IMT

da li je iko ikada video ovaj traktor u akciji?

15072010073.jpg

15072010072.jpg
15072010071.jpg
15072010070.jpg

Imam na 577 onaj kombinovani sat(temp,gorivo,ulje,dinama,svetla) kako se bio rasklimao iznutra, poodrvtali se svi oni mali srafovi ali je sve bilo ispravno tad ja nekako skinem ono staklo i to sve sredim,sad mi medjutim ne pokazuje temperaturu a gorivo i sve ostalo radi.Medjutim traktor pre tog mog zahvata i nisam koristio duze vreme pa i neznam mozda se taj pokazivac teperature i pre pokvario,jer da sam nesto zeznuo otkud da radi pokazivac goriva,onaj dio gde se stavlja kabal od temperature je bio klimav pa sam ga ja pricvrstio super lepkom da li time nisam mozda izolovo taj konektor kako se vec zove.Kupovina celog kombinovanog sata mi je neisplativa samo radi tog pokazivaca temp. medjutim postojil nacin kako da proverim da li je taj sat u kvaru ili je mozda zatajio onaj "termo davac" privrnut na blok motora,imal neko neki predlog kako se to sve moze ispitati pre svega mislim na onaj komb.sat.

pozdrav svima,izvinjavam se ako je vec pisano o tome,nemogu naci,treba mi pomoc,imam traktor imt 539,kupljen nov u fabriku 83 god,pa me interesuje kako nastelovati kvacilo na njega posto zapinje kad se ukljucuje kardan,citao sam u ono upustvo tamo pise da treba da se odvrne saraf i da se kroz rupu provuce nesto i okrene u smjeru kazaljke na satu dok nesto ne uskoci i treba da papucica ima neki luft od 1cm ali mene to nije jasno kakav luft i sta da uskoci,kako to provjeriti,i ima li kakav video,inace traktor je kao nov radio samo 600h
Ako je pravilna razlika između prvog i drugog stepena onda štelaš na pedali.
Ključ 19 i križni šerafciger kroz osovinu pedale.
Sve ti bude jasno kad probaš.

Ako se poderalo na capicama i bolcnima onda treba smanjivati razmak odispod traktora na šarafičima koji na sebi nose kontra matice ključ 13 ili 14.
Taj zahvat možda bolje da prepustiš nekom drugom ali ako baš hočeš ja ti mogu objasniti kaj i kak da napraviš.

Ono zapinjanje koje spominje Kremator.
To zapinju (nepravilno podešeni) vijci capica u zakovice lamele drugog stepena.
To nikako nije dobro

Imam na 577 onaj kombinovani sat(temp,gorivo,ulje,dinama,svetla) kako se bio rasklimao iznutra, poodrvtali se svi oni mali srafovi ali je sve bilo ispravno tad ja nekako skinem ono staklo i to sve sredim,sad mi medjutim ne pokazuje temperaturu a gorivo i sve ostalo radi.Medjutim traktor pre tog mog zahvata i nisam koristio duze vreme pa i neznam mozda se taj pokazivac teperature i pre pokvario,jer da sam nesto zeznuo otkud da radi pokazivac goriva,onaj dio gde se stavlja kabal od temperature je bio klimav pa sam ga ja pricvrstio super lepkom da li time nisam mozda izolovo taj konektor kako se vec zove.Kupovina celog kombinovanog sata mi je neisplativa samo radi tog pokazivaca temp. medjutim postojil nacin kako da proverim da li je taj sat u kvaru ili je mozda zatajio onaj "termo davac" privrnut na blok motora,imal neko neki predlog kako se to sve moze ispitati pre svega mislim na onaj komb.sat.
Iscurjel ti je plin iz sonde sata temperature
1347536052.gif

Iscurjel ti je plin iz sonde sata temperature
1347536052.gif

To znaci da nisam ni smio otvarat komb.sat, jel sa samim otvaranjem je i plin iscureo.
Da li se sad moze naci samo sat za temperaturu ali elektronski i gde?
Sta se nalazi u onom delu sata sto pokazuje kolicinu goriva?

Koji je to traktor, 577
icon_scratch.gif

Mislim da sam lagal, ako se ne varam on ima indikator na struju , a ako je tak onda nije greška u tome.
Možda si koju žicu krivo ukopčal

Jel mislis na onu zicu sto je nakacena na onaj sraf(senzor temp. odnosno termo davac neznam pravi naziv) na glavi motora. skinem ga sa tog mjesta i spojim na masu tj.na bilo koje mesto na motoru samo da je cist metal bez farbe i ako kazaljka skoci znaci da nije do sata i da li necu ovim postupkom mozda sat dokrajcit ako vec mu nije kraj?
E sad jos jedno podpitanje sta je sa onim kablom koje je nakaceno na sat,pokazivac temp, kako i njega proverit da nije u prekidu,dosta si m pomogao i dosad,hvala

Polako se blizi vrijeme servisa mjenjaca na Breni i po savjetima mnogih forumasa zelim mjenjac usporiti zamjenom ulaznog para zupcanika koji pogone mjenjac. Bilo je price o tome da ako sad gornji ima 28 a donji 38 zuba da se moraju ubaciti zupcanici iz sumskih (zutih) traktora koji imaju obrnut broj zuba, znaci gore 38 a dolje 28 i da se tu dobije usporen komplet mjenjac osim 5. brzine koja je direktna i da tako dobijam na 5106 prvu brzinu direktnu za oranje da se izbjegne koristenje reduktora.

