IMT

Ivane nisam siguran da takva opcija postoji u ponudi što se tiče tih Turskih setova za ugradnju.Aludirao sam na sistem koji fabrički nose 539 P i 549 modeli traktora, jeste skupa varijanta ali mnogo praktičnija.
Marko nisam dobro napisao.Trebala bi da trpi najviše kada je skroz uvučena tj.tada je najjača.

To je onda neko polu rješenje, jer opet sve od volana ostaje
 
Samo full hidro i gotovo!!!
Za 10000h jednom radjen klip i jednom orbitrol
Dan danas kao prvi dan radi!!!
Uvek ATF ulje sipano


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ja sam naručio i napravili mi po meri i rermički obradili mislim pazova indjija tako nešto, uzimam kod njih za prikolice i traktore i fer su!!!!
Javi se u mesenger


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ja sam tu narucio. Kvalitet je 10.9. Na dva je taj deo bez navoja kraci a na dva duzi. Koji treba da idu na prednje rupe (kod kardana) a koji nazad?
 
Uvek stavljam srafove 10.9 kad nadjem, prinudno resenje 8.8.
Na Ursusovim trubama bili 8.8 ili cak jos losiji, sve pobacao i stavio 10.9, od tad nemam problema!


Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
U imt 560 u hidrovolan sipam atf.. sta sipati u 577 hidro.. ipak je ovo zupcasta pumpa a tamo krilna.. pa neznam mozda motorno?
 
Dal neko zna da li se na 539 moze staviti ac pumpa od zmaja ili 577 da izbegnem taloznu solju i curenje,dal je ista duzina i ugao poluge koja pogoni pumpu
Ja sam na oba traktora napravio casice od aluminijuma, sa tim da sam ovu gornju povrsinu sto nalijeze na gumicu obradio tako da ima dva kanalica a izmedju dva ostra brijega. Tako funkcionise jedno 7-8 godina i vise na tom spoju nema da vlazi, a ne da kapa.
 
Nazad
Vrh