IMT

Morat ces doraditi razvodnik na 577 da mozes normalno raditi s ovom tanjuracom. Mislim da ce ju vuci jer kolega u mom kraju je vukao rumunjsku tanjuracu 36 tanjura po strnistima s obicnim 577 sa sirokim gumama...

Ova tanjiraca ima jedno crevo tako da ne moram doraditi.
Ako malo bolje zagledas videces da ima dve opruge koje podizu osovinu.

Kolega, ocito nemas iskustva s IMT izvodom za kipanje... Pogotovo sto planiras dati radnicima da rade s ovom kombinacijom. IMT izvod za kipanje ili stalno dize po malo ili stalno pusta po malo. Jako je pipljavo "naci ga" napravo mjesto da ne popusta ni malo. jos pogotovo u njivi na okretanju pa radnik podigne, sigurnosni ventil otkaze pa polomi poklopac hidraulika... desava se svasta.

Naj jeftinije je ako planiras s tim traktorom samo raditi s vucenim strojevima, dogradis mu razvodnik bilo kakav, i das mu ulje s komande kipe a povrat negdje na kuciste mjenjaca. Dignes finu komandu skroz gore, podizne poluge se podignu i ulje krene teci kroz taj dodatni razvodnik i preko njega upravljas tanjuracom, beracem, prednjim utovarivacem npr. Ako trebas nesto nositi na polugama, samo ga iskopcas iz kipe i hidraulik ce raditi normalno.

Tako sam ja dogradio razvodnik u moj 549 radi beraca. Prvu godinu sam brao bez razvodnika, to je bilo zlo, stalno su se kljunovi spustali, neprecizna komanda skroz. Preko razvodnika je to sasvim druga pjesma.

@Bobo Radio je drug sa mojom starom vucnom tanjiracom sa takvim sistemom i sa jednim crevom na tanjiraci.

Jel nema svaki noviji 577 razdvojenu hidrauliku sa dve pumpe?

Jok, samo s mokrim kocnicama traktori su to imali u serijskoj opremi a na ostalima nadoplata a kod Manjevica je stari tip traktora samo s novim tipom limarije.

@Bobo Radio je drug sa mojom starom vucnom tanjiracom sa takvim sistemom i sa jednim crevom na tanjiraci.

Covjek koji zna sta radi moze raditi tako ali nije produktivno. pipljavo je i trazi bistru glavu. Ja vlastitom ocu ni bratu ne bih vjerovao s ovim sistemom a kamo li nekom radniku ko mi nije niko i nista. Vjeruj mi, kupis polovan razvodnik, spojis razvodnik na kipu i nemas brige, radis kosa zapadnim traktorom, u transportu razvodnik drzi teret a ne hidraulika na traktoru, jednostavnije 50 puta.

Znam i ja ljude koji su na 560 imali prednji utovarivac i radili s njime preko izvoda za kipu bez razvodnika. To je sve samo nije precizno, umori to covjeka na brzinu...

Cekaj malo. Ti ne pricas o onoj kockici sa desne strane sto se kaci?
Nego mislis direktno na kipu gde kacim prikolicu kada kipujem?

Stari nije imao 100% a nema ni svaki novi. Eno, kolega prvi vlasnik nove linije 577 i nema to ugradjeno serijski nego je naknadno ugradjivao razvodnik kao ja u 549... Ima 577 koliko hoces i taj razvodnik je bas rijetka stvar za vidjeti na traktoru. Mozda su kod vas imali ali ovdje NE. Samo jedan jedini traktor to kod nas ima iz tvornice i to je stara linija 560 i to covjek uzeo jer nije bilo bez toga. Nikad nije koristio razvodnik a nece ga prodati...

Manjevicu: na IMT taj razvodnik ide s lijeve strane na podnicu, ako njega nemas mozes se slikati s (komfornim) radom s vucnom tanjuracom. Ako imas razvodnik, a ja ga ne vidim na tvojoem 577, onda tu nema greske. Nisi ti mene razumio ;)

Ja pricam o ovome, Razvodnik koji moze biti dvoradni (plug okretac s dva crijeva, hidraulicna top link poluga...) ili jednoradni (kipanje prikolice, tanjuraca s jednim crijevom, plug sjednim crijevom...)
wwngqt.jpg

Ja nisam video ni jedan 577 novog tipa da nema ili nije imao pomoćnu hidrauliku
a i starog tipa ovde u selu i ljudi koje poznajem svi su imali, al ni na jednom ne radi

Poslednja izmena:
Kazem, bila je nadoplata. Komsija ima 540 kojem u knjizici ima opcija ovakav razvodnik kao nadoplata. Iz susjednog selakomsijaima na 560 stari tip razvodnik, nesto ga je htio isto mu treba, takav traktor je bio na stanju i oces-neces...

Kad smo mi kupovali 549 prije 10-ak godina, nudili nam isti kao nas samo s duplim razvodnikom jer je bio na jednom skladistu ali 700€ skuplji i nismo htjeli. Malo su ga pretjerali s tim razvodnikom

Moj 577 je 83. godište i ima fabrički ugrađen razvodnik sa dva izvoda. Po knjizi, korisničkom uputstvu, koje je istina za 578 stoji da su fabrički opremljeni sa pomoćnom hidrauličnom pumpom, servo volanom, a po oglasima ih ima i bez jednog i drugog. Dali su ljudi skidali i prodavali jer im nije trebalo ili je nešto drugo voleo bi da znam. I još piše za te starije da je vazdušna instalacija dodatna oprema, kao i kardan na 540 obrtaja, tj. standardno ide kardan sa 720 obrtaja, a većina ih ima pa i moj taj kardan od 540 obrtaja, pa ti budi sad pametan šta su oni pakovali za prodaju .

577 svaki ima pomocnu pumpu i razvodnik samo sto kod polovine traktora to nije u funkciji. Cak, stavise, svaki 578-589 koji sam video je imao razvodnik za spoljne potrosace i crevo spojeno na donji deo zadnjeg kucista sto implicira da je imao i duplu pumpu.

I u kom polozaju treba da bude kad se nista od toga ne koristi,da li polozaj istih ima kakve veze sa recimo tim sto mi izbacuje pomalo ulja kad radim dugo sa traktorom?

Nazad
Vrh