Broj zuba je napisan bez veze, ne znam sta je unutra i sta se mjenja da se usporava pa ako itko zna gdje nabaviti te zupcanike i koji je ispravan broj zubi na njima da kazem rodbini u Srbiji da mi to nabave ili ako ja budem isao da znam gdje da trazim tako sta. Pricali su mi da neki Uremović u Zemunu drzi sve zive i nezive djelove za IMT i da on ima te zupcanike za usporavanje mjenjaca. Nemam nikakvog iskustva s ovim a volio bih i cuti iz prve ruke od nekoga tko je na ovaj nacin usporavao mjenjac i gdje je nabavljao taj par zupcanika.

Trenutno je traktor raskopan s prednje strane i radi se remont koljevke, prednjag trapa, vodna pumpa bila na remontu i danas namontirana, prebrtvljeni dekli na razvodu motora i na podizacima ventila gdje je curjelo ulje, hladnjak vode je takodjer na remontu kao i cilindar volana. Kad se ovo sklopi ide pregledavanje hidraulika a preko zime se nadam da cu stici i mjenjac skinuti i njega odraditi kako treba pa zato sad pitam da "iz daljeg" pocnem prikupljati djelove kad dodje na red da vecina bude spremna.

Prvo podbaci nesto ispod pedale kvacila, ili naci pomocnika da ti pridrzava dok podesavas, polako otpustaj sraf i vrlo malo zaokreni osovinu sa srafcigerom, onda malo dotegni sraf pa probaj da li lepo odvaja obe lamele. Nemoj da ti prerano hvata jel onda kada stsnes do kraja da odvojis kardan, zvrnadace u korpi nesto, ne znam sta bese o sta :osmeh:, ali podesi tako da lepo odvoji kardan ali da nema zvrndanja.
mene je kvacilo kd ga stisnem od vrha do dna jednako tvrdo,i kad hocu da ga izbacim iz brzine kvacilo jedno 1cm od vrha ga odvoji,a ubacivanje kardana moram skroz u patos da stisnem pedalu da bi ga ubacio i to zapinje i ima krtak hod

Jel bio onda mogao samo da zamenis mesta zupcanicima? :osmeh: ako pasu na oba vratila.

Nikako... Prepirali smo se bas u ovoj temi cim sam kupio Brenu i ja sam se zestoko protivio toj prepravci ali sam obisao jako puno ljudi od tad i svi muce iste muke pa eto, rijesio da ja naucim na tudjim greskama. Tvrdoglavo sam se tome protivio i jos ce ovu jesen traktor odraditi s mjenjacem kakav je i do sad bio a do proljeca se nadam nabaviti te zupcanike i jos kojecega ostalog, da odradim i mjenjac kako treba i da budem barem neko vrijeme miran.

zelim mjenjac usporiti
Ne budi luuud! Ko te to nagovorio? Pa valjda je onaj brkati ciko u fabrici sa olovkom i digitronom u ruci proracunao kako taj menjac treba da radi... Pa valjda je zato skole ucio?
:osmeh: Sory al bilo je jace od mene. Ako hoces mogu se raspitati kod idejnih tvoraca ko im je pravio zupcanike,pa ti javim.

Hehehe... jbg, sad vidim da sam jos onda pogrijesio...

Neka, sala nije viska, dok god je dobronamjerna ;)

Ako se imas kod koga raspitati i ako imas volje slobodno vidi sta i kako se usporava i koji je omjer naj bolji i gdje nabaviti kvalitetnu robu. Nije mi hitno, ovu jesen nek odradi kako god zna i umije a na zimu ili na proljece cemo se igrati s mjenjacem.

mene je kvacilo kd ga stisnem od vrha do dna jednako tvrdo,i kad hocu da ga izbacim iz brzine kvacilo jedno 1cm od vrha ga odvoji,a ubacivanje kardana moram skroz u patos da stisnem pedalu da bi ga ubacio i to zapinje i ima krtak hod
Pokusajte na korpi kvacila ali po svoj prilici je i lamela i korpa potrosena .

Hehehe... jbg, sad vidim da sam jos onda pogrijesio...

Neka, sala nije viska, dok god je dobronamjerna ;)

Ako se imas kod koga raspitati i ako imas volje slobodno vidi sta i kako se usporava i koji je omjer naj bolji i gdje nabaviti kvalitetnu robu. Nije mi hitno, ovu jesen nek odradi kako god zna i umije a na zimu ili na proljece cemo se igrati s mjenjacem.

Bobo moj drugar je usporio menjac na 5106 bas cu da ga pitam gde je odradio to... Zasto usporavas menjac sta se desilo sa menjacom??? nece vise da slusa ili neces vise da ores u 4-toj spori????

Nazad
Vrh