Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
Imamo 1800 bala sojine slame, 600 bala kukuruzovine,22 tone rezanca, 5 tona sojine ljuspice i lomljenog zrna i treba da donesem još 3 tone lomljenog žita.
Za jagnjad je spremljeno 100 bala deteline.
Trebalo bi da bude dovoljno za 150 ovaca.

za koje vrijeme?? čini mi se puno..hehehe
ja sad dogovaram otavu..400 bala po 20 kg...
sijeno sam nabavila..velike rolo bale..a lucernu nemam..štete..svi kažu da je to najbolje

ja koristim milkivit vitaminsko mineralni premix,cena mu je 4 eura za 3 kg.u krmnu smesu ide oko 3 %,a receptura je varijabilna,u zavisnosti od raspolozivih hraniva,cak je prikazan i recept za spravljanje smese sa repinim rezancima i kukuruznom prekrupom.

Interesuje me dali se, i u kolikim kolicinama ovcama smeju davati sirovi otpadci od sojinog zrna.. mislim na ljuspice od zrna i sitno prelomljeno zrno.. dosao sam do odredjene kolicine pa me interesuje dali bi im to smeo davati i u kojoj kolicini..sirova soja je u pitanju.. pozdrav i hvala unapred ! :ppozdrav::ppozdrav::ppozdrav:

u kojoj razmeri mesas to? Ja bi je mesao sa kukuruzom,pa koliko otop da stavim?.. nisam hteo da im bacam dok ne pitam, jel ipak je sirova soja u pitanju .. nije se zezati sa tim.. znam da bi za svinje to bilo poslednje sto bi pojele.. :)

poceo sam danas da dajem ovcama silazu kukuruza nerado jedu tj nece bas .dali ima neki "trik"da pocnu da jedu?

Probaj ubaciti malo koncetrata koji dajes ili posoli malo, jbg u mene jedu kao lude. Predhodnih godina nisam koristio inokulante za silazu, ove jesam i ne vidim neku razliku, tj. i ovce i krave je normalno jedu.

---------- Poruka napisana u 17:59 ---------- Prethodna poruka je at 17:57 ----------

probaj da u silazu ubacis stocnu kredu
Stocna kreda ne popravlja ukus silaze, tj. bezukusna je tako da nista nece bolje da jedu silazu zbog krede. Kredu obavezno ubacujem u silazu zbog kalcijuma i odrzavanja acido-bazne ravnoteze.

koncentrat nisu videle u zivotu (niti ce)e sad neznam za so da li vredi da solim posto imaju onu kamenu po volji,a kreda znaci nije na odmet

kredu bato i nisam reko da popravlja ukus samo sam reko da bi bilo dobrop da je da
jer poboljsava vitaminski dodatak i lakse vare hranu

kredu bato i nisam reko da popravlja ukus samo sam reko da bi bilo dobrop da je da
jer poboljsava vitaminski dodatak i lakse vare hranu
Pa na pitanje kako da ovce pocnu da jedu silazu ti si odgovorio da ubaci stocnu kredu.
koncentrat nisu videle u zivotu (niti ce)e sad neznam za so da li vredi da solim posto imaju onu kamenu po volji,a kreda znaci nije na odmet
Obrok se sastoji iz Kabastog i koncentrovanog dela, kabasti deo je seno, silaza, senaza, a koncentrovani zrno zitarica. znaci koncentrovani deo obroka je kukuruz, jecam, zob, soja, suncokret itd. Kod tebe je koncentrovani deo obroka odpad iz industrije. Dakle pomesas taj otpad sa silazom i mislim da bih trebale bolje da jedu. Sto se tice stocne krede nije skupa a znaci puno, pogotovu za sjegnje ovce i ovce u laktaciju, zbog velikih potreba u kalcijumu. pri ishrani silazom koristi se da bi se neutralisala kiselost i sprečila pojava acidoze.

svejedno necu da zapocinjem neka prazna naglabanja
ovce hrani cime imas i cime ti se isplati pravilnici postoje ali to je vec neiplativo sta imas to im i daj:ppozdrav:

Ne razumem kakva prazna naglabanja kolega necete da zapocinjete, slobodno recite sta ne stoji u mojim postovima, zasto vam smeta sto sam vas ispravio, a vi se niste pravilno izrazili sto se tice stocne krede? Ja sam napisao post da bih pomogao kolegi @Rus 82 i stojim iza svake moje reci u mom postu da nije prazno naglabanje vec pomoc kolegi.

nisam rekao da su ti postovi prazna naglabanja bato sacuvaj Boze
neko krda ko kreda poboljsava varenje a i ovce lakse jedu barem sam tako vidio namoj nista pogresno shvatati

hvala vam ljudi sutra probavam sa otpadom i kredom.i nemojte se prepirati kako se ja nikad ne prepirem:haha:

Ovce uvek na početku nerado uzimaju silažu. Trebaće im par dana da se priviknu. Stočna kreda reguliše ph silaže to jest kiselost. Dovoljno je 0.3kg na 100kg silaže. Da bi počele da jedu dobro bi bilo preko silaže baciti malo prekrupe dok se ne naviknu. Ako je silaza sumljivog kvaliteta trebalo bi joj malo dodati minazel da nebi bilo problema jer štiti od toksina. Bar na početku.

Nazad
Vrh