Ovako koristio sam peletirane lucerke ali peleti su bile veci sa dijametar od 1 cm , sta je mnogo. Idealni peleti su sa dijametar 2-3 mm. Sta se tice do lucerka to je fin nacin za ishranu kunica, ali zapazuj soodnos zitarice sa lucerke . Ja sam davao lucerkine palete pomesani sa jacmen , soja, soncogled , so , kukuruz i vitaminski premiks. Koristio am tako neko godna dana pa sam zeznuo stvar.... U smislu pojavilo mi se dijarea (proliv) od ne izbalansiran obrok. Sad dajem pelete koji imaju sve i plus lucerke.
Ne hocu da te razocaram ali kod meni problem se javio od razloga da paleti su bile velike , pa znas kunic prvo pojede zitarica a pokasno trudi se da pojede lucerka posto e velika. Probao sam da prelomim peleti koristeci mlin sa krupnim sito ali bilo je mnogo prasina. Pa sam prekinuo.
Sad kako sto sam pisao koristim palete sa dijametar od 3 mm. oni imaju sve:
lucerke, soja, jacmen, kukuruz, so, premiks, soncogledovo kuspe i obavezno uvecer dajem lucerka. pisi kakve su peleti , koj dijametar i kakve boje. Ako su zeleni i kad i prelomis opazi se dobro steblo i lisce lucerke onda su dobre. A ako imaju kafejavu boju onda se losi i su uradjeni od slaba lucerka.
Pisi
Post je spojen: [time]1285227846[/time]
Za brzeg rasta ne bi rekao ali pomaze oko skrativanje vreme ishrane i namaluvanje na rastur na detelina. Znas ako hranis sa detelina i kafezi ti se zicani onda imas rastur, posto ako ubacis suvise detelina onda kunic pojede samo lisce i grane odbaci.