IMT

I ja sam bio ubedjen da su motori isti (m33T) . Medjutim on mi dade razlicite cene za 539-540-542. Pumpa ne bi trebala da ima veze sa cenom motora, jer koliko sam ja shvatio ni ne daju je uz njega. Bas cu ujutru potraziti cene koje mi je napisao, pa cu preneti i kolika je razlika u ceni.

Ma mora da su drugaciji klipovi tj kompresioni prostor i hod klipa to ja pretpostavljam ,a mozda i gresim .

---------- Poruka napisana u 21:33 ---------- Prethodna poruka je at 21:29 ----------

Raspitacu se jos bas za motore ,a potrosnje goriva ,koje su razlike ?Mislim izmedju 539-540-542

Ljudi zbog cega se toliko ceka 577 nesto bas i nebi da damo 4000 evra za godinu dana a dami dodje posle 6 meseci.
Nikom nedaj pare unapred pokazi da si siguran kupac ali da hoces traktor da vidis pa da kupujes.Meni su pre 2 godine isto rekli ja njima kazem tek kad vidim na placu sta placam 17000e kupujem.posle 5 dana doterao traktor i ja platio i 0odvezao.

@ PKB moguce ne znam, nisam neki strucnjak, do tog trenutka sam mislio da su isti, a sad ne znam sta da mislim. Sto se potrosnje tice 542 je mali potrosac. Mi smo ga koristili za branje, spartanje, drljanje, razbacivanje djubriva, ponekad prskanje, transport i dok smo radili vise zemlje za oranje. Potrosnja je znatno manja nego sa 560 sa ova dva modela koja si ti pomenuo ne mogu da ih uporedim jer ih nisam koristio.

Pa to je to wrti se tu isto kao i ta dva najverovatnije ,mozda za neku nijansu i manje nego 533-539 posto su brzi za nijansu ali opet ima vise obrtaja ali neces ga cepiti do panja.

Ljudi zbog cega se toliko ceka 577 nesto bas i nebi da damo 4000 evra za godinu dana a dami dodje posle 6 meseci.
Pisao sam pre o tome.Majstori stignu na posao malo odmore,popiju kafu pa se malo umzu nameste neki deo,malo procaskaju pa na rucak.Kada se vrate sarucka moraju malo odremati i kada se probude stave neku sponu,cauru malo nesto zamazu i kuci.Dosta je ljudi uzelo odpremnine i ovi preostali ne mogu da stignu da urade sa ovakvim tempom.A u rakovici je isti sistem rada samo cto je manja potraznja pa brze dodjes na red.

Pisao sam pre o tome.Majstori stignu na posao malo odmore,popiju kafu pa se malo umzu nameste neki deo,malo procaskaju pa na rucak.Kada se vrate sarucka moraju malo odremati i kada se probude stave neku sponu,cauru malo nesto zamazu i kuci.Dosta je ljudi uzelo odpremnine i ovi preostali ne mogu da stignu da urade sa ovakvim tempom.A u rakovici je isti sistem rada samo cto je manja potraznja pa brze dodjes na red.

e to ni meni nije bilo jasno pa smo iz tog razloga odustali od IMT-a. Ne kapiram da im treba 120 dana da sastave traktor,a pogotovo da taj posao urade za godinu dana. Jer sve se to ipak radi linijski ,ne sklapa jedan majstor traktor,a i da ga sklapa ne bi mu trebalo 120 dana. Valjda traktor udje na traku i zna se sta je ciji posao,tako da bi traktor trebalo da bude sklopljen za jedan dan

Traka ne radi posto nemaju dovoljno ljudi da di svako imao svoje zeduzenje i da bi ti islo liniski.Stoji na dizalici i na klocnovima dok na stave tockove.Pricam ti ovo posto znam situaciju u fabrici.

Po pitanju diferencijala na 540-542-549 to je stvar kako ti se natrefi...

Kod mene u selu je IMT 540 koji je stajao na Novosadskom sajmu PRVI s Rakovica motorom. susjed je kupio bas bas taj traktor sto je bio izlozen. od '79.g. radi s njim zemlje oko 10-12kj nikad vise, dosta je transporta bilo, ali nikad pod teretom. Ore sa OLT slavoncem 2x12" do 25cm, sve dublje IMT jednobraznjak, 20d olt tanjuraca i 4 krila drljaca. traktor nije uopce jako siljen...

Ovo pisem jer se niti on sam ne sjevca koliko je do sad puta mjenjao konusno-tanjurasti par na njemu. Kuciste mu je pucalo tri puta i prije dvije godine kad je poslijednji puta smrdao tanjurasti, morao je mjenjati i kuciste, jer je ovo od sile razbijeno bilo... Takodjer mi je on pricao kako je bio u potrazi za konusno tanjurastim parom u doba kad se na traktor cekalo po pola godine i vise, jer je bila velika potraznja i nije nikako mogao dobiti djelove sva sreca pa nije bio prodao zadrugara s kojim je odradio poslove i doslepao 540 u IMT servis.

