Ishrana kunića peletima

jesam ga koristio, sada ne ali ranije jesam i nema razlike u prirastu ali je bolje sa njim nego bez ikakvog, ranije se tesko nalazio za kunice pa sam koristio njega i mesao sa domacom hranom ili cist kako kad.

moze za kunice su 15 ili 16 posto te su malo jace, hrani i uzivaj pa javi kao napreduju za ove koji nisu hranili i nisu probali.

pozdrav kunićari :cao:
da li je netko koristio peletiranu djetelinu (mogao bih je naručiti) i kakva su iskustva s njom, da li bi pomogla kod bržeg rasta kunića
:ppozdrav:

Ovako koristio sam peletirane lucerke ali peleti su bile veci sa dijametar od 1 cm , sta je mnogo. Idealni peleti su sa dijametar 2-3 mm. Sta se tice do lucerka to je fin nacin za ishranu kunica, ali zapazuj soodnos zitarice sa lucerke . Ja sam davao lucerkine palete pomesani sa jacmen , soja, soncogled , so , kukuruz i vitaminski premiks. Koristio am tako neko godna dana pa sam zeznuo stvar.... U smislu pojavilo mi se dijarea (proliv) od ne izbalansiran obrok. Sad dajem pelete koji imaju sve i plus lucerke.

Ne hocu da te razocaram ali kod meni problem se javio od razloga da paleti su bile velike , pa znas kunic prvo pojede zitarica a pokasno trudi se da pojede lucerka posto e velika. Probao sam da prelomim peleti koristeci mlin sa krupnim sito ali bilo je mnogo prasina. Pa sam prekinuo.
Sad kako sto sam pisao koristim palete sa dijametar od 3 mm. oni imaju sve:
lucerke, soja, jacmen, kukuruz, so, premiks, soncogledovo kuspe i obavezno uvecer dajem lucerka. pisi kakve su peleti , koj dijametar i kakve boje. Ako su zeleni i kad i prelomis opazi se dobro steblo i lisce lucerke onda su dobre. A ako imaju kafejavu boju onda se losi i su uradjeni od slaba lucerka.
Pisi
Post je spojen: [time]1285227846[/time]
Za brzeg rasta ne bi rekao ali pomaze oko skrativanje vreme ishrane i namaluvanje na rastur na detelina. Znas ako hranis sa detelina i kafezi ti se zicani onda imas rastur, posto ako ubacis suvise detelina onda kunic pojede samo lisce i grane odbaci.

@ frki

ideja ti nije loša! treba pogledati sastav peleta pa kombinirati s ostalom hranom.uzmeš za početak manju količinu pa jedne hraniš na uobičajeni način a druge tom novom "smjesom",izvažeš i njih i hranu i vidiš računicu(pola legla jednom -pola drugom hranom)
i ja sam o tome razmišljo samo neznam hoće li jesti sjeno uz to radi trošenja zubi a možda nebi bilo loše i dodati muvisela!?
javi nam rezultate ::namigivanje:: :ppozdrav:

Gotova peletirana hrana za tov kunica koju koristim zajedno sa mojim kolegama je izvanredna, koristimo je za ishranu Panonskih belih kunica i u odnosu na ostale ova se pokazala kao najbolja do sada

fulika je napisao(la):
Gotova peletirana hrana za tov kunica koju koristim zajedno sa mojim kolegama je izvanredna, koristimo je za ishranu Panonskih belih kunica i u odnosu na ostale ova se pokazala kao najbolja do sada
aj posalji i meni na pp koje su to granule.

Da li ima neko da mi kaze koje zitarice da izmijesam da bih sam napravio smjesu za kunice koji nisu za tov to su lavlje glave

dino
I sa dvije vrste žitarica i plus sjeno kunići će živjeti i pomalo rasti ali će više sličiti na lavlje repove nego na lavlje glave :haha:
za tov ili ne isto ti je,dok su mladi treba im davati što kvalitetniju hranu.granule su najbolje jer sadrže sve, i minerale i bjelančevine i skoro sve vitamine (ostatak vitamina dobiju iz sjena,povrća,zelene trave)a možeš mješati granule sa ječmom i zobi(ovas)3/3/3
a odraslima isto to samo ograničavaš obrok.
a ako imaš vremena napretek kao ja :haha: :haha: :udri: :spavam: ::namigivanje:: imaš na netu nutritivni sastav žitrica i uspoređuješ količine proteina, vitamina,masti a sa mineralima je malo teže za neupućene.
na vreći granula postoji deklaracija,sastav svega nečega,ali fora je što piše minimalno toliko toga i maxsimalno % ovoga,
razne vrste žitarica i otpada od žitarica pojačano suncokretovom a posebno sojinom sačmom radi proteina(sojina sačma i preko 46% proteina) i pretpostave da kukuruz,zob ,pšenica i ječam imaju otprilike prosjek 10% proteina(a može biti od 6 do 13% :sta: )
i upitni dodatak nekih minerala.
dobro je jedino to što je ta hrana peletirana(nemože svako da ima stroj za peletiranje -a to bi bilo idealno)
:ppozdrav: :ppozdrav:

Hvala vam zeco puno mnogo ste mi pomogli ja cu potraziti tu granulu i to sve pa cu im izmijeshati jer imam problem ja im dosad nisam davao pelete nego samo ponekad zito pa mi j podloga bila kvasna jer mi dno nije od mreze ali sada planiram da napravim novi zecarnik tako da ce imati mjesto za spavanje i mjsto gdje ce provesti ostatak dana.peto1 mnogo ste me nasmijali sa ovim kunici visokoletaci ja sam neiskusan u svemu ovome pa sam mislio da te granule mogu jesti jer su one od zitarica tako da cu vishe u ovom forumu postavljati pitanja i traziti predloge nego shto cu odgovarati.Veliki pozdrav od dina :cao: :cao:

@ dino

Nemoj se ljutiti malo da razbijemo monotoniju. Granula se i pravi za posebnu namenu, da nema razlike onda bi pravili samo jednu vrstu za sve i ne bi trebo da trazis za koke nosilj ili kunice, ovce ili druge zivotinje. :ppozdrav: :cao:

Ja sam im napravio smesu od jecma ovsa i zita svega po 5 kg i izmijesao dovoljno mi je to jer ne drzim mnogo kunica i kupio sam im granulu posebno da im dajem :D :D :D

Jeli neko koristi granule od farm comerc ja sam ih sad kupio i bas nesto nece da ih jedu

Nazad
Vrh