sve je ok, ali ja bih odlucio jagnjad od 60 dana starosti. ne bih im stavljao koncentrat da imaju non stop vec dva puta dnevno i obavezno prvo seno pre toga. smesu samelji jer ce je bolje iskoriscavati kroz prirast , a ovce manje trose zube
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
1 bala dnevno od 15 kg.ako im bas zahvali,ja pridodam jos pola bale predveche.entuzijasta je napisao(la):ma nista, izvini ti zbog ovoga sa pilicima jbg, volim malo da se nasalim takav sam sta mogu da ok je to, a koliko ti pojede sena njih 5 na dan?
to je sasvim dovoljno ako dajes tu kolicinu svaki dan odnosno 200 gr po ovci je dovoljno pricam iz iskustva poz.yasmina je napisao(la):i mene to zanima,jer sam od pre desetak dana presla da ih hranim prekrupom,a ne znam koliko smem dnevno da im dajem.za sada im dajem od prilike kilogram ipo na njih 8.da li je to malo za dan ili mnogo ili taman?za sad su OK.gilgames je napisao(la):ja nemam iskustva hrenjenja sa prekrupom pa me interesuje koliko bi kolicinski po 1 odraslom grlu trebao davati dnevno... da se nebi nadule itd?
pozdrav svima
Mislim da je otprilike to to.Stim da u zrnu hranu ovce daleko brze jedu pa one rase koje su jace i halapljivije vise i pojedu .Pre svega tu mislim na virtenberga a negde u predhodni postovima sam video i ista zapazanja za Bergamo,pa tu nastaje razlika u uhranjenosti u kombinovanim stadima.Usvakom slucaju najbolje je da su ovce podeljene po starosti kategoriji i stadijumu u kome se nalaze a i rasno da su ujednacene.Prekrupana hrana se daleko bolje podeli po svakoj jedinki sto je takodje bitna stvar a moze u nju da se dodaju i premiksi.Ili to ili lizalice sa premiksima za ovce ,a za jagnjad je potrebno sa tritikalom kombinovati jos po nesto.Gačević je napisao(la):Kada su zatvorene u farmi mojih 23 ovce pojedu dnevno oko 3-5 bala x 15 kg. livadskog planinskog sena i dajem im svako jutro kantu metalnu od 10 kg. tritikalea koga stane oko 9 kg. u kantu.U danima kada su puštene ,ovih zimskih dana, ako je prošarao sneg, ne jedu više od 1-3 bale sena dnevno isto tako uz obavezno žito u jutro. Interesuje me da li je takav način ishrane dobar, ne meljem tritikale dajem ga u zrnu i ovcama i jagnjadima. Jagnjadima po volji, stari su od 7 - 60 dana i svi su zajedno. Ne odlučujem ih od ovaca ni dani ni noći. Imaju prolaz i prolaze u svoj deo gde ne mogu proći ovce. Voda im je dostupna 24 sata.
ja svojim ovcama polazem seno dva puta dnevno,jutro-vece,a zob - prekrupu,samo ujutru.200 gr.po odrasloj ovci.jaganjce hranim iz ruke po malo,jer jos sisaju.kasnije..imaju odvojen deo za njih u koji mogu da udju i jedu a potom se vrate majci.ne preteruj u kolicinama koncentrata i zobi,bolje vise sena.ovcar80 je napisao(la):Procitao sam ovu temu ,ali nisam nasao koliko puta na dan treba davati hranu(Seno/koncetrat)ovcama,odnosno na koliko obroka podeliti kolicinu sena.Licno ja im polazem tri puta na dan,stim sto uz jedan obrok sena im dajem zito.Da li mogu da predjem da im dajem dva puta na dan?isto me interesuje i za ishranu jagnjadi.Pozzzdrav svima.
Kolega @petrovo , ja sam totalno zbunjen ovim postom.Ako se ne varam Vi ste nas sve vreme ubedjivali kako je pramenka rentabilna izmedju ostalog i zbog toga sto za razliku od ostalih (pre svega tovnih) rasa ne konzumira koncentrovanu hranu.Petrovo je napisao(la):mi ovcama dajemo u danu koncentrat a u vece kukuruza a i sjeno je skoro uvijek pred njima kako vi hranite jagnjad