IMT

Zubčanici pašu sa MF trobrzinca ali nije isti prenosni odnos... ili da se istavi da bude trobrzinac menjač
koliko znam ni jedan MF nema 4 i 5 brzinu kao na IMT

Bilo je pisanja u ovoj temi o brenama i prepravkama na 3 brzine, po pisanju tada mozes sa njime da radis sta god hoces.

Za jedan polovan zupčanik menjača na J.D-u dao sam 400 eura.Na IMT-u sam menjao 80% zupčanika i uspeo sam da pronađem gotovo sve polovne u odličnom stanju jer nove nisam nikako hteo pogotovo jer se u ruci oseti da su novi osetno lakši.Ne znam jesi li zvao Radeta iz Dobanovaca,kod njega je bilo dosta novih i polovnih delova za Brenu.

Ne znam sta da ti odgovorim na ovo... Imam poznanstava u Srbiji (Vojvodini) i mimo foruma. Kolega koji je ovdje imao 5106 i 5136 se preselio u Inđiju i tamo odvezao 5106 a 5136 prodao suraku u HR, koji sad radi s dva 5136. Mnogi drugi koji su nekad imali brene s turbom ili bez SVI zivi mi preporucaju da idem u MD komerc u Zemun. Znam da je ovaj isao u noci sa subote na nedelju kod njega po djelove za brenin mjenjac i svi su prezadovoljni. Jednog ovdje sam zvao koji je radio remont na svojoj breni prije koju godinu nesto slicno kao ja sad pa je rekao da se ne zezam sa starim zupcanicima da u Zemunu ima covjek dobru robu i da nema problema nikakvih da je on isto od njega uzimao sve sto je trebalo a rade ljudi dosta tezu zemlju nego ja i to 80kj tako da mislim da mi ne vrijedi dalje traziti nista.

Imam dosta kontakata i za nove i za polovne djelove samo ne znam sta da radim. Naj prije trebaju sve raskopati (servis je u OGROMNOJ guzvi) i kad se napravi spisak djelova sta sve tocno treba krece se u nabavku.

Forum mi daje kontradiktorne informacije; najprije se hvale zupcanici iz male privrede da bi mi sad pricali da trazim stare jer su kvalitetniji...

Na 'breni' je menjac svakako kompatibilan sa nekim MF-om ali stare generacije.
U IMT-u nista nije razvijano, vec je sve licencirano ili je radjen reverzni inzenjering. Cak i u tvom 549 su svi zupcanici colovnog sistema poreklom iz MF-a..
I ja sam za pronalazenje ispravnih polovnih delova cak i ako ti ta potraga oduzme nesto vremena. Isplati ti se sesti u kola i potrositi u Srb i Hr nekoliko dana obilazeci 'nalazista'..

Znam da je IMT kopija MF sa dodanom 4. i 5. brzinom i ako sta pravi probleme na tim "malim" mjenjacima to su bas ta 4. i 5. i 549 je na glasu da iskace iz 4. na nizbrdici pa tako i moj... Imam ja vremena, rodbine i prijatelja po Vojvodini dosta i imam gdje i prespavati ali procitaj sto sam gore napisao Maticu i mislim da ce dobar dio moje odluke biti jasan. Samo cekam da mi javi za konusno-tanjurasti. Rekao je da MOZDA moze nabaviti 6/34 ali suti vec 3 dana a ne volim biti previse dosadan, nisam takav a mozda bih trebao i biti.

Inace, danas je stigao onaj K/T par sto je nasao ocev prijatelj. Zbilja sve novo i zapakovano (konzervirano) i onu gumenu smjesu, kako kod nas kazu "smolu". nisam ga htio otpakiravati posto jos niej sigurno da li sam kupac ili nisam, cekam da mi se javi par ljudi iz Srbije (ukljucujuc i gosp. Uremovica iz Zemuna) da vidim posto je to kod vas, jer ovo ovdje je dosta skupo al ako se moze proci povoljnije kad vec idem tamo, sto da ne?

@Bobo,da nema tebe i brene, ova tema bi skoro bila ugasena.Samo napred sa opravkom i ne brzaj,dobro razmisli sta kupujes.Posto je taj KT par sto je stigao i ko ga je napravio?

