IMT

Rale 83 je napisao(la):
fenzija je napisao(la):
Ispusti tocak sa jedne strane pa mu drzi kontru

mislim da nerazumijem,jel ti to mene malo zjb?
Salio se , metalo strugar mi radio glavu upravljaca za 90e .
Akokupis biksne one se skupe prilikom nabijanja pa treba da se rajbuju ,sto zahteva odgovarajuci alat, zato mislim da je bolje da se metalostrugari sa time pozabave, a ako su vretena ona u paru kostaju oko 120e
[/quote] segmenti volana su dobili luft izlizali se i zato plesu tockovi (par-60 eura,majstor ruke 25 eura).u srijedu krece praviti pa kako bude a garant na to sve jos jedno 50 evrica ce se nabrati kakve sam ja srece...

Bubu je napisao(la):
Dukej, za pocetak ispusti malo ulja na luftiracu i trudi se da ne koristis uopste kocnicu. Ako ne pomaze ni to onda jednostavno izvadi kompletan pomocni kocioni klip sa crevima, zablindiraj cev koja dolazi od glavnog kocionog i teraj!

Ovo sa blindiranjem cevi sam prošlog proleća probao i nikako nisam mogao da blindiram tako da ulje pod pritiskom ne izlazi. Prošlog proleća sam radio kočnice i stavio sam SVE NOVO, i eto, ni dve godine nije izdržalo. :udri:

I ovde kod mene sam dobio savet da malo sipam nafte ili ulja u prostor gde su ploče, tako da proklizavaju i ne greju se. Tako će mi ostati desna kočnica i kad završim oranje sledi rasklapanje. Samo, sve mi se čini da će ga rasklapati budući vlasnik jer ću ga najverovatnije pokušati prodati.

Eee, da, sad sam se setio, da li bi imalo smisla da otpustim ili izvadim onu polugicu koja ide sa leve pedale u glavni kočioni cilindar (za levu stranu)?

Imalo bi smisla da raspanujes malo polugu na glavnom kocionom ali ne verujem da ce ti to pomoci. Ja sam kod mene na obicnom 577 pre par godina usuo motornog ulja u obe kocnice (mislim na prostor gde su obloge i kocione ploce) i od tada nemam problem blokiranja.
Blindiranje cevi radis na sledeci nacin: uzmes redovan sraf i maticu koji su istog promera kao i suplji sraf (holender) kojim se spaja bakarna cev preko oka sa pancir crevom. Nece ti curiti ulje ako stavis bakarne ili aluminijumske podloske.

Oko blindiranja - tako sam radio i uvek je kad stisnem kočnicu izlazilo ulje ma koliko da sam stegao taj šraf (platne se podrazumevaju).

Koliko si usuo ulja i da li se to odrazilo na efikasnost kočenja. Ovo pitam jer sam ja naumio da malo popustim onu metalnu šolju ispod koje je cilindar (a da pri tom ne odvajam cevi sa uljem od kočnica) pa da na neki način uspem jedno decilitar nafte unutra. Samo, na taj način ne mogu "ciljati" šta će sve skvasiti nafta, pa će to najverovatnije biti i po oblogama. Ne znam samo koliko će to biti efikasno jer će nafta odmah iscuriti napolje dole kroz onu rupu. Ili je možda bolje da ubacim ulje umesto nafte?

Evo šta sam uradio danas sa kočnicom. Pošto nemam vremena za rasklapanje, odvrnuo sam jedan šraf (zadnji) koji drži onu šolju iznad cilindra i u kojoj su pričvršćena creva za dovod ulja iz glavnog kočionog cilindra i luftirku. Kad se izvrne taj šraf, kroz tu rupu (gde je bio zavrnut šraf) sam usuo oko 1-1.3 decilitra nafte uz pomoć neke male flašice koja nalikuje na harmoniku a ostala je od jedne posete veterinara. Ta flašica ima kao neku vrstu šprica na vrhu pa sam uz pomoć nje uspeo da ubrizgam naftu ne samo dole već i napred u taj prostor gde su kočione ploče. Pošto je ta nafta odmah iscurila na onu dole rupu, ponovio sam postupak ali tako da sam prethodno donju rupicu zapušio komadićem krpe. Onda sam napravio jedan krug traktorom po okolnim ulicama, malo kočio i kad sam posle podigao zadnji kraj traktora dizalicom video sam da se levi točak lako okreće čak i posle kočenja, odnosno da se otkočio. Potom sam izvadio tu krpicu i nafta je ponovo iscurila napolje i u toku oranja sam često stajao da proverim da li se ponovo greje leva truba. Tek pri kraju dana sam primetio da je ponovo počela da bude toplija od desne trube što znači da ponovo hvata. Mislim da to nije jako jer kad zavukam traktor i stisnem kvačilo on se ne zaustavlja brzo već ide pod inercijom. Dakle ovo ću svakako ponoviti ukoliko primetim da ponovo počne da koči samo što me zanima da li bi bilo možda bolje da umesto nafte upotrebim ulje?

