Po pitanju diferencijala na 540-542-549 to je stvar kako ti se natrefi...
Kod mene u selu je IMT 540 koji je stajao na Novosadskom sajmu PRVI s Rakovica motorom. susjed je kupio bas bas taj traktor sto je bio izlozen. od '79.g. radi s njim zemlje oko 10-12kj nikad vise, dosta je transporta bilo, ali nikad pod teretom. Ore sa OLT slavoncem 2x12" do 25cm, sve dublje IMT jednobraznjak, 20d olt tanjuraca i 4 krila drljaca. traktor nije uopce jako siljen...
Ovo pisem jer se niti on sam ne sjevca koliko je do sad puta mjenjao konusno-tanjurasti par na njemu. Kuciste mu je pucalo tri puta i prije dvije godine kad je poslijednji puta smrdao tanjurasti, morao je mjenjati i kuciste, jer je ovo od sile razbijeno bilo... Takodjer mi je on pricao kako je bio u potrazi za konusno tanjurastim parom u doba kad se na traktor cekalo po pola godine i vise, jer je bila velika potraznja i nije nikako mogao dobiti djelove sva sreca pa nije bio prodao zadrugara s kojim je odradio poslove i doslepao 540 u IMT servis.
Igrom slucaja i nikako vise je pricao s jednim covjekom koji je takodjer iste godine kupio 540 s rakovicinim motorom i da je muke mucio i u pola posla mu takodjer ode diferencijal. i sta ce kak oce, nema drugi traktor nego stari sivi ferguson koji je vec u koprive bio zarastao. dao si covjek truda i rastavio ga da vidi kakav on ima konusno tanjurasti i brojajuci zube i usporedjujuci ihi shvati da su IDENTICNI. ugradio je konusno-tanjurasti par od izradjenog i isluzenog sivog MF traktora i od tog dana nije problema imao, dok moj susjed dan danas kuburi s tim traktorom, doduse, smanjio se obim posla koji taj traktor obavlja, ali opet to vise nije TO...
Druga prica je s jedinim 542 (novija linija) u mojem selu koji je radio oko 9kj zemlje i obavljao je jako puno transporta s IMT kipericom i do dana danasnjeg nije kljuc na njega stavljen, samo za rad ne zemlji se pokazao kao skoro duplo veci potrosac nego 539...
Evo, moj 549 ganjamo kako tko stigne, i otarao sam ga kad sam mjenjao poklopac hidraulika i vidio sam da konusno-tanjurasati par ima dosta "praznog hoda" a po svim mogucim prirucnicima treba biti mjesta da se izmedju njih provuce novinski papir bez ostecenja... Zvao sam majstora koji je mirovinu zaradio u IMT servisu i on kaze da je to dobro, da ja to nista ne diram, da to tako mora biti. kad sam ga pitao zasto da ne rastavim to i ne priblizim malo tanjurasti prema konusnom, rekao je da se diferencijal premjestanjem podloski stela samo u prirucnicima, da se to u praksi nikad ne radi...
Sastavio sam traktor kako je i bio, nisam nista dirao, ali mu ne vjerujem na rijec, i kad-tad cu to sve rastaviti i to napraviti kako treba biti. Ujedno mislim da zbog tog prevelikog lufta inace i dolazi do loma u diferencijalu i da bas zato stradavaju zupci na tim zupcanicima. Dakle, nije problem do traktora, nego do majstora koji ti sarafa i podesava diferencijal...
Samo da napomenem, susjedu koji kuburi s 540 taj isti majstor kog sam ja zvao je svaki puta mjenjao konjusno tanjurasti par, pa imam sve vise razloga da sumnjam u njega...
izvinite na dugackom komentaru.