Igrom slucaja i nikako vise je pricao s jednim covjekom koji je takodjer iste godine kupio 540 s rakovicinim motorom i da je muke mucio i u pola posla mu takodjer ode diferencijal. i sta ce kak oce, nema drugi traktor nego stari sivi ferguson koji je vec u koprive bio zarastao. dao si covjek truda i rastavio ga da vidi kakav on ima konusno tanjurasti i brojajuci zube i usporedjujuci ihi shvati da su IDENTICNI. ugradio je konusno-tanjurasti par od izradjenog i isluzenog sivog MF traktora i od tog dana nije problema imao, dok moj susjed dan danas kuburi s tim traktorom, doduse, smanjio se obim posla koji taj traktor obavlja, ali opet to vise nije TO...

Druga prica je s jedinim 542 (novija linija) u mojem selu koji je radio oko 9kj zemlje i obavljao je jako puno transporta s IMT kipericom i do dana danasnjeg nije kljuc na njega stavljen, samo za rad ne zemlji se pokazao kao skoro duplo veci potrosac nego 539...

Evo, moj 549 ganjamo kako tko stigne, i otarao sam ga kad sam mjenjao poklopac hidraulika i vidio sam da konusno-tanjurasati par ima dosta "praznog hoda" a po svim mogucim prirucnicima treba biti mjesta da se izmedju njih provuce novinski papir bez ostecenja... Zvao sam majstora koji je mirovinu zaradio u IMT servisu i on kaze da je to dobro, da ja to nista ne diram, da to tako mora biti. kad sam ga pitao zasto da ne rastavim to i ne priblizim malo tanjurasti prema konusnom, rekao je da se diferencijal premjestanjem podloski stela samo u prirucnicima, da se to u praksi nikad ne radi...

Sastavio sam traktor kako je i bio, nisam nista dirao, ali mu ne vjerujem na rijec, i kad-tad cu to sve rastaviti i to napraviti kako treba biti. Ujedno mislim da zbog tog prevelikog lufta inace i dolazi do loma u diferencijalu i da bas zato stradavaju zupci na tim zupcanicima. Dakle, nije problem do traktora, nego do majstora koji ti sarafa i podesava diferencijal...

Samo da napomenem, susjedu koji kuburi s 540 taj isti majstor kog sam ja zvao je svaki puta mjenjao konjusno tanjurasti par, pa imam sve vise razloga da sumnjam u njega...

izvinite na dugackom komentaru.

@Bobo a je l' mozes da nam resis i nedoumice oko motora. Ne znam da li si procitao prethodnu stranu, ako nisi interesuje me koja je razlika u motoru kod 539-540-542, posto su im cene razlicite.

Bobo vidim da pokusavas reci da 540 nevalja nicem,a da je 542 i 549 dobar.Slozicu se s tobom,samo cu dodati da su to takve grobine od IMT traktora za mene(540,542,549)posto sam ih rasturao vise desetina puta sa burazerom koji je i sam imao novog 549 i sretno se rastao od njega.Koliko smo samo puta rasturali petostepene menjace,radili konusni,o blokadi nemam reci,ti traktori je nemaju.Moj ima mnogo radnih sati,tri generalne i jos dva osvezavanja i jos nije radjen konusno tanjirasti ni menjac ali ti traktori imaju takve nedostatke da je to strasno.
Nije okretan,problem sa kucistem volana kad ode desni tocak oce da spadne s traktora a remont ne pomaze mnogo,blokada vecno neispravna,mnogo tezak napred a lagan pozadi,pedale postavljene katastrofa da se pretiskaju odozgo,na kocnici nemoze da se okrene uopste,polozaj volana kod starih modela previsok itd...Sve ovo meni fali u brdu da bih mogao kao covek orati i lomiti se po sumi.:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 01:54 ---------- Prethodna poruka je at 01:46 ----------

Cekaj pa ti rece da imaju 577 na stanju.

---------- Poruka napisana u 02:00 ---------- Prethodna poruka je at 01:54 ----------

A u rakovici je isti sistem rada samo cto je manja potraznja pa brze dodjes na red.
Tu je greska veca je potraznja za Rakovicama,oni jos i proizvode za gologuzane u Afriku,a brze se stize na red zato sto imaju zaokruzenu proizvodnju i vecinu stvari sami proizvode i ne zavise dosta od ostalih dok je IMT veliki zavisnik i mora da ceka da im Rakovica napravi motor i obezbedi jos mnogo odlivaka i delova.

Ne kazem da je neki bolji od nekog drugog, nego na kakav se natrefis. IMT je to...

Ja se,npr., zivo bojim za moj diferenicjal jer kazem da tvornicki ima jako puno lufta, izbacuje mi od prvog dana iz 4. brzine kao i 95% 542 i 549, blokada mi se cudno ponasa... sve ja to znam... kazem samo da sve ovisi na kakav se na trefis i na kakvog majstora naidjes... Eto, meni covjek koji je zaradio mirovinu u IMT servisu kao voditelj servisa tvrdi da je zazor od 5mm izmedju konusnog i tanjurastog zupcanika dobar i da to nista ne diram...

