Ishrana tovljenika

pozdrav....ima li tko iskustva sa gebi hranom za tov..peletiranom... u planu sam da od 5-og do 11-tog mjeseca tovim svinje sa tom hranom.Kupio bi prasice sa ca 30 kg.Sto mislite koliko hrane je potrebno za jednog tovljenika i koju kilazu moze dostic do kraja tova polovica 11-og mjeseca.?

Ako su prasici solidni racunaj 3 kg hrane. Za cetiri meseca lagano preko 100 kg. Gebi je solidna hrana. Mada mi nikada sa kupovnom ne tovimo.

ja racunam da tov traje ca 5 i po mjeseci...jel 3 kg hrane dnevno?mislio sam do kraja tova da ne prelazim 400 kg hrane po tovljeniku...

s tim da imam zita pa bi kupio sojine sacme i jecma i dodao premiksa pa bi i to koristio.....i koliko bi za tih 5 i po mj trebali ca imat kg,....znam da sve ima svoju ulogu al onako odprilike da znam zbog racunice...hvala unaprijed

- - - - - - - - - -

i koliko dnevno dajes hrane tom prasetu od 20 kg a koliko onom od 50...jel postoji kakva tabela da se po tome mogu vodit

Ne znam tacno, zato sto ih imam od 10-14 u boksovima, a imam hranilice od 80 kg, retko kada cekam da se isprazne do kraja pa da sipam nov dzak, tako da ne bih znao koliko tacno dnevno pojedu.... Mogu samo prosek celog tova da ti izracunam...

s tim da imam zita pa bi kupio sojine sacme i jecma i dodao premiksa pa bi i to koristio.....i koliko bi za tih 5 i po mj trebali ca imat kg,....znam da sve ima svoju ulogu al onako odprilike da znam zbog racunice...hvala unaprijed

- - - - - - - - - -

i koliko dnevno dajes hrane tom prasetu od 20 kg a koliko onom od 50...jel postoji kakva tabela da se po tome mogu vodit

miki83...Evo moje skromno misljenje. Ako su ti u startu prasici kao sto kazes 30kg za 5 meseci tova treba da ti budu sigurno oko 150kg pa i vise. Takvi prasici mogu odmah da jedu po volji sto znaci da uvek imaju hranu. Jedan savet. Psenica bas nije kvalitetno hranivo za svinje. Njena trenutna cena je oko 21din, a kukuruz je 16do17din. prodaj psenicu pa kupi kukuruz em je jeftinije em bolje. Sad sam tek primetio da si iz komsiluka, ali mozda su cene i kod vas slicne.

hvala na odgovorima coci pitanje za tebe-mozes mi ti rec koliko hrane je potrebno za tih pet mjeseci tova odprilike....

- - - - - - - - - -

Ne znam tacno, zato sto ih imam od 10-14 u boksovima, a imam hranilice od 80 kg, retko kada cekam da se isprazne do kraja pa da sipam nov dzak, tako da ne bih znao koliko tacno dnevno pojedu.... Mogu samo prosek celog tova da ti izracunam...

moze i prosjek cijelog tova pa da vidim odprilike....ja bi tovio za pocetak tri komada za vlastite potrebe.....

miki83....U zavisnosti od kvaliteta hrane i uslova pri tovu oko 420 do 450kg hrane. Sto se uslova tice prevashodno mislim na moguc rastur hrane, higijenu,moguce bolesti.

miki83...Evo moje skromno misljenje. Ako su ti u startu prasici kao sto kazes 30kg za 5 meseci tova treba da ti budu sigurno oko 150kg pa i vise. Takvi prasici mogu odmah da jedu po volji sto znaci da uvek imaju hranu. Jedan savet. Psenica bas nije kvalitetno hranivo za svinje. Njena trenutna cena je oko 21din, a kukuruz je 16do17din. prodaj psenicu pa kupi kukuruz em je jeftinije em bolje. Sad sam tek primetio da si iz komsiluka, ali mozda su cene i kod vas slicne.

Zasto psenica nije dobro hranivo za svinje,jel to znas iz iskustva il je to ona parola iz doba komunista kad se zito nije davalo stoci pa zato i ne valja,ne zelim da vredjam nikog al nemoj da pricas nesto ako ne znas,zito je bolje hranivo za svinje od kukuruza.

