IMT

Ljudi,dobri ste.Pitali ste za toliko stvari na traktoru i vidi se da ste ljudi od struke.
Covek koji mi je radio generalnu je poznati majstor,uradio je gomilu takvih traktora.Kad je sklopio masinu,upalio,vidim radi,pustio je duze vremena na razradjivanje a i ja sam ga nekoliko dana tako na leru pustao da radi po sat dva.Kad je napravio 50-ak sati sve pocelo naopako_On ponovo dodje,rasturi paljenje,pogleda ventile-kaze ovde je sve dobro nosi opet pumpu i dizne kod majstora,ja se iznerviram i odnesem u IPM.Majstor u IPM zameni sve delove[dok ostali majstori samo nesto steluju] i ja prakticno dobijem novu pumpu.Vratim namestimo,opet nece i on kaze ja tu vise ne znam sta je.I tako ja menjah majstore i trosih pare ko lud da sam.Kaze jedino ti nesto ne valja masinska obrada,a i ona je radjena u poznatom servisu u Nisu.
Evo slucaj od pre 10 dana.Kako pali:vruca voda dok na slavini bloka ne potece bas topla voda,onda grejac 3-4 puta i on pali,pritisak skace pun krug a kad se zagreje on se vraca{ leti to ne radi},pustam ga da se malo masina zagreje,izlazim iz garaze on nema snage ni sebe da vuce dok se ne ugreje,kasnije ide ali to nije to.Npr. vise ne moze da vuce rotacionu kosu sip 135 ili prikolicu 3t sa omanjim teretom.Fiber nije gumeni.Ne trosi ni gram ulja od zamene do zamene i dimi crn dim ali nema ni previse dima kada si u mestu,kad oseti teret normalno,dimi...Nisam montirao glavu,cekam da mi dodju ti ojacani ventili.Tako da cu danas da slikam sve i svasta.

Vojkane jel proveravana kompresija?

Ja imam takav alternator, ali je 45A. Filtere za gorivo menjam svake 2-3 godine i budu čisti, jer mi nafta uvek odstoji bar mesec dana, a bude to i duže.

Gorane IHC, Što si izbacio njegove filtere za D-2 ??? Jel nisi zadovoljan filtriljanjem istih ili ti je lakše zameniti ovaj jedan :sta:

Vojkan Bio bi stvarno fazon da posle svih mogućih rastavljanja i štelovanja, PVP bila okrenuta. Pa to je da se ujedeš za **greška, ali sačekaćemo da sastaviš glavu ....

one njegove nikad nisam uspeo da zamenim gumice a da mi ne curi,ovako je mnogo jednostavnije
za 6 godina sam polomio dva zamajca a ovo mi je treci pa sam stavio i novi lucas alnaser:osmeh:

Pa šta ti radiš tom traktoru kad mu lomiš zamajce??? Jel baš zamajce ili nazubljeni venac???

Gorane IHC, Što si izbacio njegove filtere za D-2 ??? Jel nisi zadovoljan filtriljanjem istih ili ti je lakše zameniti ovaj jedan :sta:

Vojkan Bio bi stvarno fazon da posle svih mogućih rastavljanja i štelovanja, PVP bila okrenuta. Pa to je da se ujedeš za **greška, ali sačekaćemo da sastaviš glavu ....

Dajte neki savet oko okretanja pumpe za 180,kako da znam da li je okrenuta i sl.

- - - - - - - - - -

Evo i slika
p3140320.jpg
[/URL]
p3140347.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
p3140355.jpg
[/URL]

Polozaj bregaste je na dole kljunovi.
p3140357.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Obratite paznju i na ovaj video i na momenat bacanja dizne,mislim da je pogresan i da je mozda to problem zbog uzubljenja pumpe koje se pominjalo.

Danas nosio dizne da izmijenim ulozke, ali majstor rece da su dobri.Medjutim kad sam ih montirao traktor i dalje ima troktanje kad se hladan startuje, gusi se kao da je na dva cilindra samo. Poslije jednog minuta rada se umiri, ali nema u radu bas snagu kao da mu fali jedno 20% snage.Sljedeca na potezu je pumpa (linijasica IPM), pa me zanima da li ovo moze biti do ventila tj do cadji na sicevima, i da li postoji kakav aditiv za gorivo koji bi ocistio pomenutu cadj. Krenuo bih linijom manjeg otpora tj sa kakvim aditivom, da izbjegnem skidanje i ispitivanje pumpe, a mozda i glave.
Inace nudi mi covjek danas pumpu "Rikard Bencic" Rijecku, novu za 200 evrova, na njoj na vrhu stoji ukucano 92, on tvrdi da je to godina proizvodnje. Da li se kod ugradnje te pumpe na 539 umjesto IPM mora mijenjati pogonski zupcanik u razvodu, i kakve su to uopste pumpe? Tip ih hvali, kaze jedino ce traktor na ler gasu imati onaj cudni isprekidani zvuk,(ko je slusao fergu sa tom pumpom zna o cemu govorim).
Niko nista da prozbori ?

