Inovacije na IMT traktorima

Danas bio kod prijatelja da mu nesto pomognem.. Isteramo mi 560 iz garaze i on jednom zakoci i kraj!!!!!! Desni tocak vise nece da mrdne!!! Napred moze ali uz jako veliki gas cak i prvom brzinom samo par metara!! A unazad ni milimetar... Pokusavali smo da ga odblokiramo (trebao nam traktor) pa smo odvili i cev za ulje i onu cevcicu sto se odvrce prilikom izbacivanja vazduha i nista!! Ima li neke pomoci tu ili mora da se rastura???? Sta tu moze da bude problem?? Ima li neko sliku na kojoj bi mogao da vidim sta tu nije uredu... Nikad do sad nisam radio kocnice na 560... Ako neko ima neku sliku na kojoj je traktor rasturen da vidim redosled skidanja i sastavljanja... Unapred hvala...

- - - - - - - - - -

JA se stvarno izvinjavam nesto sam se zbrzio i postavio poruku na pogresno mesto... Molio bi moderatore da izbrisu poruku... Izvinjavam se jos jednom greska nije bila namerna... :ppozdrav:

ciro jedini nacin da ga trenutno odblokiras je da sipas vodu odozgo a sto se tice ostalog mora se skidati i raditi kompletan remont i ciscenje od rdje a glavni problem je zato sto zastitne gume popuste posle nekog vremena i onda udje prasina i kondenzuje i stvara rdju koja zapekne uradio sam servis kocnica na mom 560 pre 10 godina i jos uvek rade besprekorno jedino sto sam glavne kocione cilindre stavio od zetora i na 4 godine zamenim zastitne gume i nikad nije blokirao a koci super
i na ovaj nacin odradio 10tak traktora i rade bez problema

Мени је мајстор пре пар дана радо кочнице на ИМТ 560, исти проблем је био и код мене..
Скидао је целе "чизме" , заменио куглице 10 ком, гумице на цилиндрима и што је важно обрадио оне дискове јер су углавном увек криви.
Кочи супер.

i ja diskove obavezno obradjujem ali posle ciscenja pakovanja i premera jer ostavljam odredjenu toleranciju zbog blokiranja

JovanG @ samo pazi da ti zastitne gume budu uvek cele i nema problema

ciro jedini nacin da ga trenutno odblokiras je da sipas vodu odozgo a sto se tice ostalog mora se skidati i raditi kompletan remont i ciscenje od rdje a glavni problem je zato sto zastitne gume popuste posle nekog vremena i onda udje prasina i kondenzuje i stvara rdju koja zapekne uradio sam servis kocnica na mom 560 pre 10 godina i jos uvek rade besprekorno jedino sto sam glavne kocione cilindre stavio od zetora i na 4 godine zamenim zastitne gume i nikad nije blokirao a koci super
i na ovaj nacin odradio 10tak traktora i rade bez problema[/QUOTE]

mislim da nekome moze pomoci jer su razdvojeni a i kvalitetniji su

Ako ste malo bolje pogledali novi 539S vidjet ćete da taj traktor nema puno veze sa klasičnim 539. Vidjet ćete da je zadnji kraj od 540-542-549 i ima onaj jači prednji most i iza 12.4 gume.
U konačnici bi ja rekao da je to 549 bez prednje vuče sa slabijim motorom, odnosno M33 motorom i ništa više, samim time naravno da ima bolje zadihtovanu kabinu odpozadi i drugačije rešen pod kabine!

juče nastavak radova
malo ojačano i ofarbano

konačno sam uspeo da rešim i kočnice.ipak mi se nije svidjao položaj pedala pa sam malo prepravio kutije i sada je sasvim ok.iznenadio sam se kočenjem jer je pedala mekana a koči lakše nego putnički auto,bukvalno rukom se može kočiti.napravio sam dobar prekret i ima dobru polugu i duži hod pedale nego pre.još uvek tražim ove gume-obloge ovi iz jusela mi poslali samo jednu a ja tražio 3.

ovo je prelaz sa starih poluga na nove koga interesuje.ovo je trebalo da bude privremeno rešenje jer planiram da ubacim polugice sa sponama.imam već stabilizatore od fiata samo da se skrate.mada i ovo radi samo da zamenim šrafove da ubacim tvrdje imbuse

za vikend patosiranje, blokada i ručna da se odrade.nožni gas je sinoć vraćen na mesto

I 558 ce da bobije ravan pod!!! Odvojen od menjaca... Jedva cekam da vidim zavrsetak radova... To je stvarno mukotrpan posao i nije posao koji mozes nekom naplatiti samo ako radis za sebe... Svaka cast jos jednom... :bravo:

