IMT

Bobo moj drugar je usporio menjac na 5106 bas cu da ga pitam gde je odradio to... Zasto usporavas menjac sta se desilo sa menjacom??? nece vise da slusa ili neces vise da ores u 4-toj spori????

Jednostavno sam obisao dosta vlasnika tih traktora koji s njima rade puno vise zemlje i svi muce muke s reduktorima zbog oranja u sporim brzinama a koji oru u 1. direktnoj s 5136, kod njih se raspada diferencijal i mjenjac se jako grije. Puno ljudi stavlja sporiji konusno-tanjurasti par pa je traktor sporiji na njivi ali i sporiji na cesti sto opet nije rjesenje kud je i ovako spor jos ga usporavati. Rjesenje se nalazi u usporavanju mjenjaca zamjenom ulaznog para zupcanika. tad 5106 moze orati u 1. direktnoj, kao i svaki drugi IMT, nema vise grijanja mjenjaca, posto je traktor sporiji a mjenjac samim time rasterecen, nema vise kvarova na reduktoru posto se reduktor ne koristi u teskim poslovima i samim tim se produljuje vjek trajanja mjenjaca.

Ja sam bio zestoki protivnik ovog prepravljanja ali eto, odlucio sam nakon mnogo razgovora s ludim da bi zbilaj valjalo usporiti mjenjac pa da mirnije spavam ;)

Vec sam napisao, traktor je kupljen vrlo zapusten i u jadnom stanju. kod mene je radio dvije sezone bez kvara i dosao je red na remont prednjeg kraja koji se sad upravo i radi, kad se to slozi, pregledat cu mu hidraulik i kad uhvatim vremena treba pregledati i mjenjac. Kad se sve mehanicke poteskoce rjese, vjerujem da cu ici i na vajski izgled pa cu ga mozda i ofarbati ali o tom potom. Najprije se mora zaraditi za remont mjenjaca i za farbu pa cemo to i odraditi...

I moj prijatelj je usporio menjac a 5 je ostala direktna... Sad sa njim ore sa prvom to je odradio pre dve godine ceo menjac i za sad ide dobro...

Bobo, moze koja slika Brene u fazi remonta?
kod nas u okruzenu znam za samo jednu Brenu. Ona radi u sumi, a kupljena je za male pare sa nekim kvarom na menjacu. Posto nikad nisam pricao sa vlasnikom, ne znam sta je radjeno, ali sam je cesto vidjao sa sumskom tandemkom i u transportu. Iskreno, zanimljive su mi Brene, ali i one velike Rakovice, a s obzirom koliko zemlje trenutno radim, sumljam da ce ikad uci u moje dvoriste neki takav stroj:ppozdrav:

Kod Brene je fabricki odnos pogonskog i gonjenom zupcanika ulaznog para 37/32 ako se ne varam a kada se usporava onda se koristi kontra odnos 32/37 i problem je resen. Tacno je da 5. brzina ostaje jer je direktna sto znaci da se brzina u transportu ne menja.

da li je iko ikada video ovaj traktor u akciji?
Kod nas ih je imala S.Kovacevic zadruga i sluzili su za cupanje metlica ali im se nisu najbolje pokazali jer cupac nije imao plivajuci hod nego je cupao sve na jednu meru pa je negde kidao i klip,a negde promasiva i prodati su svi bili za budzasto ljudi skidali te nastavke i bacali ih u otpad!

- - - - - - - - - -

Polako se blizi vrijeme servisa mjenjaca na Breni i po savjetima mnogih forumasa zelim mjenjac usporiti zamjenom ulaznog para zupcanika koji pogone mjenjac. Bilo je price o tome da ako sad gornji ima 28 a donji 38 zuba da se moraju ubaciti zupcanici iz sumskih (zutih) traktora koji imaju obrnut broj zuba, znaci gore 38 a dolje 28 i da se tu dobije usporen komplet mjenjac osim 5. brzine koja je direktna i da tako dobijam na 5106 prvu brzinu direktnu za oranje da se izbjegne koristenje reduktora.

Broj zuba je napisan bez veze, ne znam sta je unutra i sta se mjenja da se usporava pa ako itko zna gdje nabaviti te zupcanike i koji je ispravan broj zubi na njima da kazem rodbini u Srbiji da mi to nabave ili ako ja budem isao da znam gdje da trazim tako sta. Pricali su mi da neki Uremović u Zemunu drzi sve zive i nezive djelove za IMT i da on ima te zupcanike za usporavanje mjenjaca. Nemam nikakvog iskustva s ovim a volio bih i cuti iz prve ruke od nekoga tko je na ovaj nacin usporavao mjenjac i gdje je nabavljao taj par zupcanika.

