IMT

@danijella.Mozda se nisam lepo "odrazio"!Kako se zova mesto ispred vozaca odnosno tamo gde stoji termostat,manometar,i tako to?

Na instrument tabli je sat koji pokazuje temperaturu i on se zove TERMOMETAR, a TERMOSTAT se nalazi između glave i vodene pumpe i služi za održavanje iste temperature vode u motoru.

@ Dukej:

Tačan odgovor, sedi pet!

A ti malaksalo malo da utvrdiš i ponoviš gradivo, pa se javi da popraviš ocenu! :osmeh: :haha: :osmeh:

to je odprilike kao na starom maseju multi power

Izgleda da je tako, isto je kazo mbranko danas.

A o kakvom se mjenjaču ovdje radi? Kaže mjenjač sa pužnim brzinama, 12-4. Jel to neka štamparska greška ili? Na dosta mjesta sam naišo na taj podatak.

http://www.auto-poljostroj.hr/teh_podaci/tehnicki_podaci_539.htm

@NA: Da, za okladu sam vuko dvije Tehnostrojke(balonke gume) sa cca 160 m žita u njima. Išlo je do druge brze, al za treću brzu nije imo snage. Sa punom Zmajevkom (žito, kukuruz, đubre...) je išo di su se ljudi čudili šta je sve u stanju, a puno njih je ostajalo otvorenih usta kad su vidili "mališu" na djelu. :osmeh:

@becarina pusta nije stamparska greska, postoji to. Isao sam sa jednim drugom da gleda neki 5136, on je imao taj puzni menjac. Radio je u gradjevinarstvu. Posle nam je njegov cale objasnjavao, sve mane tog menjaca, ali sam zaboravio. Nije me nesto preterano interesovalo, a i ne razumem se bas najbolje u te stvari. Ako vas interesuje mogu ga pitati da mi objasni opet, pa cu vam preneti.

---------- Poruka napisana u 22:17 ---------- Prethodna poruka je at 22:13 ----------

Zaboravih da kazem, traktor je fabricki bio zute boje, pa ga je prodavac pred prodavanje, prefarbao u standardnu crvenu.

Jedina mana tog puzajuceg mjenjaca na 539 je ta sto se on pogoni preko kardana, tako da u puzajucim brzinama imamo traktor s jednostepenim kvacilom. Rucka za ukljucivanje "super sporih" se nalazila dolje kod puza volana s desne strane. Imam negdje i sliku tog cuda i shemu tog puzajuceg mjenjaca za 539.

Ove "power" mjenjace da su u gradjivani u IMT vidio prvi put na ovim prospektima. Lako moguce kako mbranko kaze da je to ko multipower na MF traktorima. Samo me zanima jel se to ukljucivali na struju, ili je trebalo kvacilo za "polovljenje brzina"?

bobo ona rucica s lijeve strane na cetvrtoj slici , na tom mjestu samo drukciji princip (kao gas na ovom traktoru) imaju stari mf-ovi tj. 1xx serija, u biti se otvara jedan ventil koji onda pusta ulje u hidraulicki "kuplung". zbog te rucice i mislim da se radi o multipower mjenacu. sto se tice samog mjenjaca tj. zupcanika oni su isti kao i u standardnom mjenjacu ali je drukcija pumpa hidraulika spojnicka, spojnicka kardana , jos je dodatno pumpa za multipower kiler za ulje itd. kod mf-a ne treba pritiskati kvacilo vec se samo prebaci rucica u "high" (ukljucen MP) traktor lagano trzne i ubrza. ovo ti je opis principa rada "With the multi-power system there is one hydraulic clutch pack and also a ratchet type assembly. When in low multi the hydraulic clutch is dissengaged and the drive goes through a pair of gears into a ratchet clutch which takes the drive to the gearbox. There is no engine breaking in low multi because of the ratchet clutch. When you move the transmission to high multi it locks up the hydraulic clutch and the hydraulic clutch gear drives another gear. Because the drive is now turning faster than through the low-multi ratchet clutch, this now becomes a free-wheeling device. It is for this reason that there is engine breaking in high multi power, but no engine breaking in low multi power.
This is also why if you are in high multi going up a hill and you depress the clutch pedal that whilst in gear no roll-back can occur because of the ratchet clutch. ie. both systems are locked together. The hydraulic multi-power clutch is not torque converter, but is merely a multi-plate hydraulically operated clutch pack. The good thing about this is that there is no loss of power through to the gearbox.The clutch is a conventional clutch and so is the 3 speed gearbox.."

i slika kako to mehanicki izgleda

2b214cbd.jpg

Aha... princip racne za nasadni kljuc je u LOW rangu i nema kocenja motorom, tj ako traktor ubrzava, gazi kocnicu, jer ce samo brze ici...

