IMT

Nije nitko rekao da je 549 brzi u radu. usporedjujete trobrzinac mjenjac s petbrzincem za kojeg se zna da je sporiji u prve tri brzine. No, to nema veze. Po pitanju guranja tereta nizbrdo, bajo moj, ja bih volio vidjeti teret koji 549 dv nece zaustaviti s upaljenom prednjom vucom. KOCE SVA 4 TOCKA, nema ni blizu usporedbe s obicnim 560...

558 i 560 su konstrukcijski zamisljeni da rade s IMT 757.20 plugom, to sto taj traktor to nije sposoban vuci po brdu je drugi par opanaka. Orao sam i ja s 549 i 755.20 dvije godine, pa mi lakse vuce 2x12" nego 2x10"... Orao po suhom i tvrdom pa doslovce prevrtao blato u kakvom se samo svinje mogu kaljuzati. Svasta je radjeno i vise ne priznajem traktor za teske radove bez prednjeg pogona. Bar na terenu na kakav sam navikao, brdovit. Kad se negdje naglavim nizbdo pa treba ici po blatu u rikverc, bez prednje vuce malo morgen al s ukljucenom prednjom vucom ides kud hoces. Okretnost 549dv je takva da se sa beracem kukuruza sip tornado 40 manevrira u 8 redi uvratina bez ikakvih problema. Kad orem uvratine su mi siroke 4-5 prolaza plugom a ne ubacujem u rikverc sve dok ne dodjem na usko kad se izorava jarak ili slicno...

Da probate 565dv ili ne daj boze 577 obican i s prednjom vucom promjenili bi pricu istog trena. Prednja vuca znaci JAKO PUNO u svim mogucim radovima.

imao sam rusa mtz 82 sa DV i vukao plug 2x14, sada bez dv sa 60ks vučem 2x12", nije neka razlika, kao što je Lakin napisao, a i prednja vuča je tu i tamo znala iskočiti, pa stani opet i ukopčavaj, traktor nije toliko okretan i ostalo, a da će 549 vući veći plug zato što je DV, NEĆE.....a razlika 549 i 560 je u sam 9ks
549 je 47 konja a 560 je kao 58,kod mene na poklopcu ventila pise 56,5ks.Uglavnom razlika je ta oko 9-10ks.

- - - - - - - - - -

Nije nitko rekao da je 549 brzi u radu. usporedjujete trobrzinac mjenjac s petbrzincem za kojeg se zna da je sporiji u prve tri brzine. No, to nema veze. Po pitanju guranja tereta nizbrdo, bajo moj, ja bih volio vidjeti teret koji 549 dv nece zaustaviti s upaljenom prednjom vucom. KOCE SVA 4 TOCKA, nema ni blizu usporedbe s obicnim 560...

558 i 560 su konstrukcijski zamisljeni da rade s IMT 757.20 plugom, to sto taj traktor to nije sposoban vuci po brdu je drugi par opanaka. Orao sam i ja s 549 i 755.20 dvije godine, pa mi lakse vuce 2x12" nego 2x10"... Orao po suhom i tvrdom pa doslovce prevrtao blato u kakvom se samo svinje mogu kaljuzati. Svasta je radjeno i vise ne priznajem traktor za teske radove bez prednjeg pogona. Bar na terenu na kakav sam navikao, brdovit. Kad se negdje naglavim nizbdo pa treba ici po blatu u rikverc, bez prednje vuce malo morgen al s ukljucenom prednjom vucom ides kud hoces. Okretnost 549dv je takva da se sa beracem kukuruza sip tornado 40 manevrira u 8 redi uvratina bez ikakvih problema. Kad orem uvratine su mi siroke 4-5 prolaza plugom a ne ubacujem u rikverc sve dok ne dodjem na usko kad se izorava jarak ili slicno...

Da probate 565dv ili ne daj boze 577 obican i s prednjom vucom promjenili bi pricu istog trena. Prednja vuca znaci JAKO PUNO u svim mogucim radovima.

Bobo dzabe njemu kocenje sva 4 tocka kad 549 ima 2000kg a 560 ima 2600-2700kg.Vozio i probao,i nikad vise nebi probao kombinaciju 549DV i 3 tonka-2 osovine puna psenice nizbrdo,vece brdo niz koje sam ove godine sa 560 spustao istu prikolicu i zakocim na pola brda,traktor drzi teret bez problema.To smem u opkladu po traktor.