Trenutno je traktor raskopan s prednje strane i radi se remont koljevke, prednjag trapa, vodna pumpa bila na remontu i danas namontirana, prebrtvljeni dekli na razvodu motora i na podizacima ventila gdje je curjelo ulje, hladnjak vode je takodjer na remontu kao i cilindar volana. Kad se ovo sklopi ide pregledavanje hidraulika a preko zime se nadam da cu stici i mjenjac skinuti i njega odraditi kako treba pa zato sad pitam da "iz daljeg" pocnem prikupljati djelove kad dodje na red da vecina bude spremna.
Slikacu ti zupcanike ja sam ih menjao,a kupio sam drugi par u MD-Komercu Beograd!

- - - - - - - - - -

Jel bio onda mogao samo da zamenis mesta zupcanicima? :osmeh: ako pasu na oba vratila.
U principu tako i ispada da se zamene mesta donji gore,a gornji dole,ali mehanicki nemoze jer je jedna osovina deblja od druge!

Menjac 558,kad vec skeniram za jednog uvazenog clana da postavim i ovde,nekom ce da zatreba:osmeh:
2uqzmvd.jpg

2emd3k2.jpg

2r6jkuq.jpg

Ja sam vec jednom postavljao pitanje u vezi mog problema sa imt 577 i nemogu da verujem da niko nemoze da mi pomogne da ga resim a evo o cemu se radi:
Vrlo cesto mi se desava da prilikom prebacivanja u rikverc ili drugu brzinu iskoci reduktor(mala rucica) u ler tad moram ponovit kvacilo i vratit ga sto mi jako smeta,da li neko zna sta je uzrok ovoj pojavi jedan majstor mi rece da moze biti do planetarca a opet drugi da je neki stift spao neznam ni ja odakle sve u svemu,prva opcija mi je jako skupa a za drugu i neznam o cemu se radi,hajmo sad valjda cu imat vise srece da se neko javi

Znaci mora se skidat poklopac menjaca,mislio sam da se moze vidjet kad se skine poklopac hidraulika(neko mi rece) a taj mi se problem javio ubrzo po kupovini traktora,novog

Bobo, moze koja slika Brene u fazi remonta?
kod nas u okruzenu znam za samo jednu Brenu. Ona radi u sumi, a kupljena je za male pare sa nekim kvarom na menjacu. Posto nikad nisam pricao sa vlasnikom, ne znam sta je radjeno, ali sam je cesto vidjao sa sumskom tandemkom i u transportu. Iskreno, zanimljive su mi Brene, ali i one velike Rakovice, a s obzirom koliko zemlje trenutno radim, sumljam da ce ikad uci u moje dvoriste neki takav stroj:ppozdrav:

Na zalost, ne moze. novi mobitel sam zdrobio kad smo odvajali prednji trap od traktora i sad koristin stari, izgrebani na koji se jedva ista cuje a on bez memorijske kartice nece slikati. I ja sam htio slikati sebi za uspomenu a nemam ni digitalni aparat, sve sam ih podijelio. Pokusat cu se nekako snaci ali ne garantiram nista..

Kod Brene je fabricki odnos pogonskog i gonjenom zupcanika ulaznog para 37/32 ako se ne varam a kada se usporava onda se koristi kontra odnos 32/37 i problem je resen. Tacno je da 5. brzina ostaje jer je direktna sto znaci da se brzina u transportu ne menja.

Znaci da sam dobro razumio da se zupcanicima "mjenjaju mjesta". Ipak nesto ostaje u ovoj supljoj glavi ;)

Slikacu ti zupcanike ja sam ih menjao,a kupio sam drugi par u MD-Komercu Beograd!

Eto, svaka cast na pomoci. Eto i ti potvrdjujes da ide isti broj zuba samo na druge zupcanike. Kad dodje vrijeme da kupim te zupcanike i ostale djelove za mjenjac, opet cu ja gnjaviti u ovoj temi kako da prepoznam dobru robu i gdje da kupujem. Svi mi preporucaju tu trgovinu u Zemunu i gotovo je sigurno da cu tamo i ici.

Inace, Na breni je do sad rijeseno: hladnjak danas dosao s ciscenja i remonta (malo curio), jucer namontirana vodna pumpa koja je takodjer bila na remontu, cilindar volana je jos uvijek kod majstora a za koljevku moram cekati reda posto je majstor koji ju moze odraditi u guzvi. U planu je jos ocistiti hladnjake ulja, zamjeniti crijeva za vodu koja su dotrajala, zamjeniti elektricni davac temperature mehanickim i tako jos par sitnica. Kad koljevka dodje s remonta vjerujem da ce do tad sve drugo biti odradjeno i spremno za montazu na traktor.

Zato sam i napisao u navodnicima "mjenjaju mjesta". naravno da znam da zupcanici fizicki ne izgledaju slicno i da ne pasu na suprotna mjesta, nego da se prave drugi s istim brojem zubi samo na suprotnim mjestima...

