IMT

Neznam bas mi nije svejedno ,to je zvuk nekog teskog metala,negde sam procitao da su mozdz poluosovine ali nerazumem kako one mogu da udaraju jedna od druge.Pozdrav

Najvjerovatnije da i jesu poluosovine... One u pravilu trebaju jedna biti u kontaktu s drugom i tu treba biti minimalan zazor. Koristenjem traktora i rijetkim mjenjanjem ulja u duferencijalu, spene i samo trenje izmedju poluosovina trose krajeve istih i tu se pojavljuje sve veci zazor. taj zazor se eliminira tako da s jedne strane skines tocak, dobos i nosac pakni. tamo ispod svih onih sarafa imas tanke limice i njih jedan po jedan vadis i tako priblizavas jednu poluosovinu drugoj. Idealno bi bilo da maknes jedan s lijeve, pa jedan s desne strane i tako sve dok ne dodjes do minimalnog zazora. Pri tome vodeci paznju da ne izvadis previse limica, da ne struzu poluosovine jedna uz drugu previse.

Drugi tup zvuk koji bi mogao cuti je diferencijal da se popustio, ali to bi lupalo i po ravnom i traktor bi jako cukao i tu bi se culo i zuljanje i rondanje svih oblika, tako da prednost dajem potrosenim poluosovinama.

Bobo je napisao(la):
Najvjerovatnije da i jesu poluosovine... One u pravilu trebaju jedna biti u kontaktu s drugom i tu treba biti minimalan zazor.
Полуосовине никада нису ни близу једна другој. Између њих је осовиница или крст на ком су тркачи.

Na novom 539 mi se cuo taj tupi zvuk kada idem na neravno. Tacnije kada prvo jedan zadnj a odmah brzo i drugi zadnji tocak udje u rupu. Prvi udje pa on izadje a drugi odmah udje neznam da li sam jasan. Ne ulaze oba istovremeno.
To je reseno tako sto sam izvadio jedan podmetac o kome Bobo prica odnosno kada sam prestelovao
zazor poluosovina.
E sad neznam sta je kod tebe ali nadam se da sam bar malo pomogao.

forvarder je napisao(la):
Bobo je napisao(la):
Najvjerovatnije da i jesu poluosovine... One u pravilu trebaju jedna biti u kontaktu s drugom i tu treba biti minimalan zazor.
Полуосовине никада нису ни близу једна другој. Између њих је осовиница или крст на ком су тркачи.

Zna se na sta sam mislio... uglavnom, poluosovine trebaju biti postelane tako da imaju sto manji zazor u diferencijalu...

Bobo je napisao(la):
forvarder je napisao(la):
Bobo je napisao(la):

Zna se na sta sam mislio... uglavnom, poluosovine trebaju biti postelane tako da imaju sto manji zazor u diferencijalu...
Bobo je u pravu, forvarder nisi u pravu u slučaju imt diferencijala, evo slike gde se lepo vidi da se poluosovine skoro dodiruju

poluosovine na imt 533 539 540 542 upiru jedna u drugu a da bi to moglo krst trkaca je supalj na sredini stelovanje zazora tocka vrsi se sa limovima ako sve limove izvadis i opet ima lufta onda su se poluosovine istrosile onda mozes podbacivati limove pod kosuljicu lezala tocka ili menjati poluosovinu

Погледајте мало боље пресек па ће те видети да су полу-осовине удаљене једна од друге најмање за ширину зупчаника тркача. Подешава се само зазор конусног лежаја на тим лимовима.

Forvarder pogledaj malo bolje ti na vrhu poluosovina ima konus i skoro se dodiruju a nutovi su u širini tih zupčanika što si naveo.

zoran frenki je napisao(la):
Postovani prijatelji imam jedno pitanje,kada idem preko rupa naravno na putu pozadi predpostavljam negde u ili pored diferencijala se cuje neka da nazovem lupnjava ali to su tupi zvuci koji dplaze odozdo a traktor je IMTe540.Ako neko zna ili je imao iskustva sa tim neka napise nesto.Pozdrav.
Malo kasnim ali bolje ikad nego nikad, evo resenja za ovaj problem :cao:

Nazad
Vrh