IMT

U razgovoru sa jednim drugarom koji je inače extra majstor reka mi ja da ako hoću da stavim na mog 539 dizne od 560 dobija motor od 42ks .E sad dal jeste tako ili hm

Ma nema sanse a ugao paljenja a kolicina goriva na pumpi ...a stelovanje usisnih izduvnih ... sve mora da bude uskladjeno da to bude to . Ti sa tim diznama poveco bi potrosnju ko zna kako dimio bi ti traktor a ko zna kakvu bi snagu imo mozda bi se gusio .Nebi ja to pokusavo ,to je neko moje misljenje . Neko ce ti strucnije objasniti !

Momci... 539 i 560 imaju ISTE dizne. isti su djelovi unutra, samo 560 ima jedan cilindar vise i nista drugo... Drugar ti bas i nije neki majstor...

@mirko 015
Podrzavam te za ovo sto si rekao da je imt 542 dobar u ravnici gdje blokada nije neophodna stalno,ja imam IMT 542 traktor ima vise od 7000 rs,motor nije radjen i nisam imao nikad vecih problema sa njim,ali ja sam ga kupio prije 20 godina od covjeka koji bukvalno nista nije radio sa njim,bio je u perfektnom stanju kao nov i kad sam ga uzimao covjek mi kaze jedino mu blokada ne radi,on ga je kupio novog i jednom je samo ukljucio blokadu i od tada nikad vise blokada nije mogla da se ukljuci,tako i dan danas blokada mu ne radi sreca pa sam u ravnici pa nemam neke velike potrebe za blokadom ali hocu da potvrdim ovo sto je @mirko 015 rekao da je blokada velika mana.

Iskreno, prvi puta cujem da je blokada diferencijala mana na tim traktorima... Kod mene bas ima brda a u tri sela jedino moj 549 ima prednji pogon ostali svi u jesen moraju orati pod blokadim ili 15-20cm dubine. I ja sam zuljao s 549 i svi koje znam da imaju 540 542 549 i nisam do sad cuo da se to na njima kvari...

Znaci, kad budem rastavljao diferencijal, bit cered i blokadu pregeldati... Dobro pa ste mi skrenuli paznju na ovo.

Steta ali radili su ljudi tolike godine sa 533 i drugim traktorima bez blokade pa su zavrsavali poso koda ja imam sta da radim u ekstremnim uslovima ozbiljno razmisljam da odem da pazarim jednog 542 . Nas su na obuci kad su dosli dzon diri i raniji veliki traktori veliki ucili sledece blokada se koristi samo ali samo u neizlaznom slucaju kad uletis bas u neku baru i to na sto kraci period maksimalno izbegavati blokadu sto ukazuje da je to slucaj i kod manjih traktora. Posledice ostaju ! ! !Tj sto ljudi pricaju al sam pooro ekstra pod blokadom da a mislim kostace te oranje ko svetog petra kajgana bolje sacekati malo ,pametni su stariji ljudi kad kazu samo polako,ako nemoze danas da se poore ostavi nemoj siliti ima vremena nece to nigde pobeci strpljenje je vrlina.

mi ovde na forumu imamo bezbroj tema i skoro u svakoj se provlaci isti problem:niko od forumasa na potencira KO i KAKO se upravlja masinama generalno.Nismo svi isti traktoristi,testerasi,rezaci...pa prema tome jedna ista masina,istog godista i proizvodjaca ne traje isto,jer neko od nas slusa kako masina radi i jos ako je bar 50% ispostuje sa makar osnovnim servisom,ona najcesce nadzivi vlasnika!

Dejane, bas sam zato i pisao koliko zemlje susjed radi s 540 i s kojim prikljuccima, isto kao i onaj s 542... i bas zato sam dosao do zkaljucka da je sve stvar na kakav se traktor natrefis i drugo nista, jer IMT nije imao neke konstantne proizvode, razlika od traktora do traktora nebo i zemlja...

recimo 539 je lagan iza i kad mu je tesko, nece se propeti, nece se gusiti vec proklizu tockovi. da mu natrpas 12 gume i vodu u njih ili neke tegove u felge, poceo bi i on bolovati od diferencijala GARANT. No 539 i nije neki teskaski traktor bas kao ni bilo koji troklipac IMT-ov, a to sto ljdima nije trebao veci traktor pa su s njima orali i dan danas oru po 15kj zemlje, to je druga prica. Tako smo ganjali naseg 539 ko da je tudji bio tako i ganjamo 549 jer letimo za zaradom sa sto menje troskova... U selu mi vicu da cu ga rastepsti cjelog u iducih godinu dvije jer sam poduplao povrsine koje radim s njim. Ove godine je to 38kj a nagodinu 43 mozda i vise + tabla od 10ha sto usluzno radim za mog tetka...

