IMT

Upravo ovo što kaže Landini. Ili menjaj (mada ja lično ne bih,a i nisam na našem 588. još je oridji par iz '76-te,konusni oštećen kao i tvoj. Remont radjen.... već se i ne sećam kad) ili ostavi ovako kako jeste i strogo vrati nazad iste zaptivače ili bar približno iste debljine. Onda se možeš nadati da će trajati,ali ne verujem 10godina,mada ako ne radiš puno sa njim možda i dobaci toliko. U svakom slučaju 5 bi moralo ići pa da mu šta radiš. Ako naidješ negde na rasparen kupasti,kupi ga pa vremenom ako trebalo raditi k/t par onda možeš još jednom da iskoristiš ovaj tvoj tanjirasti. E onda kad taj par dotučeš onda će sve biti za zamenu pa ćeš ili menjati k/t par u kompletu ili ćeš menjati traktor. Znači jedan tanjirasti smaže dva kupasta zupčanika.

Ima kolega MONTOYA konusni zupcanik dobar rasparen, vec je rezervirao ovaj moj tanjurasti ako ja budem mjenjao komplet ;)

Ne znam sta da radim, iskreno. NAVODNO je kod mene u Pz bilo za kupiti stare zalihe iz nekadasnjeg IMT servisnog centra (original, prva ugradnja za IMT) po cjeni od 200€. Kolega je prije godinu-dvije kupio predzadnji takav komplet i rekao je da svakako odem pitati da li je ostao jos taj jedan kojim slucajem. Mada i on i njegov otac me uvjeravaju da je ovo sve u odlicnom stanju kod mene i da ne mjenjam nista. Oni su jos prije tek kad su kupili brenu ( negdje 2002-2003) montirali indijski K/T par 6/37 u svoju 5106 i skrsili su ga za dvije sezone, otpadali komadi, konusni se poceo "listati". Slucajno saznali da u toj trgovini ima jos tih starih originala i kupili su jedan par. U medjuvremenu su mudrovali sta i kako pa su montirali razno-razne kombinacije i muke mucili s time, doktorirali su na breninom diferencijalu ;)

Rekao mi trgovac iz Zemuna gdje cu ici po djelove da MOZDA moze nabaviti 6/34 par ali to je vjerovatno neka mala privreda u igri i koliko cujem da je cjena 300€... Nisam neki skrtac, pogotovo sto se ovo ne radi cesto al da idem na svoju stetu, bas i ne bih...

Iskreno, meni se ovo i ne cini toliko lose i naj radije bih ovo i vratio nazad kako je bilo, kako je Landini i napisao bez ikakvog dostelavanja i dok ide-ide.

Najveći problem tog k/t para je taj što konusni vuče na jednom zubu,a tolika težina traktora.... Onaj par kod mene na 588 vuče na dva zuba,a kud i kamo manji traktor tj lakši...
Ako vrati ovo kako je i bilo ubedjen sam da će to još trajati. Za indijance nisam siguran koliko mogu da izvuku. Opet s druge strane sad mu je u ruci,a posle će opet plaćati cepanje traktora....
Ja bih ipak ostavio originalne a Bobo ti kako hoćeš.
Ono što znam je da je sneg pao 19 aprila jer je Bobo odlučio usporiti menjač. A tako se čvrstio da neće... :osmeh: Sorry morao sam!

Najveći problem tog k/t para je taj što konusni vuče na jednom zubu,a tolika težina traktora.... Onaj par kod mene na 588 vuče na dva zuba,a kud i kamo manji traktor tj lakši...
Ako vrati ovo kako je i bilo ubedjen sam da će to još trajati. Za indijance nisam siguran koliko mogu da izvuku. Opet s druge strane sad mu je u ruci,a posle će opet plaćati cepanje traktora....
Ja bih ipak ostavio originalne a Bobo ti kako hoćeš.
Ono što znam je da je sneg pao 19 aprila jer je Bobo odlučio usporiti menjač. A tako se čvrstio da neće... :osmeh: Sorry morao sam!

Ajde, bjezi... Desi se pametnom a gdje nece meni. Ko radi, taj i grijesi. Jos onda me netko od forumasa uspio okrenuti na to i dokazati mi da je to dobra stvar a samo vrijeme ce pokazati koliko je bolje ili gore. :D

Javit cu svakako ovdje sto cemo na kraju uraditi. Idem danas pitati u onu trgovinu ako slucajno imaju taj K/T par originalni i ako je cjena zbilja 200€, kupujem. Mislim, ako je zbilja original, prva ugradnja za te pare nemam sta pametovati. Sad je prilika i pitaj boga kad opet ako je i bude sto ne vjerujem.

