A ko ti garantuje da taj kod tebe za 500evra nije isto mala privreda sto ih sad ima kod nas za 300evra?
Imam ljude koji su radili u nekadasnjem IMT-u. U Pozegi je bio jedan od vecih IMT servisnih centara i dosta mehanicara iz onog doba dan-danas radi dal kod nekoga ili privatno. Kad sam kupovao Brenu vodio sam jednog od njih sa sobom, covjek isao na specijalizaciju i radio je iskljucivo i samo brene, rogonje i zglobase. Jedan od njih radi u servisu gdje je moja brena sad i bez njega nitko po breni ne sarafa, treceg sam spomenuo nekidan u jednoj drugoj temi i on mi je radio generalku na 539. Dobar majstor ali je on izgubio volju za tim poslom i nekako mi se ne cini da on vise nije onaj sto je nekad bio... Popusta mu koncentracija kako mi se cini. Dvojica od spomenute trojice odrzavaju i servisiraju (sto ja znam) ukupno 5 Breni na ovom terenu) i mislim da znaju sta rade.
Jedan od njih, ako ne i svi GARANT zna prepoznati da li je dio originalan iz prve ugradnje ili je neka mala privreda. Imam takvu srecu da se imam kome obratiti makar za savjet.
Danas su zvali inace generalnog zastupnika za IMT u Zagreb koji jos na lageru imaju dosta originalnih djelova. Rekli su da nemaju oni na stanju ali ce se i oni raspitati kao i ovaj moj trgovac sto ih je zvao.
Da li ce to ista uroditi plodom, nemam pojma.
Gosp. Zeljko iz Zemuna je rekao da on MOZDA moze nabaviti jedan par 6/34 i spomenula se cjena od oko 300€ koja je cjena i da li se moze nabaviti to cu tek saznati.
Doveden sam u zbilja zeznutu situaciju, da li ostaviti ovaj originalni ili pokusati naci neki (najvjerovatnije) nov par iz male privrede. Dati neke lude pare za nesto za sto mi nitko ne garantira da je koliko-toliko kvalitetno. Da je u pitanju samo tanjurasti zupcanik, njega na njivi mogu zamjeniti ali dok do konusnog dodjem moram poloviti traktor i sto cuda.
Imal pravila sta najvise utice na trosenje tog konusno tanjrastog zupcanika ili jednostavno vremenom dolazi do habanja bilo kako i sta radio traktorom?
Gledaj, puno je cimbenika... Nemjenjanje ulja u zadnjem kraju, pogotovo na ovoliko teskom traktoru koji iz reduktora proizvodi vecu kolicinu nescitoca pa se cementacija na tim zupcanicima brze skine nego na manje opterecenim traktorima. Voznja s nedovoljno ulja ili s neadekvatnim uljem, trzanja razno razna s traktorom, preopterecivanje. Pri prvoj ugradnji se podesava pravilan zazor izmedju ta dva zupcaika da imaju sto vecu kontaktnu povrsinu sa sto manjim zazorom ali ne toliko tjesno da "deru" jedan po drugom. Ako je previse lufta medju njima dolazi do udara koji malo po malo nacimaju zupcanike a ako je premal zazor, nema dovoljno podmazivanja, tjesno je pa se i trenje medju njima povecava i dolazi do ostecenja...
Na zapadnim traktorima je konusno-tanjurasti par dimenzioniran tako da tesko stradava dok je to kod IMT-a jednako "jako" uradjeno i za 539 i za 5136. Sto je naj gore, mnogo ljudi ugradjuje K/T par s 539 na brene i teraju bez brige.