Gorski car....To su bila vremena kada se gajila manguljica i druge stare vrste svinja. Bez kukuruza i sojine sacme ili nekog drugog proteinskog hraniva nema dobrog tova.

- - - - - - - - - -

Zasto psenica nije dobro hranivo za svinje,jel to znas iz iskustva il je to ona parola iz doba komunista kad se zito nije davalo stoci pa zato i ne valja,ne zelim da vredjam nikog al nemoj da pricas nesto ako ne znas,zito je bolje hranivo za svinje od kukuruza.
Izgleda da ipak ti nesto neznas. Psenica svojim sastavom ne odgovara za tov jer svinji u zelucu ne proizvode enzime koji bi je razlagali. Zbog toga u ishranu moraju da se dodaju adetivi enzima da nebi dolazilo do crevnih infekcija ili nedovoljnog iskoristavanja hrane. Zitna prekrupa je lepljiva i hoce u zelucu da dodje do efekta testa sto otezava varenje. Od zrna zita naj hranljiviji deo je opna to jest mekinje. Sto se tice licnog iskustva znam da takvi svinji zaostaju u rastu dobijaju dugacku dlaku i da je tov daleko duzi, a zbog navedenih nezeljenih efekata moze biti i zdravstvenih problema.

coci da kazem nešto nemoj se ljutiš.bio je prilog gde farmski veterinari kazu da je pogrešno hraniti svinje mekinjama jer nemoze da je svari zeludac.u izmetu izađe i kad bi se oprala kazu oped bi je mogli davati u hranu.pojava dlake je više zbog nedovoljno hrane i loše hrane.ako svinja npr treba da pojede 4kg ja joj dam npr1kg.organizam nema čime da se odbrani zagreje.tad sam organizam podstiče telo da pusti dlaku.ima i onoga dal je objekat otvoren zatvoren uslovi čuvanja.

@coci064
Znam da bez dobrog proteinskog hraniva nema ozbiljnog tova, koliko sam razumeo covek hoce da drzi amaterski za svoje potrebe.

U mom kraju posle susne 2012 i stradanja kukuruza, mnogi su svinje poceli da hrane psenicom,jecmom i tritikaleom i ne zale se. I sve vise prelaze na ishranu ozimnim zitaricama zato sto kukuruz u ovom kraju postaje lutrija, soja pogotovo.

Stocno brasno dajem svinjama svakodnevno izmedju obroka na podne, zaparim toplom vodom kad se ohladi sa tim ih napojim, nisam primetio da zaostaju u razvoju.

Amaterski gajim svinje za svoje potrebe, malo za prodaju u nameri da povecam, nisam merodavan da nekog savetujem samo sam napisao kako ja radim.

Glavni nosilac proteina u hrani za svinje je soj.sacma ,a oslanjati se na kukuruz kao izvor proteina je nemoguce.
Svinja u svom organizmu stvarno ne poseduje enzime koji u potpunosti vare psenicu ,ali ne poseduje ni da u potpunosti svare i kukuruz.
Zato svaka ozbiljnija firma za proizvodnju st. hrane ima te enzime u sastavu svojih premiksa ili superkoncentrata.
Danska proizvede godisnje vise od 20 miliona svinja i svi obroci su im bazirani pretezno na ozimim zitaricama (jecam, tritikale i psenica) Norveska takodje ,a kukuruz je zastupljen u hrani skoro u tragovima u pojedinim recepturama.

MI(slim da je ovo vrzino kolo,prica u kojoj sm,o svi u pravu.Pitacu Vas sve nesto.ZASTO SVINJE NE HRANIMO SVI ISTIM KONCENTRATOM ILI PREMIKSOM?ZASTO SVI NE KUPUJEMO SOJU ISTOG PROIZVODJACA?ILI SUNCOKRET???
Postovani moji forumasi.Uvek ce biti ovako.Neko hrani na jedan neko na drugi,a stoti na stoti nacin.
Slazem se sa KIKA.NINA i u dobrom delu i sa svim ostalim,ali ako je potrosnja hrane po tovljeniku od praseta do predaje veca od 300 kg,moramo nesto menjati,a ako je 300kg i manja,onda je to ono sto nam je potrebno,bez obzira kako i kojom hranom hranili tovljenike.

Hvala svima na odgovorima....moze mi tko reci za gebi hranu koja kosta 70 km sto kg...da li je to ok cijena ili ima jeftinijih a isto kvalitetnih....

Nazad
Vrh