Ma kakvo naplaćivanje par puta sam hteo da razlupam sve kad nesto nemogu da uklopim,nije to čista mehanika.dobro sad bi drugi odradio mnogo lakse i brze jer sad imam merke i znam sta i kako
sad sam ga priterao baš do kraja.nisam nabavio još uvek pločevinu nema po otpadima trenutno i ono sto ima je skupo kao da je od titanijuma.traže 120din/kg izaslo bi me kao cela prepravka do sada pa i skuplje.sutra idem do Vulkana u Nišu imaju one gumene ploče rebraste raznih šara pa da se kompletira
zeznuo sam se samo kad sam naručivao ove papučice sa otpada trebao sam i komplet poluge blokade da naručim od 560 i zaboravio sam da na papuče namontiram mehanizam za spajanje kočnica

E sad sledeci zadatak ti je da izvedes rucicu menjaca sa strane a reduktor da prebacis na vazduh i da ti bude na jednom dugmetu menjaca sa strane... I kad hoces da prebacis u sporu samo kliknes dugme a vazduh prebaci... Isto tako bi uradio i blokadu... :osmeh: Ima na internetu negde sam video to sve... Mislim na rucicu menjaca sa strane i reduktor na vazduh... To je vrhunac prepravke ja mislim... :bravo:

E sad sledeci zadatak ti je da izvedes rucicu menjaca sa strane

to sam mu i ja htio napisati ali sam mislio bolje da držim "jezik za zubima" jer će me stjerati u MP3. :osmeh: Sve u svemu za ovo što je zasad urađeno svaka ti čast i na urađenom poslu a još više na volji.::super::

Svaka mu cast stvarno... Zavidim nu na vremenu i volji.... Ali kad bi uspeo i to da odradi pa to bi bila traktorcina stvarno... :bravo:

ma kad ga uradim ima da bude pravi fuler sa polovljenjem brzina:bravo:ali to dogodine potrošio sam živce za ovu:haha:.šalim se biće biće, svaka ideja dobrodosla.ovo za pneumatsko uključivanje blokade će biti najpre vidjao sam na par traktora odradjeno i lepo radi.možda jedino još podignem komande hidraulika gore na blatodran posto mi jedan kvadrant zvrji tamo slobodan u šupi.i hteo sam da uradim merač nivoa goriva al me sad strah ima nekih pregrada po rezervoaru neznam gde da bušim
za sada ide ovako jer mi celo leto prodje a šljive stigle da se beru treba za rakiju spremati.

Kod mene su te pregrade izbacene na 558. Kao, sluzi da se ne bi zapljuskivalo naglo gorivo al od toga slaba vajda. Nema razlike. Bitno je samo da imas dobru gumicu na cepu od rezervoara.

Siniša imaš pp za ove gume ::super::

napredovalo se malo i za vikend.uspeo sam da odradim i blokadu gore kao na ovim novijim samo sam iskoristio staru pedalu kvačila lepo je ispalo. odradio sam spajanje pedala i uštelovao da koče idealno ravnomerno.koliko ce tako videćemo.i naravno ručna od zastave ubačena sa desne strane skroz do krila da ne smeta i radi radnju odlično preko nekih poluga i spona sam povezao isto kao i pre kad povučem ručnu pedale padaju ali lepo radi moze i nogom da se pomogne.
nemam slike ništa nisam slikao, još nisam postavio gumu na pod ali sam vrlo blizu završetka ovog projekta.kad bude javim se sa izveštajem

nisam vodio evidenciju ali sve ukupno me je koštalo oko 30-40e ali sam zaista svu moguću gvoždjuriju iskoristio koju sam imao oko kuće.platio sam samo ove poluge od 560, gumu za pod, malo šrafova i eletrode i ploče za brusilicu.e sad koliko sam sati proveo u radu to neznam

Mala inovacija na kocenju na 533:

2zi3h1w.jpg

jb2pv6.jpg

Tek sam sad kad sam premeravao produzenje, video da gledano otpozadi leva poluga na kocionoj osovini ima manji krak, valjda zato sto je na desnoj kocnici prikacen mehanizam za vazduh, koji sam izbacio i vezao direktno, pa sam se cudio sto mi levi tocak koci slabije, a to je bilo bas zbog manjeg kraka, sada koce podjednako i naravno lakse zbog veceg kraka, mozda sam mogao da pustim jos malo duze ali me bilo strah da necu imati dovoljan hod na pedalama za maksimalno kocenje.

pa veća poluga bolji prekret i odmah lakše kočenje.našteluješ samo gurtne da budu na minimalnom zazoru i koči super.

zaboravio sam da spomenem da na 558 isto ovako možete pojačati efekat kočenja i umekšati kočnicu još prostije.napred na kraku poluge gde se kači ona stelujuća šipka zamenite mesta opruzi i šipci tako da šipka bude na gornjoj rupi a opruga na donjoj.i skratiti šipku uvrtanjem prema potrebi.dobija se mekša kočnica,ima duži hod i veću silu jer je poluga kraća. proverenio koči bolje. nemam sad sliku ali kod svih koje sam ja video šipka je bila u donjoj rupi kočnica je tvrdja i ima hod jedva 5cm

Nazad
Vrh