Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE


  • Ukupno glasača
    136
I jedno i drugo, u toku je pretapanje. Ovo na slikama su uglavnom 50% idf ( mada imaju i više od 50 % ) koje se ovih dana pare sa novim idf ovnićem.
 
I jedno i drugo, u toku je pretapanje. Ovo na slikama su uglavnom 50% idf ( mada imaju i više od 50 % ) koje se ovih dana pare sa novim idf ovnićem.
Sa par originalnih cistih grla idf uz to postojece stado vrlo brzo bi imao stado cistog idf, kako jedne uvecavas druge smanjujes, pretapanje je dug proces i opet je na kraju to pretapanje.
 
Znam ja to sve , u ovo pretapanje sam se upustio onako usputno, mada drage su nam naše ovčice i ima ih sa dobrom plodnošću pa mi je žao da dignem ruke od njih tek tako. Planiram i da kupim nekoliko ženkica u čistoj rasi, čim budem u mogućnosti.
 
Trenutna ishrana se sastoji od silaze,sena i zrna kukuruza. Dnevno dobijaju oko 2 kg silaze, 0,7 kg sena i 1 kg kukuruza. Ovce su u jagnjenju.
 
Trenutna ishrana se sastoji od silaze,sena i zrna kukuruza. Dnevno dobijaju oko 2 kg silaze, 0,7 kg sena i 1 kg kukuruza. Ovce su u jagnjenju.
Mislim da bi trebao barem reducirati, a ja skroz izbacujem kukuruz kada je na programu silaza, iz prostog razloga sto je kukuruz dominantno energetsko hranivo kojem nedostaje proteina. Zbog toga, kada ovce hranim silazom, uz obavezno fino sitno stocno brasno koje ima i znatnu kolicinu brasna, dodajem jecam i/ili zob (ja dajem u zrnu). Psenicene mekinje su sa oko 10, 11, 12, a ove moje sigurno sa 12 i vise % proteina uz zitarice (jecam, zob) koje sadrze znatno vise proteina od kukuruza, pokusavam ovcama uspostaviti nutritivni balans, kada su u pitanju najvaznije komponente. Bojim se kolega da je kod vasih grla veliki disbalans u pogledu ugljikohidrati-proteini.
 
Slazem se kolega Bosnian sa Vasom konstatacijom. Nazalost situacija je takva da ovo moraju da jedu jer su poplave u maju dosta umanjile, skoro unistile rod psenice, jecma i zobi pa sam s' toga primoran na ovakav obrok. Kukuruz u osnovi dajem u tim kolicinama jer je presejavan posle poplava a neki zbog vremenskih uslova skinut krajem decembra sa visokom vlagom pa ga sada koristim za stoku u malo vecim kolicinama jer ce sa dolaskom lepseg vremena i vecih temeratura sigurno poceti da se kvari. Na prolece pravim senazu stocnog graska i lucerke a planiram i setvu soje tako da od sledece godine sigurno ce obrok biti balansiran prema potrebama ovaca. Pozdrav
 
Kod mene izgleda ovako: silaža, livadsko seno korektnog kvaliteta i koncentrat... Količina zavisi od faze proizvodnje u kojoj se grupa nalazi. Mlada jagnjd imaju seno crvene deteline i koncentrat po volji. Jesenas smo bili baš u poslu, pa nismo ni balu kukuruzovine izbalirali, još ona kao večernji obrok i to bi bilo to...
 
duzi niz godina drzim ovce i hranim ih sa kukuruznom silazom ,kukuruz u zrnu i jedan mali deo mlevenog kukuruza.posto sam imao lose iskustvo sa zitom,pa nesmem da ga dajem,interesuje me kolikije odnos u procentima zito,jecam,pa cak i na raspolaganju mi je pecena soja i peceni suncukret.ovce su mi uvek malo jace sto se tice kondicije ,nisu mrsave.premikse nisam nikada davao.i jos jedna stvar da li mleti ili davati u zrnu posto vidim da mali jaganjcirano pocinju da lizu mleveni kukuruz,pa zbog toga jedan mali deo meljem kukuruz.poz.
 
Da pokusam da pomognem:
SP %
Kukuruz 8
Jecam 11
Stocno brasno 15
Sunc. sacma 33
Soj. sacma 40
To su podaci koje sam dobio u preporuci za pravljenje koncentrata.
Najbolje je po meni prelomiti zrno, prekrupac sa motorom od 1,5 kw, na 2850 o/minx sito 8mm.
 