549 je preopterecen i svjestan sam da mu je diferencijal boljka, kao i 4. brzina nizbrdo a sam sam otkrio da boluje i na koljevku i eto jucer cujem i da je blokada problematicna... jednostavno se sve vise cudim sto sve taj traktor kod mene izdrzati nece i sad mu se sve vise divim, ali i ujedno sve vise strepim kad ce mu sta "prdnuti u vjetar"...

Bit ce vrijeme za promjene ;)

Nasao sam cene motora. Evo ovako za M33T motor proletos za vreme sajma cena je bila 214 000, kad sam rekao da meni taj motor treba za imt542 rekao mi je da je drugaciji i da taj kosta 222000, pomenuo je cenu i za motor od imt 540, ali nju nisam zapisao. Vec kad nadjoh cene da napisem i ostale za koje sam pitao, mozda nekom zateba. M34-284 000 DM34-322 000 S44-352 000.

Pa neznam koji je odnos cena kvalitet ali po mom misljenju nije bas jeftino posto mogu da zamislim kakav je kvalitet.Ali opet sve dobijes ganc novo kad sracunas koliko das za full generalnu i agregati ti ostaju stari ko ima sa njim dosta da radi mislim da bi se isplatilo .

---------- Poruka napisana u 15:29 ---------- Prethodna poruka je at 14:16 ----------

Bobo koliko izadje da se uradi konusno tanjirasti nacuo sam oko 700 e .DaLI su BAS TOLIKO skupi ?

Po meni su te cene bas paprene, pogotovu za s44. Inace cena se umanjuje za nesto ako radis zamenu staro za novo tj. dajes svoj stari motor. Jedino je bitno da blok nije pucao, sto znaci da ce oni da ga izrepariraju i prodaju nekom drugom kao nov. Ako se ugradjuje u ovlascenom servisu dobija se i garancija (mislim da je 6 meseci ali nemojte me drzati za rec). ps. Cene koje sam izneo u prethodnom postu vaze samo za traktorske motore.

mi ovde na forumu imamo bezbroj tema i skoro u svakoj se provlaci isti problem:niko od forumasa na potencira KO i KAKO se upravlja masinama generalno.Nismo svi isti traktoristi,testerasi,rezaci...pa prema tome jedna ista masina,istog godista i proizvodjaca ne traje isto,jer neko od nas slusa kako masina radi i jos ako je bar 50% ispostuje sa makar osnovnim servisom,ona najcesce nadzivi vlasnika!

eovo potpisjem.

kod mene u selu komsija ima 539 iz '87 traktor ima 8000 i nesto sati,al on ga kaze nikad nije tero vise od 1500obrtaja,nikad nije nista "caprkao" ni oko mnjenjaca,a kaza na motoru jednom dizne zamjenio,tri vodene pumpe i cetri pumpe niskog pritiska(AC pumpa kako jekod nas zovu).
a imam i jednog komsiju "sivonju" kod koga je traktor prije devedesetih kupljen,i kaze prvu generalnu je radio na 2800sati,i mnjenjac kidao,svasta nesto.

a moj stari kaze sve zavisi kakva "mrcina" to tera i goni...

Konusno tanjirasti nov sa sve srafofima je indijski 8500din.a Ruen-ov 12500din.Obadva su odlicna i dugovecna,ugradjivao sam ih.

Nazalost je doslo vreme i da se ja rastanem od mog 540,prodaja i kupujem veci IMT 585(obavezno trobrzinac)ili najverovatnije Rakovicu.Jedino je pitanje kako li hvata blokada na velikim IMT,ako moze da hvata iz prve na patos gasu skidam kapu,ako nemoze Rakovica je definitivni izbor.

Vidis, ima veze kakva ga mrcina tera, jer evo mirko na primjer na iber gasu u pogonu ukljucuje blokadu i onda se cudi sto mu blokada crkava... Blokada se ukljucuje ili na niskom gasu ili dok traktor stoji, a kad stane na mjestu i jedan tocak vrti a drugi stoji ti ju na iberu nagazis, naravno da ce ju otkinuti... Otkinut ces ju na bilo cemu ako ju tako budes ukljucivao...

Na Rakovici i Stori mozes da je ukljucis kako oces.Na njoj niko jos nije otkinuo blokadu jer je drugaciji sistem ukopcavanja.Znaci pun gas i stiskanje bez problema.Zato se i kupuje Rakovica kod nas,e kad bi ja u sumi pored provalije pecao da mi uhvati blokada(vec bi bio pokojni),ovako bez brige patos gas blokada i na dva tocka iznosi.
A sto se traktora tice u obzir moze doci Rakovica 76,ili 585 jer je jeftin mnogo.

Nazad
Vrh