Pa nije bas da samo ja ovdje pisem ;) Ovdje pisem sve tako javno jer netko ce mozda prepoznati moj problem i zna kako ga rijesiti i tako je i bilo, nude se forumasi za pomoc i jako sam im svima zahvalan (Znaju sami koji su)

Proizvodjac ovog para kod mene je, navodno, RUEN. Ne vidi se nista od one smole nit ima ikakav popratni dokument uz zupcanike. Na konusnom je "smola" skinuta sa strane gdje je navoj i na njemu se vidi oznaka a na tanjurastom je zastita citava i ne moze se vidjeti oznaka nikako. Budala zaboravio na konusnom vidjeti koje je godiste. Moji na traktoru su 86.g. a traktor se vodi kao 87.g. tako da ima logike. Cjena je 300€ bez cjenkanja, bez racuna. Covjek koji je to dobavio je ocev dobar prijatelj i rekao je da ce pricekati s prodajom ovog kompleta dok se mi ne izjasnimo. Onaj od kojeg je to doslo je rekao da je cjena fiksna i da ako ne zelim, ne moram kupiti da ce se musterija vec naci (zna covjek sta prica)...

Smiran sam i realan skroz na skroz, nista ne brzam. Prije remonta sam se raspitao kod svih koje poznam gdje kupuju djelove za brenu i kako su zadovoljni i svi me upucuju na isto mjesto...

Jednog kolege otac mi je "cudna biljka" ne moze ishvaliti lezajeve "Zivko i sinovi" kaze da je s njima svima kucni rijatelj i da je Zivka jako jako dobro poznavao i da je spreman garantirati za lezajeve njihove da ih slobodno ugradjujem u mjenjac i diferencijal. A ja nemam srce reci mu da svaki Z&S lezaj koji sam ugradio u tanjuracu nije izdurao ni sezonu i da ne dolazi u obzir da tako sto ugradjujem u traktor a pogotovo u mjenjac... On ih mece svuda i kaze da su ravni po kvaliteti svim "navikanim" lezajevima a ja u to nikako ne mogu povjerovati.

300 evra je po meni realna cena za konusno tanjirasti par,neverujem da bi iko napravio za te pare u kvalitetu i u maloj privredi,ni ovi iz Ade kod nas.:ppozdrav:

Cuj, ako moze povoljnije, zasto ne? U jednoj trgovini ovdje su imali prije koju godinu dva kompleta tih zupcanika i cjena je bila 200€ za par. Kad sam isao pitati da li slucajno jos koji ima, receno mi je da nema i da je u kompjuteru zadnja cjena oko 500€...

Ako su se kod nas prodavali novi za 200€ onda se nadam da ce netko od ljudi u Srbiji moci rijesiti stogod povoljnije.100€ razlike mi je npr kompletan trosak puta i rucak a nije ni to za baciti kad svejedno idem u Srbiju po druge djelove... Da je samo K/T par u pitanju, pregrizao bih i ne bi dalje ni trazio kad ima meni pod nosom ali ispada da je K/T par naj manji problem u cjeloj prici...

Vidi konusno tanjirasti za je.enu welger balirku posto je mala privreda. Ovo je i jeftino kad tako pogledas

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Jasno je meni to sve,samo znam vrlo dobro kako funkcioniše MP kad se pravi jedan komad nečeg i serija kao nekad i to ja msm da je još i neki kvalitet a ovo iz MP je znak pitanja...Možda i neko ima ovde kod nas KTP original a i nezna da ima...A kod njih je dif. slaba tačka,dograđivali su ovdašnji majstori i neko dodatno podmazivanje konusno tanjirastog.:ppozdrav:

Vidi konusno tanjirasti za je.enu welger balirku posto je mala privreda. Ovo je i jeftino kad tako pogledas

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Da, na welgerigi traje i traje i traje samo ga nemar moze sribati a na breni je i originalan dio upitne kvalitete...

Tako je kolega na GASPARDO frezi srunio konusno-tanjurasti par u reduktoru svojom nemarnoscu. Zvao zastupnika da vidi koliko kostaju zupcanici i oni u lupe cifru a on ko iz topa ljutito odgovori: "Pa za te pare kupim par zupcanika za traktor!!!" na sto mu je trgovac samo odgovorio drugim pitanjem: "Za koji traktor, gospodine?" Ovaj samo zasutio. ako je za IMT jeftino, ne znaci da je jeftino za sve...

