Kosjerac
Prijatelj Foruma
Nebi trebalo da se na 600 sati potroše lamela i korpa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Bobo moj drugar je usporio menjac na 5106 bas cu da ga pitam gde je odradio to... Zasto usporavas menjac sta se desilo sa menjacom??? nece vise da slusa ili neces vise da ores u 4-toj spori????
Kod nas ih je imala S.Kovacevic zadruga i sluzili su za cupanje metlica ali im se nisu najbolje pokazali jer cupac nije imao plivajuci hod nego je cupao sve na jednu meru pa je negde kidao i klip,a negde promasiva i prodati su svi bili za budzasto ljudi skidali te nastavke i bacali ih u otpad!da li je iko ikada video ovaj traktor u akciji?
Slikacu ti zupcanike ja sam ih menjao,a kupio sam drugi par u MD-Komercu Beograd!Polako se blizi vrijeme servisa mjenjaca na Breni i po savjetima mnogih forumasa zelim mjenjac usporiti zamjenom ulaznog para zupcanika koji pogone mjenjac. Bilo je price o tome da ako sad gornji ima 28 a donji 38 zuba da se moraju ubaciti zupcanici iz sumskih (zutih) traktora koji imaju obrnut broj zuba, znaci gore 38 a dolje 28 i da se tu dobije usporen komplet mjenjac osim 5. brzine koja je direktna i da tako dobijam na 5106 prvu brzinu direktnu za oranje da se izbjegne koristenje reduktora.
Broj zuba je napisan bez veze, ne znam sta je unutra i sta se mjenja da se usporava pa ako itko zna gdje nabaviti te zupcanike i koji je ispravan broj zubi na njima da kazem rodbini u Srbiji da mi to nabave ili ako ja budem isao da znam gdje da trazim tako sta. Pricali su mi da neki Uremović u Zemunu drzi sve zive i nezive djelove za IMT i da on ima te zupcanike za usporavanje mjenjaca. Nemam nikakvog iskustva s ovim a volio bih i cuti iz prve ruke od nekoga tko je na ovaj nacin usporavao mjenjac i gdje je nabavljao taj par zupcanika.
Trenutno je traktor raskopan s prednje strane i radi se remont koljevke, prednjag trapa, vodna pumpa bila na remontu i danas namontirana, prebrtvljeni dekli na razvodu motora i na podizacima ventila gdje je curjelo ulje, hladnjak vode je takodjer na remontu kao i cilindar volana. Kad se ovo sklopi ide pregledavanje hidraulika a preko zime se nadam da cu stici i mjenjac skinuti i njega odraditi kako treba pa zato sad pitam da "iz daljeg" pocnem prikupljati djelove kad dodje na red da vecina bude spremna.
U principu tako i ispada da se zamene mesta donji gore,a gornji dole,ali mehanicki nemoze jer je jedna osovina deblja od druge!Jel bio onda mogao samo da zamenis mesta zupcanicima? ako pasu na oba vratila.
Bobo, moze koja slika Brene u fazi remonta?
kod nas u okruzenu znam za samo jednu Brenu. Ona radi u sumi, a kupljena je za male pare sa nekim kvarom na menjacu. Posto nikad nisam pricao sa vlasnikom, ne znam sta je radjeno, ali sam je cesto vidjao sa sumskom tandemkom i u transportu. Iskreno, zanimljive su mi Brene, ali i one velike Rakovice, a s obzirom koliko zemlje trenutno radim, sumljam da ce ikad uci u moje dvoriste neki takav stroj
Kod Brene je fabricki odnos pogonskog i gonjenom zupcanika ulaznog para 37/32 ako se ne varam a kada se usporava onda se koristi kontra odnos 32/37 i problem je resen. Tacno je da 5. brzina ostaje jer je direktna sto znaci da se brzina u transportu ne menja.
Slikacu ti zupcanike ja sam ih menjao,a kupio sam drugi par u MD-Komercu Beograd!
Zato sam i napisao u navodnicima "mjenjaju mjesta". naravno da znam da zupcanici fizicki ne izgledaju slicno i da ne pasu na suprotna mjesta, nego da se prave drugi s istim brojem zubi samo na suprotnim mjestima...
Da rezimiramo:
Ako me matematika sluzi,
37/32 je: 1 : 1.15 a 32/27 je: 1 : 0.86. Sad je pitanje jel to konacan omjer ili se nekako u racunicu ubacuje "1.15" i "0.86" da se dobije zavrsno usporenje ili je "0.86" ono na sto se cilja. Toliko pametan nisam ali ako ovih 11km/h pomnozimo s koeficijentom 0.86 dobijamo pri 1800 okretaja motora nekih 9.5 km/h sto mi se cini opet dosta brzo za oranje...
Nadam se da ce me netko pametniji ispraviti posto ne vjerujem da je usporenje ovako malo da se osjeti toliko drasticna razlika u radu...
Ne racunas dobro. Sa tom varijantom koju si naveo brzine ce ti biti sporije za oko 25%, sto znaci da ako ti je brzina bila 11 km/h sada ce biti 8.2km/h.
Radio sam i radim i dalje proracune i modifikacije na menjacima, i meni ovo cak izgleda malo previse usporeno. Mozda bi bilo optimalno da je brze za jedno 5%.
Mada, ako postoje gotovi IMT-proizvedeni zupcanici, glupo bi bilo praviti, jer je sigurno bar dvostruko skuplje.