Zanimljiva fora i vjerujem VRLO iskoristiva u radu. Koliko znam da MF nema s multijem nikakvih problema nit bolesti ako se koristi i dulje vrijeme.

Koliko ja to kuzim, glavni pogon je HIGH i kad je traktoru tesko, mlatnes ga u LOW tj 25% sporije brznu, on prodje tu prepreku dosta lakse, i kad uhvati snage opet ga vratis u HIGh i teraj dalje normalno...

Ja na takvim mjestima moram saltati 5. sporu, nekad i 4. i kad prodjem, stoj, saltaj 1. i teraj dalje... Kolika je trajnost lamelica na tom poweru? Recimo da neki siledzija konstantno ore 30 ha s trobraznjakom 14" u LOW rangu.

burazov je sad u '41 mp radi ali tako dugo dok se ne zagrije ulje, problem je u tome sto se raspao kiler od ulja a nema potrebe nabavljati drugi jer ovak i onak mf 90% svojih radnih sati napravi na mikserici. ali i ovo ti je isto zanimljivo "This is also why if you are in high multi going up a hill and you depress the clutch pedal that whilst in gear no roll-back can occur because of the ratchet clutch" , znaci kad je iskljucen mp a traktor ide uzbrdo pritisnes kuplung i nemoras stisnuti kocnicu jer nece ici u rikverc (blokira ga ta "račna" ) ili obratno ako si isao uzbrdo u rikvercu nece ici naprijed samo je onda malo problem izbaciti van iz brzine jer ide dosta tesko . manje vise u radu smo ga koristili bez mp-a jedino u transportu ili kad ti je recimo obicna brzina prespora a brzine vise prebrza onda ga prebacis u mp i tad je taman ili sl ali sve ovisi o vrsti posla i uvjetima.

Ajooj, a sto onaj MF tvog brata nije radio u zivotu... Kad se samo sjetim sa farmpfota slika sarafanja.. .a tek s44 s turbom hehe...

Zanimljiva stvar taj multi. Znaci fino su to zamislili i to traje i traje.

Samo me buni jedna stvar... Jel HIGH-MULTI ubrzava ili usporava odredjeni stupanj prijenosa? I po prvom tekstu i po drugom a i po prospektu sto je becarina stavio pise "Ubrzanje" a ja tek tu na vidim nikakvog smisla... Koji je uopce "pocetni" rang tog multija HIGH ili LOW?

Po meni bi bilo bolje bas zbog oranja i kretanja pod teretom taj multi ima pocetni polozaj u HIGH nacinu rada, i prije kretanja ga ubacis u LOW i lakse ces krenuti s dvije prikolice, i ne ugrozavas zalet prebacivanjem u HIGH. kad se u high zaleti, saltas u 2. i ako ju primi direktno fino, ako ne opet imas multi koji ce ju usporiti i opet hvatas zalet i kad se zaletis, iskljucujes multi i vozis u 2. direktnoj... Kao sto rekoh, ubrzanje mi ovdje nema smisla, jer sve teze poslove radis ili u 1. direktnoj ili u 3. sporoj eventualno 2. direktna.

Izmedju ostalog znas i sam kak to ide.

Ili su oni zakomplicirali ili sam ja...

U LOW ti je iskljucen MP znaci obicna brzina a prebacivanjem u HIGH se ukljucuje MP i traktor ide brze. Nisam nikad citao nikakvo uputstvo kako MF preporucuje upotrebu multipowera ali pretprosle godine sam zbog loseg vremena sve orao s njime i koristio sam ga gdje je lagana zemlja pa moze vuci s manjim gasom ali onda je u prvoj prespor a u drugoj preslab ukljucivanjem multipowera u prvoj je taman . samo nismo nikad mjerili te razlike u brzini ali odokativno gledajuci podatke o ovim IMT-ima na MF-u je veca razlika .

Gotovo, vise mi se ovo ne svidja... Bas sam mislio traziti traktor koji to ima, pa ga sredjivati polako da lici na nesto, ali kad multi ubrzava stupnjeve prijenosa, to je meni bez veze...

Hvala sto si me i ovo naucio ;)

Burazeru mom na imt 549 zaglavi menjac u brzini i on pusti naglo kvacilo i sad u drugoj se cuje tak-tak,i on je radio celu jesen tako drugu nije koristio do pre neki dan ,sad se cuje u svakoj brzini neko zujanje sta li bi moglo da bude...

Evo današnje zanimacije:
05012012184.th.jpg
[/URL][/IMG]

---------- Poruka napisana u 22:57 ---------- Prethodna poruka je at 22:48 ----------

05012012179.th.jpg
[/URL] [/IMG]

Nevaljaju ništa ti mečkini motori.... Mlogo snage imaju pa pojedu menjače....

Nazad
Vrh