Jasno je meni to sve,samo znam vrlo dobro kako funkcioniše MP kad se pravi jedan komad nečeg i serija kao nekad i to ja msm da je još i neki kvalitet a ovo iz MP je znak pitanja...Možda i neko ima ovde kod nas KTP original a i nezna da ima...A kod njih je dif. slaba tačka,dograđivali su ovdašnji majstori i neko dodatno podmazivanje konusno tanjirastog.
angry.gif

Razmislja se i u tom pravcu ali tek NAKON ugradnje filtera mjenjackog ulja. ako se ne stavi fini filter u sistem, dzabe svega ako pumpa cirkulira zagadjeno ulje kroz mjenjac i jos usto sipa ga direkt na konusno-tanjurasti...

Ako ces da filtriras sistem bas dobro onda stavi jedan filter na vod od pritiska ulja izmedju pumpe i razvodnika spoljnih potrosaca a drugi filter na povratni vod izmedju razvodnika i menjaca. Postoje i kucista i filteri bas za tu namenu i to univerzalni za samostalnu ugradnju spram protoka hidraulicnog sistema.

Druga stvar, ako hoces da ti lezajevi u menjacu traju, stavi ravno valjkaste koji nose vece opterecenje i stavi ih u kvalitetu, nemoj da skrtaris pa da kupis Z&S koje niko recimo od meni poznatih paora drugara ne ugradjuje a 'fabrika' mi je na 10km.

Obrati paznju na lezaj koji ide izmedju spojnickog vratila i glavnog vratila u menjacu. Fabricki to nije najbolje reseno, postoji lezaj koji je za nijansu siri i u precniku veci pa se spojnicka spram toga prepravi i onda nema vise riknjavanja. Ako to kod tebe lepo lezi, nije neophodna prepravka ali znam par ljudi koji su to resili i nije problema bilo. Taj lezaj kad strada, najpre ulazni par zupacnika strada posle njega i moze da se desi da nece najbolje u 5. brzinu tj. direktnu koja bas ukopcava sponicku sa glavnim vratilom.

Spajki, navodno je proizvodjac RUEN. Evo, do prije par dana sam vjerovao da je to prva ugradnja u IMT dok kolega nije napisao da je IMT sam radio svoje zupcanike i da je RUEN samo dobar zamjenski dio...

Bubu: Filter ide svakako ali cu staviti jedan na povratni vod iz razvodnika za dodatne izvode i u svakom slucaju ce biti bolje nego sto je bilo bez njega. Kolega je uzeo kuciste filtera motornog ulja za 533 i namontirao ga i stavio je filter motornog ulja u seriju s kardanskom uljnom pumpom. kaze da nema problema da je protok dobar i da mjenja filter na hidraulici kad i motorno ulje i filter i kaze da ga uvijek otvore i da uvijek bude pun, nije im jasno odakle toliki opiljci i kako je traktor radio bez tog filtera.

Lezajeve nisam jos ni gledao, njih cu kupovati u HR jer su povoljniji nego kod vas u Srbiji. Ja bih isao na FAG mada cu cekati sta kazu serviseri i koja je njihova preporuka jer ipak imaju puno vise iskustva u tim starima...

Ide i nova spojnicka, naceta je na sinhro zubicima tako da ne znam nista kako ce lezaj stajati i kakav ce se ugradjivati. Ako u 30 godine tvornicki lezaj nije napravio neku stetu, vjerujem da je to onda sve uredno unutra po tom pitanju.

Puno hvala na savjetima, kad stogod saznam, napisat cu ovdje...

Bolje nadji filter koji je veceg protoka nego filter ulja na 533. Koji traktor ima kardansku uljnu pumpu?

IMT 5106 je u pitanju. Nisam nikad rastavljao al kolega mi kaze da on ima i trecu pumpu koja samo napaja sklopove kardana dal ukljucivanje, dal kocnicu i on je na tu pumpu spojio filter motornog ulja s 533 i funkcionira mu godinama, kako on kaze, bez greske. Meni to "ne drzi vodu" ali da svojim ocima nisam vidio kuciste i filter motornog ulja s 533 ne bih vjerovao. Kaze da ima dovoljno protoka i da filter nije usko grlo u sistemu al gurati hidraulicno ulje kroz taj filter je po meni lose rjesenje al ajde. Ja svakako planiram staviti filter namjenjen bas filtraciji hidraulicnog ulja al sad mi je bitnije sloziti traktor da radi kako treba a za filter cemo lako.

Tu nema ni jedna kardanska pumpa, sistem je kao kod 577 samo sto umesto jedne pumpe za spoljne potrosace, Brena ima 2 koje su direktno spojene vratilom. Ne znam koliki pritisak pravi ta 3. pumpa ali svakako resenje nije dobro sa 533 filterom ali je ideja super.

