IMT

Kod mene s44 na 585 pritisak kad je bas vruc motor 3 bara,hladan 4 na leru. Ulje optima long life sae 20w-60,proizvodjac Modrica. A na m34 motoru sae 30 trenutno galax,otac sipao,nije ni pitao koje da uzme,tu je pritisak na leru vruc 2 bara,hladan 4,5 bara,dobra razlika i ne svidja mi se,pa cu mu sad staviti maxima long life 20w-50,takodje modrica pa cu da vidim kakvo ce stanje da bude,ranije mi je to ulje dobar pritisak drzao na 558 koji je bio pred generalnom i na rodjakovoj rakovici 60.
.

Kvalitet ulja znacajno utice na pritisak ulja.
Miso, i kod mene je isti slucaj sa SAE 30,samo sto je meni na leru zbog potrosenosti skolopva pritisak jos manji. Hteo sam da naspem Modricu Sae 15w40 maxima MG ali sam je ostavio za kamion i pre 4 dana sam je sunuo u FAPce:osmeh:. Nisam radio sa kamionom(radio je sofer) pa ne znam kakva je situacija sa pritiskom.
Pre toga je bilo Sae 30 Modrica a dolivan je Galax sae 30 jer je trosio i to poprilicno...

Pretpostavljam da ovo ulje "optima long life sae 20w-60" ide bas u starije(istrosene) motore tj.traktore ja oduvek sipam bio nov ili stariji traktor Maxima SAE 15-40 Modrica, nikad dosad nisam menjao proizvodjaca premda mi kod imt 539('91) na leru a na radnoj temp. pada pritisak malo i ispod 2 ali kako sam cuo to je jos uvek neka normalna vrednost,hladan je na 4 malo i vise

S44 u koji ja sipam to ulje je motor uradjen generalno i ima mozda 200 sati od tada,da ne gledam bas tacno sad i sipam iskljucivo to ulje,jer sam probao i to 15-40 i manji pritisak imam s njim nego s ovim koje koristim. Radna temperatura 90,ni ispod ni preko ma sta god radio,samo redovno cistim hladnjak i filter vazduha,sve je po pravilu.
Tomo,neznam koliko ima sati rada m34,uglavnom ne trosi ulje,ali mi se ne svidja kakav mu je pritisak pa cu ga menjati.

Kada je motor dobar ,bilo koji, nedopustivo je da ima ispod 0,5 bara na leru sa bilo kakvim uljem sae 30, sae 40, 15-40 je najuniverzalnije i moze se sipati u vedcinu traktora, osim CR motore.

Ja imam jednu knjigu koju je pisao Cvijetin Mikic dipl.ing (radio dugo u IMT) u kojoj jako detaljno opisuje komplet traktor i u dijelu gde opisuje princip rada pumpe za ulje pise da je pritisak ulja pri maksimalnom broju obrtaja motora i normalnoj radnoj temperaturi 2,1/4.5 bar
pritisak ulja pri minimalnom broju obrtaja motora 0,6 bar
Ja se trudim da mi uvek pritisak bude na "zelenom" dijelu oznake na satu,koliko uslovi rada dozvoljavaju.

dl.jpg

Kod mene na 560 pritisak ulja kad je zagrejan npr.oranju je na leru cista 0,a pod gasom 0,2 bara:osmeh:
Na pola bara skoci na patos gasu.Temperatura motora je 90-95,ulje novo Galax SAE 40.

Na 540 je kad je zagrejan motor na leru 1 bar a pod gasom 3-4 bara,temepatura retko skoci do 75 stepeni po najvecim vrucinama a ulje je SAE 30 Galax.

Imam jedno pitanje za poznavaoce motora. Na 539 mednjao sam ulje pre 25 radnih sati. Ima jedno 3 nedelje kako sam to uradio. Danas na meracu da vidim nivo ulja i vidim da je vec crno. Nije zuto. Da li je to normalno ili nesto treba servisirati?
Pritisak ulja motora na 1300-1400o/min u paranju 6 x 50 u drugoj brzohodnoj i solidnim opterecenjem je oko 2 bara. Kad se selimo sa njive na njivu onda pritisak na istim obrtajima polako raste i dodje do 2.2-2.3 bara. Temeratura ni u kom slucaju ne ide preko 70 stepeni.

Nista ne diraj,dizel motor je zuto ulje samo posle generalne.

Da je sad zuto ulje to vec nebi valjalo.Tako je moj burazer uvek imao zuto ulje u 533,kao to je dobro,kad smo otvorili motor jer je otisao dihtung glave imamo i sta za videti,u motoru centimetar crnog taloga po poklopcu i glavi,jedva smo oprali.Ulje nije uvlacilo necistoce vec je sve zavrsilo polepljeno po zidovima motora.

Ok onda ne brinem. Da li je stetno po motor kada je jako vruc da radi na leru? Na leru mu pritisak pada tik do crvenog polja, to je valjda 0.5 bara ili tako nesto. Mozda su glupa pitanja, ali ja samo znam da teram i da primetim kad nesto nije u redu sa traktorom :haha: Kad moram kljuc u ruke da nesto safaram glava me zaboli odmah:osmeh:

Nije stetno.Na leru sve preko 0 je dobro i nemas razloga za brigu,samo gasss.

Kako moj 560 radi bez pritiska:osmeh:,orao je,tanjirao,sumski radovi i jos radi a dokle ce nezna se.Moram ovih dana karter dole i nova uljna pumpa Pobeda Tesanj.

@bojcetic
Samo znaš da teraš a posle bude: ''Ajde izađi da vidiš šta si uradio'' :osmeh:
Pa osnovna logika, ako je baš ugrejan ne gasiš ga odmah i ne spuštaš baš na najniže obrtaje, da može malo da se ohladi. Što se ulja tiče mislim da je normalno to i za boju (ako si menjao i filter sa uljem) a i za pritisak. Bolje pitati, čuvaj glavu da ne boli :ppozdrav:

Ja proveravao,stavljao drugi sa 540 i isto,pritiska nema....Jos nije zaribao,ceka se momenat iznenadjenja:osmeh:

Ja vec dugo godina praktikuje kad je traktor na leru(dugo radio)pri radnoj temp. da dam gas toliko da pritisak bude na zelenom polju sata,ne dozvoljavam da nize padne,medjutim u poslednje vreme mi se desi da na 539 nekad kazaljka pocne da poskakuje ode skoro pa na nulu i opet skoci na 3-4 bara te pitam da li kakve veze moze da ima onaj senzor pritiska ulja.Kod mene je elektronski sat pritiska ulja te mi sad malo zahtevno da provlacim crevo sa motora do sata ako bih ugradjivao onaj mehanicki

Jel pritisak na 0 ili ga iole ima? Ima kod nas u selu vise traktora kod kojih je pritisak na leru na 0, dok je na pola gasa 2-3bar.
Pritisak je cista 0 na leru,na igli, dok na pola gasa skoci kazaljka za 1mm od one igle,jedva da se moze primetiti da kazaljka funkcionise,znaci podigne pritisak na nekih 0,2-0,3 bar.

Zna li se u napred koliko ce da kosta to zadovoljstvo ili se ceka zavrsetk remonta i ko ti radi remont?

Nazad
Vrh