Pa taj netko sam ja,zato sam te i javio. Nema ljutiš? :)
Ako je original k/t onda imaš ludu sreću što te čekao!

Nema nikakve ljutnje... Nemam se zbog cega ljutiti...

Kazem AKO ga netko u medjuvreenu nije kupio. Idem danas tamo pitati je li jos tamo ili nije. Ako je tamo, poslikat cu i postaviti slike ovdje da se vidi da li je zbilaj original ili nije posto ja to ne znam prepoznati.

- - - - - - - - - -

Remont Brene, 2. dio...

how to do a screen shotcertificity.com

how to use print screencertificity.com

image searchcertificity.com

Bio maloprije u servisu... Zupcanik rikverca pojeden do polovice, sto smo se i nadali da je u kvaru tako da on nije iznenadjenje. Zupcanik prve brzine ovaj koji salta rikverc-naprijed je isto malo zaokruzen pa ide i on napolje. Sinhronski zubici na zupcaniku 3. brzine i na spojnickoj su zaobljeni i malo pojedeni al kad je vec rastavljeno mjenjat ce se i to. Reduktor brze-spore klima ko babin zub, na svu srecu imam uredan reduktor kod kuce na kojem cemo uraditi remont. Druk lezaj je u dva komada al eto, kao da sam znao, nabavio sam i njega tako da smo i tu u dobroj poziciji za sad. Zvono je dosta masno iznutra pa vjerujem da je semering radilice los svejedno ce se skidati i kvacilo i zamajac pa ce i to dobiti remont po potrebi.

Po pitanju konusno tanjurastog para... JOOOOOJ. Bio u trgovini koja je imala staru IMT zalihu i kao sto sam i misli odavnih dana prodan i onaj jedan par sto je bio o kojem mi je kolega pricao. Zadnja cjena koju imaju u kompjuteru je 500€ sto me je sokiralo. Rekao sam da me inidijska roba ne zanima i iskljucivo 6/34 kombinacija moze. Rekao je trgovac da ce se jos raspitati na par mjesta pa ce mi javiti sto sazna. Jedan od mehanicara u servisu kaze da ne diram nista, drugi koji ima puno vise iskustva s brenama, kaze da mjenjam da ovo moze trajati 5 mjeseci a moze i 5 godina. Pitao sam i da ugradim raspareni konusni zupcanik samo, rekao je da je to jednaka lutrija kao da i ovaj moj ostavim. Ugradjivao je i rasparene zupcanike kod ljudi i kaze da je najednom 5136 tako vec 5-6 godina i da nema nikakvih problema ali isto tako zna za dosta slucajeva gdje se u roku godine dana opet sarafao diferencijal. Ako planiram mjenjati samo konusni, rekao je da je bolje da ostavim samo ovaj moj pa dok ide-ide, ako vec ne zelim mjenjati u paru.

Sad ni sam ne znam sta da radim vise. Sve mi se cini ako ne nadjem originalni par da ce ostati ovaj moj unutra a on kad se jednog dana razleti morat ce ici mala privreda koje se bojim koliko i indijske robe...

Ako planiram mjenjati samo konusni, rekao je da je bolje da ostavim samo ovaj moj pa dok ide-ide, ako vec ne zelim mjenjati u paru.

Poslušaj ovog majstora. Ostavi tvoj par pa kad gekne promeni samo konusni,pa kad to gekne onda stavljaj indijance. A kad to gekne.... E onda ili ćeš menjati traktor ili ćeš batalit struganje zemlje.

Sad kad si tu vec pregrmi i tih 500 eura i gotovo.
Opet drugi put puno rastavljanja posla i ruke koštaju.
A može biti i veća šteta.

Stos je sto ga kod nas NEMA a u Srbiji je iz (vjerovatno) male privrede 300€... Ne znas sta je vece zlo, srpska mala privreda ili indijski "original". Nasa mala privreda moze napraviti takav par zupcanika ali ako se radi jedan komad cjena je dosta vislja od tih 500€ a ne vjerujem ni nasima ovdje za takve stvari. Ne znaju ni vodnu pumpu odliti kako treba a pravili bi zupcanike...

