IMT

Pa 542 i 539 su isti motori. Razlika im je samo u menjacu? Pa po pravilu 542 i jeste namenjen samo za transport. Za sve ostalo je 539 u prednosti. mile IMT@ +bojcetic@ ..Razmislite ljudi malo pre sto napisete nesto jer sa ovakvim izjavama pravite ovaj forum neozbiljnim..:sta:

Nadam se da si dobro procitao moj post... Po cemu je neozbiljan, voleo bi da mi kazes? Samo sam dao svoje misljenje iz ekspolatacije oba modela.

pozdrav svima.jedno pitanje:moze li se na 560 staviti motor od 577,da li su potrebne neke prepravke za takav poduhvat na 560,i da li se isplati to uraditi?

Moze

U IMT 560 motor od 577
Potrebno je zameniti ''kolevku'' tj ubaciti od 577.
Takodje moze i motor od Tamica T 80.
Ali treba pored kolevke zameniti i zamajac, (mislim i karter),
i prebaciti pumpu visokog pritiska na traktorski rezim rada.

Tako kazu ljudi, ako ne lazu. :osmeh:

Ako ubacujes motor iz tamica,onda treba zameniti karter,razvodnu kutiju,poklopac ventila,zamajac,korpu,lamele,nosac termostata,i jos poneka stvar da ne nabrajam,i naravno sto rece kurkela kolevku prednjeg trapa.:ppozdrav:
Uglavnom nije uopste jednostavno kao sto se prica(mislim ako je motor iz tamica 75,80)ako je iz 577,to je mnogo lakse ako je kompletan.
Pumpu nemoras da diras ako je motor tamica,ima traktor da ti ide 60 na sat.Mi nismo dirali pumpu kad smo ubacili motor od tamica na landinu.Sada traktor ide 60 samo tako.

Ja sam imao 560 (stari tip) sa motorom od 577, isao je kao zmaj, pretodni vlasnik je to odradio, ne znam kako, jedino sto nije imao kompresor valjda to nije moglo da se stavi, mislim da nemam ni jednu njegovu sliku, ako nadjem ubacicu, i mnogo mocno izgleda sa vecim motorom!

542 model + znaci vece gume, jaci hidraulik , jace poluge ,veca masa, itd. PR. 542 kod nas nosi rot. kosilice ore tanjura i sapada u rang storeta 402 univerzala 445 malog torpeda od 42hp. neznam mu oznaku On vuce tanjuracu 24 bas kao i svi ovi modeli sto sam ih nabrojao a bolji je orac od svih ovih. I stari 540 je rang iznad 539. Fergo balavi kad tanjura i sa 20 diskova pogotovu ako je prvi trag i jos grudavo..Neznam dali da jos nabrajam npr. kada je vuci prikolicu djubra tovariti sa zadnjom kasikom itd.. nesto kao audi A3 iA4 ali sa istim motorom.Ovo je odgovor za naseg clana @ bojcetic@ i njegov postu kome kaze da je539 u svemu u prednosti od542 a da je ovaj pravljen za transport. doslo jeu medjuvr. drugih postova..:ppozdrav:

Ima podosta sitnica koje treba nabaciti na tamicev motor.
Ipak je u prednosti 577.
Pre par dana vidim 560 noviji tip, sa motorom od T 80.
Poznao sam i pitam vlasnika sta je odradjivao dodatno, oko motora.
On rece samo kolevku i zamajac. :sta:
Vidi se da je sve u originalu sa tama.

Problem kod 542 i ponajvise kod 549 je menjac 5 brzina,traktor brz a konusno tanjirasti od 539.Kad fabricki rikne,posle brzo odlaze ovi losiji novi.Kod 540 je bolja situacija,menjac 3 brzine,trup 560,a trube i konusno tanjirasti od 539.Uglavnom najosetljiviji je 549 jer je najostriji jer ima DM motor,a i najbrziji je:osmeh:

@Kurkela jel on siguran da je stavio motor sa tamica:sta:

Ako ne regulise pumpu visokog pritiska imace rezim rada motora za kamion tam vise od 2500 o/min.

Moze da bude i motor od Italijanske Zete (nesto poput turbo zete)
Pa da se ti motori od tamica i zete razlikuju u nijansama, a da to olaksava montazu na traktor.
Da treba manje prepravke.

I ja planiram na proleće da u imt 560 ubacim motor od 577
Pitao jednog majstora,traži mi 1000 e i da mu ostavim moj motor.
Dobijam generalno sredjen motor 577 sa garancijom,naravno i sve što ide uz to,kolevka,prepravka hladnjaka...
Jel puno para?
Koliko košta motor od ''tamića''?

Ljusha isplati se,jos ako je tvoj motor los,onda si na konju:sjasi:Nemoras da se mucis i razbijas glavu oko pakovanja.A sto se tice generalne za 560,ona je dosla na tako nisku cenu,da se sada uopste ne isplati voziti traktor (IMT,IMR)sa losim motorom.Mene je kostala generalna na 540 sa sve obradom 250 eura,jedino nisam menjao korpu,a uradio sam joj remont(zabice,opruge itd.)i naravno ja sam radio.Majstori to obicno preuvelicaju,sve ih kosta do 300 eura,a posle ispostave racun na 700 eura sa rukama.:ppozdrav:

Ovaj motor pasuje i na zetu o kojoj sam gore pisao. Na glavi ima za turbo.
Jaci je za 10 ks.
U pitanju su zadnje serije tamica.
91 - 92 god
E sada dali ima jos neke bitnije razlike, pitanje je.

@Mirko ne znam kako tako malo da te izasla,meni je teca racunao za 533 oko 700e ali prava generalna sklopovi,obrada glave i sto sve ide,normalno i pumpa za ulje,dizne,pvp,odmah kad je razbucan da se uradi i lamela ne moze jeftinije.

pozdrav drugari, vidim da ste u teme ugradjivanje motora ,pa dali neko zna ili je upoznat koji motor je pogodan za uradjivane sa sto manje prepravke u zetora super 50 izvinite sto mesam zetora u ovoj temi ali mozda je noko od vas upoznat unapred hvala

Nazad
Vrh