Ishrana kunića peletima

Nikakav problem nije njima da se odviknu od zelenisa,kad dodje zima imaju sijeno,ovas,jecam,granule,kukuruz .. ko ima jebuke,rdakvu,repu ..sto raznovrsnije to bolje!!ali sveki prelaz treba da lagano da se primijeni!

Tacno problem je zimi u kontinentalnom dijelu , ja zivim na primorju tako da svjeze trave ima uvijek a uberem ponekad za 3 dana i treba trava da uvene malo bolja je . i nema nikakvih problema, a da nece da jedu sijeno to nije istina posto im uvece dajem sijeno sa zitom , u podne travu a ujutru zito - tj mjesavinu . ponekad po par dana im dajem samo sijeno ako nemam vremena za travu . Uglavom na konstatacije da je trava stetna kazem da nije tacno, isto tako , jabuke , tikva , sljive , smokve , kore od lubenica , sve vrste voca i povrca daju se iskoristiti bez problema , naravno uz sijeno i zitarice koje dajem i do 60 % u ishrani ,
Svako po svojim mogucnostima moze da kombinuje ishranu , ja imam basticu od 300m2 plus vocke samo za porodicnu upotrebu i nista se ne baca sve oni prerade.
Lakse je 100 puta samo hraniti na pelete i sijeno to se slazem ali mnogo su zdravi i imas manje problema sa okotima i mlecnoscu zenki to je sigurno ako im u ishranu ubacujes svjezu travu , a kvalitet mese se nemoze porediti ......

Post je spojen: [time]1298984714[/time]

Ja nisam protiv ishrane zelenom travom, mislim da im se moze davati bez problema, ali i takodje mislim da kvalitetan uzgoj kunića se ne može ostvariti bez kvalitetnog sijena. sve na stranu ali sijeno je sijeno.

Raznovrsna ishrana je najzdravija, sigurno da pelete imaju svojih mana ali imaju i prednosti.
Ako pricamo sta je najzdravije za kunice,onda bi trebali znati da je kukuruz zadnji na listi ishrane kunica,a vidim da vas dosta daje kukuruz.
Kukuruz je najteza probavljiva zitarica i trebali bi je izbjegavat ili davat u malim kolicinama.
Ja svoima dajem jedan lijp mjesecno cisto da malo zube trose.

U CG imaju samo jedne od proizvdjaca iz Niksica i cijena ja 7 e za 10 kg ( u Baru) sto je premnogo po mom misljenju .

Ja koristim pelete firme "Gebi", ja placam covjeku 10KM za jednu vrecu od 10 kg, on kaze ja njihova cijena 8KM. Zadovoljan sam do sad.

Bobane to je mnogo skupo 10kg 7 eura kod nas u Podgoricu 4,5 eura 10kg pelete su odlicne kunici ih rado jedu a sto se tice trave i svega ostalog sa tobom se bobane u potpunosto slazem i uvijek sam govorio da je trava dobra za kunice i uvijek je dajem sem zimi kada bas pada kisa mnogo ali s proljeca im dajem svakojake trave kao npr djetelinu, maslacak,grahoricu,obicnu travu sve to ima u okolini e zaboravio sam i bagrem i ostale ima ih jos mnogo vrsta uz to im dajem kriske suvog hleba, po malo peleta, voca i povrca u neograncenim kolicinama kao i sijeno i naravno smjesu zitarica jecam, ovas i zito sve po 5kg za sada su mi zecevi zdravi i u nevjerovatnoj su formi kao "topovi" su muzijaci oplodjuju zecice stoprocentno iz prvog puta tako da nema kontrolnog parenja zecice znaju da okote deset komada i da ih podignu bez ijednog gubitka mladi su debeli zdravi i sto je jos bitno sto sam zaboravio svakog mjeseca po pet dana imaju u vodi neosulfox p.I zasada da kucnem sa svojim kunicima sam jako zadovoljan.Veliki pozdrav

Pozdrav Dino,
znam a su u pg 4,5 ali u baru su toliko jer dolaze po narudzbi kada ih ja narucim posto im ne prolaze a ja kupim po 2 dzaka mjesecno pa mi se ne isplati do pg da idem za tako malu kolicinu .
Sto je tu je koriste situaciju da zarade, a sa sijenom je jos veci problem po 5 e bi placao balu da mogu kvalitetnu nabaviti u pje mnogo lakse doi do njega .
Neka robaju da ubacuju svjeze travu po malo pa ce da vide rezultate ::namigivanje::

Kod mene su cene razlicite ,Gebi od 450 do470 din Jabuka od 430 do 450 .Mada sam juce kupijo 100kg od proizvodjaca sto posto po ceni od 350 din za 10kg jedino sto nemaju granulu za kunica pa sam kupijo za jagnjad od 16% mada lepo jedu :cao:

Druze to je Srbija pa imate izbora sto se svega tice , u crnoj gori si srecan ako mozes da nadjes granule , a zob i jecam narucujes , to za bar pricam i to je sve najmanje uplo skuplje nego kod vas .

Da li neko koristi rumix-ovu hranu i sta misli o njoj?

Granula je granula, niko ne placa da ga reklamiramo to ide na PP

Nebi se slozijo da je granula granula ni pivo svako nije isto pa tako i granula neke su kvalitetnije neke manje kvalitetne ali nisu ista

Nasao sam neke granule 18% proteina za kunice dojilje, interesuje me posto covek pravi samo na kolicinu i nece da pravi ispod 300kg da li su one zdrave i da li mogu da ih jedu kunici u tovu ili su za njih bolje granule od 16%? poz

Do sada sam kunice hranijo mesavinom jecma kukuruza suncokreta i zobi stim sto je jecam tu 80%, sad nema jecma u prodaji , granula za kunice nema i nikad ih niko nije ni nabavjao kod mene u Uzicu jer bi ja bijo jedini kupac . Sta mislite dali je lose davati kunicima granule za Jagnjad i jarad u porastu i tovu , to je nesto sto uvek imam da nabavim mada je cena 42 din. kg.

Nista lose im se nece desiti, samo pitaj vlasnike poljo apoteka da kada prave trebovanja poruce tebi neku kolicinu recimo 10-ak dzaka za kunice nemas sta da izgubis.

E pa sad mi je jos manje jasno sta mi je ciniti , ovaj predlog od sos je dobar pokusacu Hvala!

Nazad
Vrh