to je znak da kada si menao kocne lamele nisi dobro osmirglao kanali gde stoi kuglica a isto tako i kuglice.Kuglice su te koje treba podmazati sa naftom,jedino zbog nih dolazi do blokiranja tockova,razume se ako je kocni cilindar ok.Ako mislis da upotrebis iste lamele bojle ti je da ih sto majne potopis i naftu(uljle ili sta drugo)Imao sam taj problem zato ti to i kazem.
abcd0010.jpg
evo moi koi sam mehjao posle samo jedna godina samo zato sto nisam temelno ocistio kanalcice i kuglice i nisaqm stavio zastitna manzetna na trubi gde izlai crevo,a ostetio sam ovi zato sto sam sipao sva i svasta kako ne bi grejali.
Post je spojen: [time]1290008110[/time]

ovo je od komsija 539 ja nisam to dosada mehjao pa necu da nagadjam
zato i pitam za pomos
abcd0010.jpg

Reče mi majstor da mi je pukla gornja ploča na hidrauliku 558. Ima li neko informaciju oko cene nove ili dal se može naći polovna ploča negde. Sutra zovem prodavnicu al me zanima dal je neko imao ovakav kvar i koliko ga je ovo koštalo.

aca74 je napisao(la):
Reče mi majstor da mi je pukla gornja ploča na hidrauliku 558. Ima li neko informaciju oko cene nove ili dal se može naći polovna ploča negde. Sutra zovem prodavnicu al me zanima dal je neko imao ovakav kvar i koliko ga je ovo koštalo.

To mjenjaj obavezno. Mojem prijatelju je pukla na 560 i majstor koji je to radio ima brata varioca koji je to zavario... ali, puklo opet nakon nekog vremena pa opet zavarili i tako više puta kao jeftinije su elektrode nego novi dio.
Poslije puklo kućište mjenjača pa su i to varili i sad taj traktor koristi samo za vuču više hidraulik ne radi.

Zašto ti je pukla ploča? Imaš zadnji utovarivač, ili nešto slično? Ili nije bio dobro naštelovan hidraulik?

Dejanco je napisao(la):
ludi kako se ovo cudo skida?
malo vise zardjalo
abcd0011.jpg

Oдвијеш тај мали шаф са десне стране, па затим одвијаш ту велику матицу што има полу округле зарезе са унутрашње стране неким погодним алатом, ја сам користио пробојац и чекић,

mirko_markovic67 je napisao(la):
Dejanco je napisao(la):
ludi kako se ovo cudo skida?
malo vise zardjalo
abcd0011.jpg

Oдвијеш тај мали шаф са десне стране, па затим одвијаш ту велику матицу што има полу округле зарезе са унутрашње стране неким погодним алатом, ја сам користио пробојац и чекић,
bili smo sa komsija u prodavnici i videli kako izgleda novi i videli da ima navoj jer nije se poznavalo dali postoi navoj da se odvrne(novo kosta 95eura)

zorancile je napisao(la):
Zašto ti je pukla ploča? Imaš zadnji utovarivač, ili nešto slično? Ili nije bio dobro naštelovan hidraulik?

Mislim da nije bio dobro naštelovan hidraulik, sad imam i tešku nošenu tanjiraču, možda je i ona sredila ploču. Hidrauličnu pumpu sam remontovao pre 2 godine, ali možda majstor i nije bio baš najsavesniji tj stručniji.

Ploca hoce da pukne i kad nije dobro zategnuta,mislim da je nova oko 14000 dinara i to prazna,ali ja bi ti preporucio da kupis original,ima u rumi na vasaru kod ovih sto rasklapaju....

naj bolje ti je da kupis polovnu ali original imt ima da se nadje i indiska ali ima i nekih prepravki. ne znam da ji si koristio onaj dodatak gde se kaca topling ako nisi onda hoce da dodje do loma pod vecim opterecenjem. ako ti treba neko objasnjenje oko montaze samo reci sta.

Pitanje za vlasnike IMT 5106 ili 5136 kako se pokazala prednja vuca na njima.Da li se kvari cesto i da li bi vredelo da se ugradi na 5100?

Nazad
Vrh