- - - - - - - - - -

I da dodam,nekazem da DV ne pomaze,vredi on puno ali porediti traktor 3-klipas sa traktorom 4 klipa je glupo,a tezina traktora i snaga je najvazniji faktor brdskih radova kao i kvalitet kocnica.A 549 nema ni neku snagu a ni tezinu a ni kocnice.

Pozz:ppozdrav:

Na tim manjim traktorima dv nije nista, pogotovo na 539, sto on moze??

Druga stvar na traktorima od 70-80ks, i da je ispravna, sto u vecini slucajeva i nije, pa opet nikakve koristi, a puno skuplji traktori sa dv, vise nego duplo

Novi kada bi uzimao, obavezno dv

Malo objasnjenje da se zna na sto mislim

Kolega, iznenadio bi se sta radi 549 sa i bez prednjeg pogona. Razlika je OGROMNA. Jos veca nego sto mislis bas zato sto je traktor mal i relativno lagan. Manje osjetim na breni ukljucenu prednju vucu nego na 549, cak sam prvu jesen s brenom odradio bez kardana na prednjoj vuci...

Imas srece pa si u ravnici pa nemas gdje isprobati sve cari prednjeg pogona. Evo ti jedan samo primjer. Proljetos kupim drljacu 4 krila, doslovce kao novu. odem drljati oranja prije sjetve kukuruza da zatvorim vlagu. uzbrdo bez prednje vuce ne moze vuci, propada, proklizuje i samo kopa sve dok ne podignem drljacu u zrak malo. S ukljucenim prednjim pogonom spustim drljacu do kraja i ne mislim nista. Po ravnom ju vuce 539 da se igra s njom ali brdo je ZLO.

Ja sam orao sa traktorima DV i vredi ali ograniceno,samo teski uslovi.Ustvari vredi za traktor te klase,te snage a ako je traktor bez DV i nosi pravilan plug spram snage i tezine i ima dobru blokadu i zadnje gume odradice posao bez problema,da kazemo lakse od manjeg traktora sa DV.Da rezimiramo 549DV je daleko bolji traktor od obicnog 549 ali nemoze biti bolji od traktora koji je za klasu vece snage i tezine a nema DV.Po celoj prici ispada da je taj Bobov 549 bolji od nekog 577 koji nema DV.:sta:
Bobo malo favorizuje svoj 549 jer je taj traktor na glasu medju IMT-ovima ili naprimer neki Rakovicu koja je u narodu cuvena dok su ostali dobri traktori degradirani i omalovazeni pa sad ispada da je neki traktor sa DV ili 558 izuzetno okretan a neki tamo 560,565,577 neokretan,ko da smo svi s kruske pali.....:osmeh:

Ja sam se bar najahao tih masina,olupina po kojekakvim vukojeb...sumama i njivama pa mi nemozete ispirati mozak,neko drugi ce citati i spram nekih glupih zakljucaka kupiti svoj prvi traktor ali male snage misleci da je svemoguc...

Ja sam orao sa traktorima DV i vredi ali ograniceno,samo teski uslovi.Ustvari vredi za traktor te klase,te snage a ako je traktor bez DV i nosi pravilan plug spram snage i tezine i ima dobru blokadu i zadnje gume odradice posao bez problema,da kazemo lakse od manjeg traktora sa DV.Da rezimiramo 549DV je daleko bolji traktor od obicnog 549 ali nemoze biti bolji od traktora koji je za klasu vece snage i tezine a nema DV.Po celoj prici ispada da je taj Bobov 549 bolji od nekog 577 koji nema DV.:sta:
Bobo malo favorizuje svoj 549 jer je taj traktor na glasu medju IMT-ovima ili naprimer neki Rakovicu koja je u narodu cuvena dok su ostali dobri traktori degradirani i omalovazeni pa sad ispada da je neki traktor sa DV ili 558 izuzetno okretan a neki tamo 560,565,577 neokretan,ko da smo svi s kruske pali.....:osmeh:

Ja sam se bar najahao tih masina,olupina po kojekakvim vukojeb...sumama i njivama pa mi nemozete ispirati mozak,neko drugi ce citati i spram nekih glupih zakljucaka kupiti svoj prvi traktor ali male snage misleci da je svemoguc...

