,jako je bitna temperatura i vreme za koje se przi.Mogu se neki proteini izgubiti ako se prepece, a ako se nedovoljno przi neki proteini nece biti svarljivi .Zato preporucujem kuvanje soje za dva svinjceta.Toliko od mene automehanicara :ideja:
Hvala na savetima.Upravo sam i ja mislio da je kuvanje i lakše, a vec su mi rekli da je i bolje kuvati nego peći soju.
Kuvana soja se posle kako preradjuje, tj sitni..isto se melje ili se drugačije priprema, tj,. sitni u smešu koncentrata?

Što se 'vlažnog obroka' tiče..toga imam slabo..ali bih mogao da pripremim i izvesnu količinu krompira,pa da kuvam i mešam sa bundevom,tj tikvama, kada stignu sjeseni.A mogu i samo bundevu da kuvam,to bi bio vlazni,a detelina suvi obrok, tj izmedju obroka?

Može kuvana soja da se samelje u prekrupaču,na neko sitnije sito?Koliko sitna soja mora da bude?
Ja bih ipak kuvao, kao što su mi već preporučili u temi 'Recepture za spremanje koncentrata'.Rekli su da bi proces bio dobro odradjen,dovoljno je da se soja kuva u ključaloj vodi 15minuta.

Planiram 50%,odnosno 50kg za jednog, odnosno 100kg za dva tovljenika kukuruza.

Dodao bih 15-20% ječma po tovljeniku. I 20% kuvane (samlevene)soje ,po tovljeniku.

Išao bih 200-250kg.

Znači da bi mi za dva tovljenika bilo dovoljno 10-maximalno 15ari stočnog ječma.

Ja imam parcelu pored vode..tih 10ari je idealno, preko cele godine je zemlja vlažna.Čak i u Avgustu mesecu u onim najgorim danima, vlaga je konstantna.
Zemljište je kvalitetno, jednim delom nešto peskovito,pomešano sa plodnom zemljom.
Od agrotehnike ne planiram apsolutno ništa osim da špartam više puta izmedju redova i da ručno počupam travu izmedju biljki..jer necu da bacam nikakve herbicide.
To je sve što planiram od agrotehnike.
Moraću da pročitam šta joj je potrebno od veštačkog djubriva, šta se baca..i to ću ispoštovati.

@The Big Bang

Hvala na savetima.Upravo sam i ja mislio da je kuvanje i lakše, a vec su mi rekli da je i bolje kuvati nego peći soju.
Kuvana soja se posle kako preradjuje, tj sitni..isto se melje ili se drugačije priprema, tj,. sitni u smešu koncentrata?

Što se 'vlažnog obroka' tiče..toga imam slabo..ali bih mogao da pripremim i izvesnu količinu krompira,pa da kuvam i mešam sa bundevom,tj tikvama, kada stignu sjeseni.A mogu i samo bundevu da kuvam,to bi bio vlazni,a detelina suvi obrok, tj izmedju obroka?

Ne bih rekao da moze kuvana soja da se melje u prekrupacu. Zalepilo bi sito i nista ne bi urdio.

Zna li neko kako se obradjuje tj. sitni kuvana soja.Koji je proces, sta se koristi da bi se pretvorila u dovoljno sitne komade,da mogu da se svare.

Zna li neko kako se obradjuje tj. sitni kuvana soja.Koji je proces, sta se koristi da bi se pretvorila u dovoljno sitne komade,da mogu da se svare.
10 kilograma kuvane soje pomesas sa 10 kg. kukuruza i sipas jedno lonce soje sa kukuruzom u cekicar da ga samelje pa jedno lonce cistog kukuruza da ocisti sita i tako naizmenicno dok sve nesameljes. Bas sam prekjuce to radio i zeznem se i dva puta sipam soju u cekicar i blokiram ga.

kuvana soja je najbolja ne mozes pogresiti tj preterati temperaturu koju przenjem i te kako ako ne odradis dovoljno ostane tripsin a ako preteras ode lizin i onda dzabe sva muka mozes skuvati i vecu kolicinu pa je na suncu uz cesce mesanje u tankom sloju osusiti i cuvati duzi period mi smo godinama hranili stotinak svinja kuvanom sojom

Ništa prostije :)
Koliko u sitno treba da se ide? Što sitnije, to bolje..ili..?