Po pitanju pedala i volana, tu kritiku prihvacam samo i jedino za prve serije (kao sto ti imas) ovi noviji imaju normalne volane i pedale jako dobro odradjene. okretni su koliko mogu biti i za manje poslove su jako dobri, pogotovo 542, jer je brz a mal potrosac i ima jacu hidrauliku nego 539 i 5 puta bolju kabinu...

Motori... koliko ja znam da 539, 540 i 542 nose IDENTICNE motore, samo drugacije postelane pumpe imaju, koje su takodjer jednake za sve modele. Samo sam 539 vidjao s linijskom pumpom, 540 i 542 rotacione uvijek, no ne mora znaciti da nije bilo i s linijskom, iako sumnjam u to...

Bas su u rakovici pravili 15 vrsta motora... NE, bio je m33 dal industrijski (M33I), dal poljoprivredni (M33T), dal cestovni (M33), samo o tome je ovisilo stelanje pumpe, i naravno, narucivani su iz IMT-a po potrebi snage u koji ce se traktor ugradjivati. 539 je koliko znam na max snagu deklariran pri 2000 okretaja dok su 540 i 542 nastimani da max snagu daju na 2250 obrtaja. Motori su inace isti u bocu, samo stelanje PVP drugacije, moguce i brizgaljki...

E da mi je znati kakva je tu prevara po sredi, dade mi covek razlicite cene za istu stvar. Da sam pitao u nekoj prodavnici ili servisu, pa da pomislim da je neko hteo da me izvacari za stotinak evra, ali ovo je bio predstavnik bas iz fabrike. Svasta se kod nas desava. Nije ni cudo sto smo tu gde jesmo.

Tih motora sam uradio jako puno,svi delovi su isti za 539,540,542 samo pumpa drugacije nastelovana i to je sva tehnika.Prevare na svakom cosku.

Za 540,542,549 sve mogu da svarim,ali blokadu nemogu.Kako da orem kod mene bez nje.Jos kad je stiskam moram da pazim kako cu da je nebi totalno otkinuo sto se i desi na kraju.Kad bih je stiskao sa patos gasom kao na rakovici momentalno bi je otkinuo.

Hmmm, vidis, ja ju stiscem u oranju na gasu na kojem orem, traktor nekad doslovce stane, vrte i prednji i zadnji tockovi koji su van brazde i ja samo stisnem blokadu i do sad nista...

Meni se dogadja, kad recimo znam da negdje uz brdo moram stisnuti blokadu i orem tako i na pola puta pedala na silu iskace i ja se cjeli na nju objesim (krmak od 140kg) i ona me kompletnog digne i opet uzubi kao da nista nije bilo. U trenutku izdizanja pedale i dalje oba tocka vuku ali ja ne mogu dokuciti u cemu je problem. Ovo se ne desava cesto, jer i ne radim po tako teskim uvjetima osim kad bas bas moram... I onda se dogodi dva puta dnevno a stano se s blokadom mora orati npr...

Vrlo komplicirano, jer da bi dobio 549 trebas mjenjati klipove, i glavu motora ;)

Inace, kod nas ko god nosi pumpu od 539 na reglazu kod bosiste, ovaj trazi da donese i brizgaljke da i njih pregleda i odmah ponudi da ga pojaca na pumpi da bude kao 540... razlike su male, ali ocigledne. kolega ima na 539 motor industrijski od vilicara, samo smo ga prepravili u traktorski ove zime eno ga "ferda" vuce djubretaru veliku ko od sale, uopce ne posustaje.

Da jeste pojacas mu kubikazu goriva i prosvira ti jedan ulozak i ti otegnes necu danas da ga uradim necu sutra i ode klip jer kazem manji je kompresioni prostor na ferdzi tj imas indijca sa klipovima sa rupom na celu tj kompresionim prostorom i imas potpuno ravne klipove tu je razlika ! !

---------- Poruka napisana u 10:07 ---------- Prethodna poruka je at 09:23 ----------

Znaci ipak za nijansu 542 se istice po nekim detaljima ,npr bitna stavka po potrosnji ,dalje zbog hidraulike najvise zbog malo vece tanjirace jer mi ova dizala fergusona ko od sale i naravno za prikolicu mozes malo jace da je tovaris,i ako crkava i menjac i dif ali ipak znaci 5 brzina lakse mozes da ga rasteretis pri poslu cim ima veci odabir brzina , jeste da je zajebano zbog tog polozaja volana ali se covek vremenom navikne na sve,a kocnice jel se razlikuju na ta dva modela ?Ima 542 i 549 koliko ja mislimsa sa drugacijim menjacem i diferencijalom za americko trziste tj i za izvoz .E sad jel zna neko da mi pojasni oko toga nesto ?? To su noviji tipovi jel da od 86 pa na dalje sa tapaciranim kabinama neznam koliko su bili skuplji od obicnog modela po cemu se sve razlikuju od domaceg ??

---------- Poruka napisana u 10:08 ---------- Prethodna poruka je at 10:07 ----------

Da i koliko uopste kosta zamena konusno tanjirastog ?? 500-600e ???

Nazad
Vrh