Industrijska paprika

Plodovi rastu,
P7070035.JPG

kiraj daj reci sa čim održavaš papriku da je tako čista od korova.

Predprošle godine bila pšenica pa prskano totalom,prošle godine kukuruz ,mislim da je rađeno acetohlor pre nicanja + calisto posle nicanja.Ove godine pre setve treflan , +3 x špartanje + 2,5 puta kopanje (2x redovno i jednom pretrčali što je ostalo)

kiraj koja koncentracija treflana jel to ne zaustavi i papriku kod nas se radi smo totalom pre nicanja i onda sve samo tupanjcem i motikanom

Treflana kod nas više nema barem ove i prošle godine. Prije smo koristili razu ali ni nje više nema.

Ljudi jel vi koristite Gamit ili Rampu posle nicanja paprike, kod nas se to masovno koristi i daje dobre rezultate. Kopamo je prvi put pred zetvu psenice.

kiraj koja koncentracija treflana jel to ne zaustavi i papriku kod nas se radi smo totalom pre nicanja i onda sve samo tupanjcem i motikanom
0,9 l/kj .Nisam primetio da je zaustavio papriku.
Mislim da će i kod nas prestati upotreba treflana.
U zavisnosti od zakorovljenosti idemo po potrebi sa totalom pre nicanja paprike.
Gamit nisam koristio ali video sam da ga koriste.Dobar je za sitne korove ali ako je u pitanju čičak ,samonikli suncokret ...,tada samo zaustavi korove koji se kasnije regenerišu ako ih motika ne skine.

Hibrid badrog f1 neprekidnog rasta bledozelenih,
visećih, pikantno ljutih, ukusnih, širokih,
krupnih i pravilnih plodova u obliku
produžene kupe, težine od 100-130 g.
U tehnološkoj zrelosti zelenkastobele,
u fiziološkoj zrelosti crvene boje.
Raspolaže sa jakim sistemom korena
i grana, dobro podnosi stresove, hladnoću.
Slabo je osetljiv na nedostatak svetlosti pa
u zimskom periodu veoma dobro zameće
plodove. Plodovi ni pred kraj proizvodnje
ne postaju sitni. Pogodan je za proizvodnju
u zaštićenom prostoru i na otvorenom.
Najuspešnije se proizvodi uz vezivanje sa
orezivanjem na jednu granu ili bez orezivanja
u špaliru. Tokom cele godine može da
se proizvodi u zatvorenom prostoru i na
otvorenom. U zimskoj se sadi 4-4,5
u prolećnoj 5-5,5, a u kasnoj proizvodnji
6-6,5 biljaka/m2.
Plodovi su ekstra veličine i imaju visoki
sjaj i dobro podnose transport i držanje . a na drugoj slici je slonovo uvo

Poslednja izmena:
Pozdrav kolege,
Da li neko ima problema sa bakterioznom plamenjačom...ako ima čime prskate?!...ovo vreme je katastrofa-raj za bakterioze...nadam se da večeras neće biti kiše pa da se može prskati - zadnj voz, baš je dobro zahvatilo...

Negde sam čuo ili pročitao,ako se javi bakteriozna plemenjača ,pozdravi se sa proizvodnjom paprike na tim parcelama, bar neko vreme .Ako grešim ,ispraviće me član macosd.

Pozdrav kolege,
Da li neko ima problema sa bakterioznom plamenjačom...ako ima čime prskate?!...ovo vreme je katastrofa-raj za bakterioze...nadam se da večeras neće biti kiše pa da se može prskati - zadnj voz, baš je dobro zahvatilo...
.....Kako se manifestuje ta bakterioza?
2s0cx14.jpg
2rd893s.jpg
da li je ovo mozda to, ili vec sta je?hvala!

Poslednja izmena:
Guglao sam ali nigde nisam našao termin "bakteriozna plamenjača".
Ili plamenjača ili bakterioza.
Bakteriozu sam viđao na sopstvenim parcelama ali plamenjaču još nisam primetio.
Ovo je klasična bakterioza lista

Pozdrav kolege,

Kao što sam već i napomenuo agronom mi je konstatovao bakterioznu plamenjaču...navodno je iz semena...pola parcela mi je Palotas paprika, a pola Meteorit-Martonoš i tu se pojavila bolest: prvo žutenje listova i opadanje grančica sa tek zametnutom paprikom..i posle se proširilo po celoj parceli, ali ne na svaku papriku, otprilike 60%...Tretirana je pre četiri dana Funguranom 1.5kg/kj + Ditan 0.6 kg/kj, a sinoć je bio jak pljusak i još uvek pada kiša, pa ako prestane i malo se prosuši večer bih opet prskao, ali samo sa bakrom...

Razmatrao sam i opciju prskanja sa Streptomicinom, ali karenca mu je 60 dana i prilikom upotrebe mlevene paprike u mesu fitotoksičnim pregledom bi bio prisutan makar i u tragovima, što je naravno zabranjeno....većina obolelih listova je opala, i nadam se da će se izvući...kroz kpk prihranjujem sa 24-8-16 4kg i AN-a 4 kg nedeljno, dok su paprike bile male prihranio sam i sa 10-tak kg kalcijum nitrata...Pomagajte ljudi,a ko neko ima neki savet....kolega zis je spomenuo tretiranje rastvorom belog luka, možda da probam sa tim pre prskanja sa bakrom....

Na slikama, koje ću postaviti, ćete videti da ima samo četiri-pet paprika po biljci, što je ipak mali prinos...ne znam da li će uspeti da izgura još jedno branje s obzirom da je na foliji?!

Folijarno i kroz kpk sam prihranjivao sa dve vrste biođubriva, i moguće da je tu paprika dobila bakteriozu?!

Svaki vaš savet je dobrodošao i mnogo bi mi pomogao...hvala unapred

Nazad
Vrh