"sova" imao sam isti problem na 533 '74. god. Trokiranje i zaletanje u kratkim intervalima. Prvi kvar: popucale opruge u dvema diznama, i pumpa je bila u kasnom paljenju, a za nedostatak snage u radu krivac je bila AC puma. Kada stavite novu AC pumpu ne znaci da je dobra! IPM pumpe su odlicne, ali bitno ih je kvalitetno remontovati. Nemoj koristiti aditive, napravice veci problem.

Niko nista da prozbori ?

sova, a što bi ti sad ugrađivao RB PVP??? Skini tu IPM i odnesi kod bošiste jer i ako je samo 1 element "oslabio" eto ti odgovor na 20% manje snage.
A što se tiče ulja i čađi, prešteluj ventile i DOBRO GA UPREGNI (nemoj ga samo maziti) i ne štedi GASA, već opleti da zna ko mu je gazda:haha: pa će i auspuh da ti posivi :ppozdrav:

Druga nula sa leve strane fibera je malo nize i ne gadja se sa ovom desnom.Jel to mora da se pogodi,probao sam i nece?

Poslednja izmena:
Dizne su dobre,samo se izgubio pritisak u pumpi jer je nestalo goriva.
Evo slika gde se vide nule.Sad sam valjda sve uslikao pa vi vidite i dajte komentar.Primetio sam da na prvoj crtici odozdo bacanje dizne kasni,stelovanjem na neku sledecu crticu bacanje dizne poranjuje u odnosu na klip,tako da sam ga sad podesio na 6. crticu i sada baca nekih 2-3mm pre GMT.Ocekujem komentar.Neko je ranije rekao da treba da baca 4mm pre gmt,da li je to tacno?

Jel ova slika slikana kad je traktor nariktan na fazu.Ako jeste onda ovaj lancanik je promasen za zub.Trebao si dobro ga izbrisati pa onda slikati.Ovako je malo nejasno_Ovo je tvoja slika.

Uploaded with ImageShack.us

Ovako treba da stoji strelica.Ovo je moja slika.

drugimj2012g09658.jpg

- - - - - - - - - -

Na ovoj tvojoj slici koja nije bas cista izgleda oznake stoje ovako.To nije uredu.

Uploaded with ImageShack.us

"sova" imao sam isti problem na 533 '74. god. Trokiranje i zaletanje u kratkim intervalima. Prvi kvar: popucale opruge u dvema diznama, i pumpa je bila u kasnom paljenju, a za nedostatak snage u radu krivac je bila AC puma. Kada stavite novu AC pumpu ne znaci da je dobra! IPM pumpe su odlicne, ali bitno ih je kvalitetno remontovati. Nemoj koristiti aditive, napravice veci problem.
Zaboravio sam napomenuti da motor radi neravnomjerno samo jedan minut po startovanju, posle se umiri, i to je samo kad se prvi put startuje za taj dan. Kasnija paljenja u istom danu, ako je prethodno motor radio (ne mora biti vruc motor) idu dobro, tj nema gusenja, i sve ovo ne zavisi od godisnjeg doba, odnosno od vanjske temperature. A snage fali konstantno, ne pretjerano ali ne i malo, recimo ometa ga 2_redni spartac u drugoj brzini.
Onda prosle godine sam nosio dizne na provjeru i zamijenjena su sva tri ulozka, posle toga je jedno mjesec dana radio normalno, pa je opet poceo da brljavi, stoga mislim da nije AC pumpa.
Jos me nesto zanima, kada se skida pumpa i kada radapcigerom povucem onaj pogonski zupcanik pumpe, tj odvojim pumpu nazad hoce li taj zupcanik stojati tu, jer ispod njega nece biti ni onaj zupcanik od kompresora, zbog uzupcenja pitam. Takodje kad se montira pumpa, ima li neki poseban stos (neko pomenu gore nekakvo promasivanje od 180 stepeni). Odnosno kad se vraca je li sam polozaj osiguraca na vratilu pumpe (kaila) obezbjedjuje pravilno postavljanje, bez obzira koliko ju je majstor pri sklapanju vitlao u krug?

Nazad
Vrh