A ko ti garantuje da taj kod tebe za 500evra nije isto mala privreda sto ih sad ima kod nas za 300evra?

Imal pravila sta najvise utice na trosenje tog konusno tanjrastog zupcanika ili jednostavno vremenom dolazi do habanja bilo kako i sta radio traktorom?

Secam se da je kolega Mirosti pisao da moze da izradi zupcanike kvalitetno, ali da je to skuplje nego velika serija kad se radi. Sto je i logicno. Mozda bi bilo dobro Bobo da ga kontaktiras i vidis da li moze i po kojoj ceni. Ako moze to ti je najbolje da odradus i kad ovaj tvoj nacisto otkaze samo ubacis taj kvalitetan.

A nađe se još mi smo našli sinhron orginal u poljostroju za 577 ali 300 eura pa smo iz srbije neki za 50 eura .
Tako je brat odlučio za sada je dobar.

A ko ti garantuje da taj kod tebe za 500evra nije isto mala privreda sto ih sad ima kod nas za 300evra?

Imam ljude koji su radili u nekadasnjem IMT-u. U Pozegi je bio jedan od vecih IMT servisnih centara i dosta mehanicara iz onog doba dan-danas radi dal kod nekoga ili privatno. Kad sam kupovao Brenu vodio sam jednog od njih sa sobom, covjek isao na specijalizaciju i radio je iskljucivo i samo brene, rogonje i zglobase. Jedan od njih radi u servisu gdje je moja brena sad i bez njega nitko po breni ne sarafa, treceg sam spomenuo nekidan u jednoj drugoj temi i on mi je radio generalku na 539. Dobar majstor ali je on izgubio volju za tim poslom i nekako mi se ne cini da on vise nije onaj sto je nekad bio... Popusta mu koncentracija kako mi se cini. Dvojica od spomenute trojice odrzavaju i servisiraju (sto ja znam) ukupno 5 Breni na ovom terenu) i mislim da znaju sta rade.

Jedan od njih, ako ne i svi GARANT zna prepoznati da li je dio originalan iz prve ugradnje ili je neka mala privreda. Imam takvu srecu da se imam kome obratiti makar za savjet.

Danas su zvali inace generalnog zastupnika za IMT u Zagreb koji jos na lageru imaju dosta originalnih djelova. Rekli su da nemaju oni na stanju ali ce se i oni raspitati kao i ovaj moj trgovac sto ih je zvao.

Da li ce to ista uroditi plodom, nemam pojma.

Gosp. Zeljko iz Zemuna je rekao da on MOZDA moze nabaviti jedan par 6/34 i spomenula se cjena od oko 300€ koja je cjena i da li se moze nabaviti to cu tek saznati.

Doveden sam u zbilja zeznutu situaciju, da li ostaviti ovaj originalni ili pokusati naci neki (najvjerovatnije) nov par iz male privrede. Dati neke lude pare za nesto za sto mi nitko ne garantira da je koliko-toliko kvalitetno. Da je u pitanju samo tanjurasti zupcanik, njega na njivi mogu zamjeniti ali dok do konusnog dodjem moram poloviti traktor i sto cuda.

Imal pravila sta najvise utice na trosenje tog konusno tanjrastog zupcanika ili jednostavno vremenom dolazi do habanja bilo kako i sta radio traktorom?

Gledaj, puno je cimbenika... Nemjenjanje ulja u zadnjem kraju, pogotovo na ovoliko teskom traktoru koji iz reduktora proizvodi vecu kolicinu nescitoca pa se cementacija na tim zupcanicima brze skine nego na manje opterecenim traktorima. Voznja s nedovoljno ulja ili s neadekvatnim uljem, trzanja razno razna s traktorom, preopterecivanje. Pri prvoj ugradnji se podesava pravilan zazor izmedju ta dva zupcaika da imaju sto vecu kontaktnu povrsinu sa sto manjim zazorom ali ne toliko tjesno da "deru" jedan po drugom. Ako je previse lufta medju njima dolazi do udara koji malo po malo nacimaju zupcanike a ako je premal zazor, nema dovoljno podmazivanja, tjesno je pa se i trenje medju njima povecava i dolazi do ostecenja...

Na zapadnim traktorima je konusno-tanjurasti par dimenzioniran tako da tesko stradava dok je to kod IMT-a jednako "jako" uradjeno i za 539 i za 5136. Sto je naj gore, mnogo ljudi ugradjuje K/T par s 539 na brene i teraju bez brige.

Nazad
Vrh