Pa jbm li ga, ne znam kako se strucno zove ta pumpa ni sta ju pogoni, nisam nikad to rastavljao da bih znao. Uglavnom ta treca (ako postoji uopce) bi trebala sluziti samo za potrebe snabdjavanja uljem sklopova koji pokrecu ili koce izlazno vratilo. Zato naziv "kardanska pumpa"...

Ocito je doslo do nekog nesporazuma...

Znam da je Kico pricao da su oni mjenjali pumpu za vanjske potrosace da je brena slabo podizala utovarivac a na kraju se ispostavilo da je njegov sin pomijesao crijeva pa je na tu trecu pumpu spojio vanjske komande i pokusao raditi s prednjim utovarivacem, ja sam mu slikao raspored crijeva na mom traktoru pa su valjda vratili crijeva na poklopcu u pravilan redoslijed i sve je radilo kako treba. Vec sam zaboravio sta se tamo desavalo...

Bobo mislim da ovde kod nas neces nigde naci jeftiniji KT od 300evra i taj sto ti se nudi nemoj propustati veruj mi ja sam pola godine trazio KT za moju Brenu i jedva sam ga nasao za 300evra kod PanTam-a u Kacu isto neka stara zaliha.Sada ces kod nas jako tesko naci ista od tih starih zaliha znam da je bio jedan negde u Sremu valjda i taj mi je trazio 700evra jel je kao original iz IMT-a.Posto sam u MD- Komercu i ja sve za mnjac pazario slobodno mogu reci da su jako korektni ljudi i da sa njima neces pogresiti,a njih kada sam zvao za KT nisu imali nego su cekali da neki privatnik napravi 40-50 komada po IMT-ovoj specifikaciji dali je to napravljeno ne znam ja sam se bio snasao i vise ih nisam zvao.Tako da imaj to u vidu da ako je tih 40-50 odradjeno oni su ti onda u igri 100% i da starih originalnih tesko da mozes igde naci osim u nekim kucnim lager varijantama.Lezajeve ja bi isto obisao Zivka i sinove nisu oni losi ali za mene su nuzno zlo kod mene ih uporedjuju sa FKL-om ali mislim da ipak kaskaju za njima.Gledaj FAG,Timken, ili Japance nadji imas na primer u Novom Sadu Saleta Lagera on nema sta nema od lezajeva i jako korektan i u Temerinu Neptun 021/846-255 isto jak igrac sto se tice lezajeva,a on ti je inace generalni zastupnik FKL-a i sto nema u fabrici ima kod njega.

Eto, znam i ja nekog vraga... Uglavnom, kolega je na nju prikljucio filter jer rijetko koristi kardan i posto ima stari tip kardana koji mora biti ili ukljucen ili zakocen. Spojio je da na polozaju kocnice ulje ide kroz filter i kaze cim primjeti da mu se okrece kardansko vratilo, znak da se filter postopao. Sad ga preventivno mjenja kad i filter na motoru i kaze nikad problema.

Kod mene je novi tip kardana ali ne bih tu pumpu opterecivao vise no sto mora biti pa bih ja filter veceg protoka spojio na pumpu za vanjske potrosace i to bi bilo to. Cak sam razmisljao u pravcu da ubacim manometar u kabinu koji ce mjeriti pritisak u povratnom vodu a prije filtera i da tako nadzirem zastopanost samog filtera da ga ne moram prije reda mjenjati...

No, kao sto sam i rekao. Naj prije da sastavimo traktor a onda cemo dodatke raditi kasnije ;)

Ovaj K/T par ce me cekati, sve je dogovoreno, tu nema problema... Ako se ne snadjem drugdje, uzet cu njega. kazem, da ne moram ici u srbiju po zupcanike mjenjaca ne bih se ni raspitivao da li se i posto moze naci u Srbiji al kad vec idem, sto se ne bih usput skrenuo kod par ljudi koji rasturaju traktore i raspitao se. Ako ima dobro ako nema opet dobro...

Lezajeve sam vec rekao da Z&S ne idu kod mene vise ni u tanjuracu, meni su se pokazali katastrofalni. Najvise koristim FAG i jako povoljno ih mogu nabaviti u svim mogucim varijantama ovdje u HR, posto smo u sustavu PDV-a isplativije mi ih je kupovati u HR.

Nazad
Vrh