Pre nekih 10 godina držali smo domaće pramenke i tada smo ih hranili zrnom žitarica, lepo su to one varile, nije bilo problema. Sada zbog lakšeg računanja količine i kvaliteta obroka koritimo koncentrat, koji pravimo sami, i mislim da je mnogo bolje davati samlevene žitarice nego u zrnu. Bolje koriste, lakše se kombinuje sa silažom u obroku, prosto kompletniji je obrok koji dobijaju i sam tok varenja je bolji. Inače meljemo na čekićar u sklopu mešaone, nije previše sitno, al je samleveno... Što se tiče komponenti koje uključiti u koncentrat, to zavisi od kvaliteta kabastog obroka i dostupnosti sopstvenih hraniva. Ovce su vrlo zahvalne što se toga tiče. Ko ima kvalitetno seno koncentrat može biti skoro samo smeša žitarica i vitaminsko-mineralnog dela. Kod mene je seno livadsko, tako da u koncentrat ide kukuruz, tritikale, suncokretova sačma i premiks, a za jagnjad na sve ovo ide i sojin griz. A za jaganjce moja preporuka je obavezno mlevenje.
 
jos jedna stavka me interesuje ,posto imam soju pecenu i sunsukret peceni da li da smanjim zbog velike kolicine masti,i da li moram da uvedem premiks za ovce.hvala.
 
Kolega kako ste pekli soju i suncokret ? Sirove uljarice je najbolje termiči obraditi, ali tu treba obratiti pažnju na T, pisalo se o tome u temi o ekstruderima. Mislim da kod ovaca prevelika količina masti može da napravi problem sa jetrom, zbog toga nije preporučljivo korišćenje većih procenata sojinog griza. Pisao sam o premiksu, ali nisam dobio odgovor. Ubacujem ga u koncentrat jagnjadima, 4%.
 
Kolega kako ste pekli soju i suncokret ? Sirove uljarice je najbolje termiči obraditi, ali tu treba obratiti pažnju na T, pisalo se o tome u temi o ekstruderima. Mislim da kod ovaca prevelika količina masti može da napravi problem sa jetrom, zbog toga nije preporučljivo korišćenje većih procenata sojinog griza. Pisao sam o premiksu, ali nisam dobio odgovor. Ubacujem ga u koncentrat jagnjadima, 4%.
ja vec jedno 15-k godina imam pecenjaru za soju ipecemo stalno bez ikakih problema hranimo svinje sa sojom pecenom,stim da malim prasicima do jedno 35kiligrama dajemo sacmu pa polako uvodimo pecenu soju.godinama sam trazio podatak o temeraturi .i naletim na podatak da je potrebna temperaturaod 95stepeni.ja licno pecem od 95-105stepeni kako koja tura i nisam imao problema kod svinja.:ppozdrav:
 
Generalno visok udeo masti u obroku kod preživara utiče na lošije varenje vlakana a u ekstremnijim slučajevima i do poremećaja u varenju. U suštini možete da koristitie oba hraniva bez nekih većih ograničenja jer su potrebe ovaca tolike da oba hraniva neće biti značajnije zastupljena u smeši. Moj savet je ne davati suncokret, jer on kao zrno je energetsko hranivo, kao i kukuruz, pšenica, trtikale, ne dobijate puno njegovim dodavanjem sem puno energije koja najčešće nije problem u obroku naših odgajivača. Soja pržena je odlično hranivo, bogata proteinima i energijom, samo pažnja da se obrati na temperaturu tostiranja (pečenja). Što se premiksa tiče ja sam za njegovo dodavanje ko god je u mogućnosti. Ovce nisu previše zahtevna vrsta u odnosu na svinje ili muzne krave, ali imaju potrebe koje se mogu zadovoljiti sa običnim univerzalnim premiksima tipa kostanvita... Ja dajem ovcama premiks za krave u laktaciji, jer njega trošimo najviše na gazdinstvu, i odlično se pokazao. Za 4 godine gajenja W nijedan proliv, jedna indigestija, redovna plodnost i zdravlje, a dobrim delom su vitamini i premiksi uticali na otpornost organizma. Da se razumemo, ne drže se u idealnim ambijentalnim uslovima, pokisnu, imam jedan deo koji je poluotvoren, zbog broja sad i tu borave iako je kalendarski zima..
 
Pisao sam u temi repin rezanac, ali da napišem i ovde. Od šećerne je repe, nije rezanac već po meni nešto mnogo bolje. Šećerna repa uz dodatak 20 % sojine slame. Ovcama 2 kg dnevno 2 x 1kg



 
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Slike iz današnje šetnje, malo da se gricne zeleniš, svaki dan po par minuta. Trava je lepo krenula.
 
Lepo kolega Mihailo78. Lepa grla. :ppozdrav:
Trava zelena kao u maju, a kukuruz pogoreo do klipova ? :sta: Kod mene od pašnjaka koji je pokošen početkom jula nema ništa, treba jedna dooooooobra kiša.
 
Nazad
Vrh