IMT

Kod mene se ta pločica zajela malo.
I na balansnoj šalica deformirala.
 
Na 560 kad zaverglam i pustim kljuc anlaser zalepi i nastavi da vrti dok se ne skine klema sa akumulatora, gde je problem, bravica, automat anlasera, namotaji...
 
Automat verovatno a moze i bravica biti.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Skidao danas automat, cistio ga, malo sam i finom smirglom prosao, opruga radi lepo. Predpostavljao sam da je on ali sam za svaki slucaj hteo da pitam, uzeću novi svakako. Sta se njemu desi kad pocne da lepi?
 
Dakle nije bravica. Atomat. Moguće povratna opruga da je pukla ... ne znam da li kontakti mogu baš tako jako da zalepe? Možda i masan od ulja... Skidaj ga u svakom slučaj pa pogledaj ... Mislim ako radiš te stvari sam.

Šta jel znaš šta tačno?
Neznam kad smo ga zamjenili prestalo.
539 upali i vrti alanser dok ne ugasi skoro izgorio.
 
Zavari se lako,ali koliko kvalitetno to je vec pitanje. Ova je vec bila napukla i kod strugara nosena na varenje pa je danas cepnula skroz.
 
Ja sa varenjem sam na ''Vi'', ali sam uspio isto mjesto na poteznici da zavarim komsiji prije nekih 10-12 godina, i eno drzi i dan danas. Ubacio sam sa donje strane firkant 10x10, od nosaca tokarskog noza, i ovo ostalo redovno povario.
 
Danas razbacivali vještak, otac sa 539 nosio rasipač a ja ga sa Zetorom pratio rotodrljačom. Na fergi se neki vrag pokvario i nema struje nigdje, ni na kontaktu, ne radi nijedna sijalica. Rotacija koja je spojne direktno na akomulator radi normalno ali ništa drugo. Maloprije smo stigli kući pa sam ga parkirao i ugasio, ne daje nikakve znake života više, nema kontakta, bravice ne reaguju. Rotacija i dalje radi. Sutra to rano moram srediti jer treba da sijem kukuruz. Šta bi moglo da budee zna li neko, gdje da gledam?
 
Nazad
Vrh