Palcem i kaziprstom desne ruke uzmes zrno soje i dva puta sa britkim rezovima preseces ga uzduz i jednom popreko. Noz se drzi u levoj ruci, posto je ona blize srcu a ti to za svoje svinje radis od srca i sa ljubavlju. Zrno soje nije idealno loptasto pa dobrim posmatranjem zrna ces odrediti duzu i uzu stranu. Ako ne odredis "golim okom" onda koristi "subler". Tako usitnjeno zrno soje bice svarljivo u ishrani svinja naj manje 93,715%. Ako zelis da proveris svarljivost soje, onda uzmes naj manje 2 kg svinjskog izmeta (govana) i odneses u naj blizu bio hemijsku laboratoriju na ispitivanje. Slobodno tamo(u laboratoriji) kazi da si izmet doneo na preporuku urednika foruma.
Vidim iz Tvoga pisanja da ces da sejes soju za ishranu dva ranjenika i vidim propust cenjenih kolega koji su te uvodili u "tajne" sejanja soje. Moram da Ti napomenem da kada soja izraste do 10 cm visine uz svaku stabljiku pobodes stap visine oko 130 cm i precnika 2 cm. Kako soja raste tako na svakih 20 cm privezes stabljiku soje za taj stap platnenim trakama sirine tacno 2 cm (naj bolje somotske trake), ali pazi da omotas i stap tamo gde ce se stabljika soje naslanjati na njega. Ako nemas platna za trake, onda u prodavnicama ribo-opreme kupis "neopren trake" za vezivanje pecaroskih stapova. Kada dune jaci vetar Tvoja soja ce ponosno i prkosno stajati a kod komsija koji nisu tako povezali soju ce poleci i propasti. Moci ces onda ponosno da kazes kako si Ti to strucno odradio i bices ponosan na svoje delo. Neka Ti je sa srecan tov svinja.

Da li koristite koncentrat firme 100% u ishrani svinja i da li ste zadovoljani rezultatima?

Samo ako si hobi, za profi nije dobar. Najkvalitetniji je svaki koji ti napraviš bez obzira na premiks koji stavljes. 35kg kukuruza 32 pšenice 10 ječam 20sojia pogača (od 38 do 40% prot i 4-8% masti) 3% premix ja koristim Patent Dobijas Svinje tov 1 sa najmanje 16% proteina, a sigurno ima 17. Nema previše energije, i vatiminski je kompletna.

Kada kupiš koncentrat skoro uvek dobićeš maksimalno ono što i piše.

Samo ako si hobi, za profi nije dobar. Najkvalitetniji je svaki koji ti napraviš bez obzira na premiks koji stavljes. 35kg kukuruza 32 pšenice 10 ječam 20sojia pogača (od 38 do 40% prot i 4-8% masti) 3% premix ja koristim Patent Dobijas Svinje tov 1 sa najmanje 16% proteina, a sigurno ima 17. Nema previše energije, i vatiminski je kompletna.

Kada kupiš koncentrat skoro uvek dobićeš maksimalno ono što i piše.

Gledam neku racunicu, dzak kukuruza 1000din 45kg, A koncentrat 100% 40kg 1250din. Ne moram da kupujem ostale komponente da se mucim, meljem i mesam. Do sada sam, sam pravio neku svoju recepturu, rekoh hajde malo da probam gotovu hranu.
Zaboravih da napisem da sa njim ne hranim tovljenike nego nazimice. Od juce sam presao na 100% videcu kako ce se pokazati.

Nazad
Vrh