Nije nitko rekao da je bolji od 577 ali daleko sposobniji traktor od obicnog 560. Stajem na crtu kad god zelis... 560 moze biti u prednosti samo u radu sa sjetvospremacem. Tanjuracu cu vuci 28 diskova gdje god prodje 560 ja idem usporedo.

Ima vec godina kako je kolega imao TD55A a njegov zet IMT 565. Skupa tanjurali. Po ravnom 565 ide brze ali u brdu je Torpedo pravio krugove oko 565. Tanjurace leskovacke 24 diska vukli obojica pa ti reci da ne vrijedi prednja vuca. Kad vec toliko spominjes prikolice dvoosovinke i brdovit teren, koliko puta ti se desilo da ides nizbrdo u necije dvoriste s tako punom prikolicom i trebas se okrenuti u rikverc? Meni se desilo 50 puta do sad. da nije prednje vuce, bilo bi slepanja i slepanja.

Ko god kaze da je svejedno s prednjom vucom ili bez nje nije ocito radi neku finu zemlju, u ravnom, bez blata pa vam se moze ali kazem, ja vise traktor za teske radove bez prednje vuce ne priznajem.

Kod nas u ravnici gde je teska zemlja nema ni zglavnog oranja bez prednje vuce.

Ja cak mislim da bi 549 dv kad bi se prevlacio sa 560 bi ga prevukao.
560 ima opterecenje na vucnim tockovima(zadnjim) oko 1500 kg a 549 2200 kg.
Ako ocete i test doterajte 560 koji hocete , zakacimo dve pune zmajevke kukuruza za njega i isto toliko za 549. I da se potrkamo. 549 ce ga unistiti i sto se tice ubrzanja i brzine. Probao vise puta . to je smesno gledati

560 je jaci u brazdi tu nema diskusije

Nekad velika vucna moc nije dovoljna kad fali snage

Na 549 dv da je staviti m34 motor lesio bi o oranju 560 lagano bez obzira sto je 400 kg laksi.
Vucna moc zavisi od opterecenja na pogonskoj osovini a tu je u prednosti 549

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Evo jedna situacija sa prikolicom. IMT 542 dv sa upaljenom prednjom vucom nije mogo da izvuce prikolicu posipnog materijala iz kamenoloma do kje rakovica 65 obicna izvukla

Ne znam sta da vam kazem... Ima ovdje 560 i nove i stare tipe s 16 i 14 gumama... svi oni vuku 2x12" plug cak novi tip s 16 gumama ne moze orati u 1. direktnoj, pati se a traktor bas uredan. Oru u 3. sporoj sve jesenje oranje. S tanjuracom 24 se igra, sta jest-jest ali jednako tako ja s 549 orem s 2x12" i nigdje se traktor bas ne pati da u je tesko da umire i sta ja znam. Stari tip 560 s 16 guama je vukao IMT 757.20 za probu i kaze covjek da je to milina kako ide ali nije imao novaca ni potrebe da si kupi takav plug pa sad sa 756 "ore do kine".

558, 560 svi rade s istim prikljuccima kao i ja pa ne vidim neku veliku prednost 560, samo se dere u prazno.

Sve u svemu, neka prednje vuce na traktoru, lako se i ukljuci i iskljuci po potrebi.

Drugar ima na 560 215 sirinu c program. Lako mu ide volan. Mislim da na fergusona nece moci te gume. Presiroke su mu ali nista ne kosta da probas

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Sa te celave tj ako imaju saru nema veze je luk zaokreta mnogo veci,pogotovu kada nosim tanjiracu /20 diska/ i ako je smotan on vise ide pravo no sto skrece.Od kad sam stavio liniske vise nema taj problem,a ostao mi sad isti problem na kombajnu sa takvim gumama i treba mi 20 metara da bi ga okrenuo bez rikverc.

Pa ove bas i nisu mekse a gaze vecom povrsinom, isto nije hteo ici gde ja hocu cim malo vlaznije. Razbio one rukavce ili kako se vec zovu, ni posle menjanja biksni nije se moglo namestiti. Gume sa traktora prebacio na prikolicu 2,5t neosecaju teret, neunistive su.

Nazad
Vrh