Da rezimiramo:

Ako me matematika sluzi,

37/32 je: 1 : 1.15 a 32/27 je: 1 : 0.86. Sad je pitanje jel to konacan omjer ili se nekako u racunicu ubacuje "1.15" i "0.86" da se dobije zavrsno usporenje ili je "0.86" ono na sto se cilja. Toliko pametan nisam ali ako ovih 11km/h pomnozimo s koeficijentom 0.86 dobijamo pri 1800 okretaja motora nekih 9.5 km/h sto mi se cini opet dosta brzo za oranje...

Nadam se da ce me netko pametniji ispraviti posto ne vjerujem da je usporenje ovako malo da se osjeti toliko drasticna razlika u radu...

Zato sam i napisao u navodnicima "mjenjaju mjesta". naravno da znam da zupcanici fizicki ne izgledaju slicno i da ne pasu na suprotna mjesta, nego da se prave drugi s istim brojem zubi samo na suprotnim mjestima...

Da rezimiramo:

Ako me matematika sluzi,

37/32 je: 1 : 1.15 a 32/27 je: 1 : 0.86. Sad je pitanje jel to konacan omjer ili se nekako u racunicu ubacuje "1.15" i "0.86" da se dobije zavrsno usporenje ili je "0.86" ono na sto se cilja. Toliko pametan nisam ali ako ovih 11km/h pomnozimo s koeficijentom 0.86 dobijamo pri 1800 okretaja motora nekih 9.5 km/h sto mi se cini opet dosta brzo za oranje...

Nadam se da ce me netko pametniji ispraviti posto ne vjerujem da je usporenje ovako malo da se osjeti toliko drasticna razlika u radu...

Ne racunas dobro. Sa tom varijantom koju si naveo brzine ce ti biti sporije za oko 25%, sto znaci da ako ti je brzina bila 11 km/h sada ce biti 8.2km/h.
Radio sam i radim i dalje proracune i modifikacije na menjacima, i meni ovo cak izgleda malo previse usporeno. Mozda bi bilo optimalno da je brze za jedno 5%.
Mada, ako postoje gotovi IMT-proizvedeni zupcanici, glupo bi bilo praviti, jer je sigurno bar dvostruko skuplje.

Ne racunas dobro. Sa tom varijantom koju si naveo brzine ce ti biti sporije za oko 25%, sto znaci da ako ti je brzina bila 11 km/h sada ce biti 8.2km/h.
Radio sam i radim i dalje proracune i modifikacije na menjacima, i meni ovo cak izgleda malo previse usporeno. Mozda bi bilo optimalno da je brze za jedno 5%.
Mada, ako postoje gotovi IMT-proizvedeni zupcanici, glupo bi bilo praviti, jer je sigurno bar dvostruko skuplje.

Naj idelanije bi bilo da se dobije prva brzina kao na 577 ili na 549. dakle, sporija nego na trobrzinskim mjenjacima. Meni pola km/h ne znaci nista u oranju sto cu mozda biti brzi, posto i s 549 u oranju ne prelazimo 1600-1700 okretaja motora. Ako negdje i zapne, da se gas do kraja i prodje se i opet se spusta na 1700 i tako cjeli dan. Meni i pase oko 7-8 km/h u oranju...

Mirosti, zahvaljujem na ispravci, znao sam da negdje grijesim ali ne znam gdje pa nisam pisao nista dalje da se samo vise ne izblamiram ;)

Ako si siguran koja ti brzina pri kom broju obrtaja odgovara, mogu se napraviti zupcanici koji ce dati tacnu brzinu.
To je skuplje, ali se moze pojacati i modul pa se dobiju dosta trajniji i jaci zupcanici sa dubljom cementacijom.
U principu koliko je skuplje toliko bi bilo bolje..

Sve mi je jasno ali ako vecini pasu ovi zupcanici koji postoje na trzistu, valjda ce pasati i meni... Necu izmisljati toplu vodu.

Ovo su bili fabricki zupcanici u menjacu prvi 32 zuba
dscn0421.jpg
dscn0422.jpg

A ovaj je 37 zuba
dscn0423.jpg
dscn0424.jpg

- - - - - - - - - -

Znaci na vratilo na koje je isao zupcanik sa 32 zuba sada ide sa 37,a na vratilo na koje je isao zupcanik sa 37 sada ide sa 32 zuba.Inace kada sam ja kupovao u MD-komercu tada su kostali 11000din par,a kod ovih sto ih prve trazili su mi 250evra.Kad sam kupio imao sam da biram kako mi je prodavac bio rekao "jako"spori i "malo"brzi:osmeh: ja ga pitam koje ti najcesce traze on mi rece ove "jako"spore i ja ih uzmem mada sam mozda trebao ove drug.Sto se tice sadasnjeg rada menjaca preporodio sam se spore brzine sam koristio jedino kada bi lucerku vukao sa Brenom inace u oranje 1 brza(6) i tri brazde IMT 757 na 35cm ne oseca jedino mi je malo spora za tanjiracu i setvospremac pa je pegla 2 brzom(7)!

Nazad
Vrh