Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
pitanje za edina.dali je prosek od 2,85 broj prodani jaganjaca ili samo ojagnjeni(zivi mrtvi crkli kasnije itd)interesuje me broj prodanih

Da li moze u ishrani ovaca da se koristi stocni grasak , kao seno ili je on vise za krave? I da li moze tritikale sa kukuruzom ili samo cist tritikale ?

Da li moze u ishrani ovaca da se koristi stocni grasak , kao seno ili je on vise za krave? I da li moze tritikale sa kukuruzom ili samo cist tritikale ?
moze.i te kakao.to su sve dobra hraniva za ovce,samo paziti da se ne pretera sa kolicinom,i naravno da nije radjeno tretiranje pre vrsidbe herbicidima koji bi bili pogubni za zivotinje.

Sve sem onih koje sam odlučio zadržati za remont stada, odnosno povećanja broja jedinki!

---------- Poruka napisana u 18:44 ---------- Prethodna poruka je at 18:17 ----------

Kod Romanov i Finn ovaca umrljivosti pri janjenju gotovo nema, naravno ako se pazi da se svaka janji u svom boksu i da kad je taj period nema spavanja i odmora zbog mnogobrojnosti pa je potrebno ponekad asistirati! Nakon janjenja odnosno do 1 mjeseca starosti umrljivost je uvijek odnosno 95 % greška vlasnika (loša ili pogrešno izbalansirana ishrana ishrana, nedostatak adekvatnih i pravovremenih preventivnih mjera, nepažnja, neiskustvo, loši higijenski uslovi i smještaj, moglo bi se još nabrajati)!

ajd zivi bili pa videli krenuce i jagnjenje pa cemo mozda videti i slike a mozda i snimak

mom se striki desila jedna ogromna greska
imao je 4 sjagnjene ovce 2 su mu se ojagnjile blizanci i jedno sve mlade ovce
naravno ove je ovojio a one 2 pusta napolje i hranio pokvari se njemu neka salata i on nju pravo na djubre onako nijeih ni zatrpao a ovce dosle najele se kad sutradan one 2 umrle sta ce nije znao
imaju slike u temi melezanje sto sam postavio to mu se desilo prosle godine al je vec stado obnovio

Moje ovce trenutno uz kukuruz jedu ostatke kupusa iz moje a i komsijskih basta.. jedu ubijaju... a kupusa hvala bogu ima...

uuu,druze,i moje su se rasturale od kupusa,i to bas iz okolnih basta,nisam im davao puno,po malo,ali jedu u slast samo tako.
kod mene se sad kosi i 6a kosanja lucerke.vrlo je niska,i naravno bice jako malo mase,naravno to je normalno,kosimo je da se zimus ne bi misevi nastanili na tu parcelu,i pravili nam probleme sa lucerkom.da li valja tu lucerku davati po malo u sirovom stanju,posto nema vremenske uslove da se lepo osusi?

kod mene kad umaknu pojedu koju glavicu kupusa i svidja im se
lucerka moze sirova ali u malim dozama 1 kg od prolike po ovci dnevno

uuu,druze,i moje su se rasturale od kupusa,i to bas iz okolnih basta,nisam im davao puno,po malo,ali jedu u slast samo tako.
kod mene se sad kosi i 6a kosanja lucerke.vrlo je niska,i naravno bice jako malo mase,naravno to je normalno,kosimo je da se zimus ne bi misevi nastanili na tu parcelu,i pravili nam probleme sa lucerkom.da li valja tu lucerku davati po malo u sirovom stanju,posto nema vremenske uslove da se lepo osusi?
Baš je dobra da se daje sirova ali nevalja ako se ugrije. Ako bi mogao nekako da je rasprostreš i osušiš bila bi ti to prava hrana za jagnjiće kada stignu, za njih je najbolja peti otkos za to što je trava sitna sve pojedu

sava 21
inace smo imenjaci :) .. pravo da ti kazem i ja dajem mojima isto sitovu detelinu al kosim je rucno posto mi je tu pored kuce i isto je ostala zadnja kosevima visine mozda 20-30 cm tako da samo bacaj al naravno nemoj mnogo da se ne nadunu opasno je .. otp koliko im dajes sena preko zime od te kolicine bacis pola sirove lucerke .. nesmes mnogo kreni malo po malo videces kasnije i sam koliko im odgovara... pozz

Nazad
Vrh