Da li ti se uopste isplati opravka tog traktora? Kazes 1500E mjenjac jel to sa kodeksovim lezajevima, plus KT plus ruke pa izace te vrijednost 60%-70% cijene takvog traktora na trzistu. Sta nisi pregrizo i rjesio se njega i kupio neki polovni mtz1221 ili 1025, taj "rus" je za brenu sto se tice ergonomije i buke a i snage RR.
Sto se isplativosti tice, DA, meni se isplati, traktor ima naruceno usluznog rada koji ce otplatiti ovaj remont visestruko a radi se kod takvog gazde kod kojeg ako je nesto receno, mora biti na vrijeme i obavljeno. Zbog tog posla je brena i kupljena, ne da radi moju zemlju, to sam davnih dana objasnjavao.
Da je brena zaribala i da mi netko poklanja NOVOG rusa, ja bi i dalje sredjivao brenu, ne treba mi ruski poluproizvod u dvoristu. Pa pola foruma je vise sarafalo po novim rusevima nego ja po 30 godina starom IMT-u, sta ti pricas, kakav RR? Brena bi mogla ici u prodaju nagodinu u ovo doba ako se "sve kockice poklope" i odemo na manji zapadni stroj ali to je jedno veliko "AKO". Ako ne, ostaje mi remontovana brena i nek radi dok ne istrune il ona ili ja u njoj.
Nebi ti zupcanici menjaca trebali kostati toliko.
Kada bi se malo potrazilo po katalozima koji stari MF-u odgovara 5106, mozda bi se moglo naci kvalitetne engleske zupcaste robe po odbacenim masinama na zapadu. Takvi zupcanici nemaju sklonost ka krzanju i uglavnom su izdrzavali vek trajanja celog traktora.
Da si se malo ranije poceo spremati za taj remont, mogao si proci osetno jeftinije.
Ali jbg. nemoze covek sve unapred da predvidi, tako da se ne sekiras. Bitno je to da se masina propisno sredi, a kasnije ces zaboraviti na materijalni 'bol'.
btw. Jesi li razmisljao o ubacivanju motora od 136 konja? Mozda nebi bilo preskupo, a bila bi puno zivlja akcija kasnije..
Ne znam koliko ce kostati, koliko kosta da kosta, ja tu nista ne mogu. Mogao sam se pripremati 3 godine za ovaj remont kad nisam znao sta me unutra ceka. Iznenadilo me da je svaki zupcanik nacet, to mi je prosto nevjerovatno. Sta je tu je, odradit cemo to koliko smo u mogucnosti bolje i idemo dalje... Sve se trga, nije to nista cudno.
Brena ima jako mal mjenjac, ne znam koji MF bi imao takve zupcanike u sebi al nije toliko ni bitno. Naisao sam prije godinu-dvije na MF4255 (95ks) kojem je izgorio prednji kraj i mogao se mjenjac povoljno kupiti. 12+12 meh. reverzer ali ne pase ni jedan jedini saraf ni na zvono ni na kuciste diferencijala brene tako da se od toga odustalo. A i samim dimenzijama nije pasao, mnogo siri trup je na MF.
Zimus sam naisao na MF 3080 s greskom na mjenjacu i htio sam ga uzeti jer je trazio covjek 3000€ za njega. Na kraju mu dosao neki baja i dao ispravan, registriran 577DV nove tipe i jos 1500€ gotovih novaca za taj MF i ovaj pristane (lud ne bi pristao na tako sto). Kasnije saznam da je u onim poplavama prije koju godinu taj traktor bio komplet potopljen i da je tu oko struje i mjenjaca se zivo pokrpano samo da se proda sto dalje...
Nisam lud da stavljam veci motor na traktor. Radio sam s 5136 dosta puta i to je GROB od traktora. Bucan, tutnji u kabini da svoje misli ne cujes (Da se razumijemo, uredan traktor kod urednog gazde sa svim tapecitunzima u kabini). Taj motor je PRE LJUT za ovaj slabi mjenjac, znam iz iskustva. u 2. direktnoj sa 6m sjetvospremacem on prima gas kao lud, gazda je taj traktor s tim spremacem vozio i u 3. brzoj samo ne moze u 3. krenuti, mora se hvatati zalet. Isti gazda je imao i 5106 NOV i kaze da brdo vidi s prikolicama prije nego sofer. Gdje 5106 ide 5. sporom uzbrdo sa zmajevkom punom kukuruza 5136 ide 2 ili 3 direktna. Nevjerovatno ljut i startan motor koji ne zna za tesko i tek s njim stradavaju mjenjaci i diferencijali. A i da sve to radi kako treba, ja osobno nemam potrebe za tolikim traktorom i 5106 je prevelik za mojih 70 jutara.