Ishrana muznih krava

Pantelija1 Javi, kako ti se pokazao Gebi koncentrat.. Mozes da uzmes i Bankom Agrar koncentrate ako je jeftiniji..
Davao sam im samo nedelju dana pa nisam mogao sa vidim razliku,ponovo sam se vratio na moj koncentrat koji pravim sam jer odložili zezanje sa toksinima do oktobra....

da li je neko koristio u ishrani ostatk (da nazovemo to slama) od semenskog konzumnog graska i semenske grahorice

E ovako: Po kvalitetu koncentrata kod mojih krava koje jedu fanglu majstorsku dnevno, na prvom mestu po kvalitetu je Gebi, drugo mesto 100 % i Delta Bankom agrar, a na trece Patent Co
Cena po kg:
Gebi 38.75,
100 % 37.50,
Delta Bankom Agrar (Premijer) 35.50,
Patent Co 29.00 dinara.
Ko moze da pravi sam koncentrate i da ne vrsi ''eksperimente'' bolje i po kravu i po dzep!

Koja bi bila gornja granica ,mislim na dnevnu proizvodnju mlijeka kod krave ,za koncentrat od 18% proteina odnosno pri kojoj dnevnoj proizvodnji treba uvesti koncentrat sa 20-22%?

To zavisi od kabastog obroka, tj da li se koristi lucerkino seno ili senaža i kog je kvaliteta i koliko se raspolaže sa njim ili nekim drugim kvalitetnim proteinskim hranivom... Ono što sam se ja susretao je negde oko 30-32 kg mleka na dan, nakon toga da bi se podmirile sve potrebe krave neophodno je uvesti koncentrat sa preko 18% sirovih proteina. I jako je bitan odnos nerazgradivog i razgradivog proteina u buragu. Ovo je jako bitan parametar, a retko ko vodi računa o njemu.

Kakva su iskustva sa Inbergovim koncentratima,konkretno me zanima MK1 crveni dzak 18% proteina?
ako je neko koristio

Sta kazete za koncentrat VZ Subotica cena po kilu 32.5 dinara 18%.Ovde nema Gebi ni 100%.Ima Jabuka,patent co i neki manje poznati po prezimenima nazvani.

Kolege,jedno pitanje za vas. Ove godine sam kuci skladistio solidnu kolicinu psenice,koju ubacujem u oko 20% u smesi koju sam spravljam za muzne krave. E sada,nailazim na razlicita razmisljanja u vezi njene upotrebe kod krava. Jedno od njih je da nitrati iz psenice dugorocno prouzrokuju razlicite zdravstvene probleme kod stoke i da je bolje da je zameni stocno brasno-mekinje. Voleo bih da cujem vasa iskustva i znanja pojedinih stocara,posebno kolega iz struke. Unapred hvala.

Ja hranim po recepturi jednog naseg clana , ja mu izdiktirao dostupna hraniva on sastavio recept i pokazalo se kao dobro....
Sad sam malo zabatalio takvu ishranu jer mesec dana kupujem kukuruz pa ne stize novca za sve ,a ne volim nikom da dugujem.
Kukuruz 51
Psenica 20
Soj.pogaca 8
Sunc.sacma 18
Premix 2.5kg

Ona ima smanjen sadržaj antinutritivnih materija, pre svega tripsin inhibitora tako da termička obrada nije neophodna sa te strane ali ja bih je preporučio zbog udela frakcija proteina u soji, jer ekstrudiranjem se povećava udeo proteina koji nisu svarljivi u buragu već se vare u sirištu, a bez ovoga nema visoke proizvodnje mleka.

Има ли неко искуства са сјенажом луцерке? Негдје сам прочитао да краве не смију много да је једу а опет негдје сам прочитао да у Аустрији имају фарме на којима се краве хране само сјенажом луцерке и дају око 6000 литара у лактацији.Шта је сад од тог тачно?! Како би требао да изгледа избалансиран оброк заснован на луцерки?

Pa ne sme sveza lucerka da se daje u vecim kolicinama a u senazi bi trebalo da izgubi ta losa dejsta..

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

За свјежу знам али и за сјенажу сам прочитао да има неких ограничења.Прегледао сам повелик број страница по нету,овај форум редовно пратим али никако да наиђем на ово што ме занима.

Ja hranim senazom lucerke,kukuruznom silazom i senazom ovsa i grahorice,suvu hranu dokle god ima senaze nedajem kravama.Za ogranicenja neznam ali nedajem nikad samo senazu lucerke uvek ima i druge kabaste hrane...........

Nazad
Vrh